1. "Titan A.E."

1979. aastal otsustas Disney animaator Don Bluth, et tema hakkab ise filme tegema ja see tuli tal ka hästi välja. "The Secret of N.I.M.H", "An American Tail" ja "The Land Before Time" osutusid edukateks ning näitasid, et Bluthi ootab ees ilus tulevik.

Kui Disney tabas kullasoont filmidega "The Little Mermaid" (1989), "Aladdin" (1992) ja "The Lion King" (1994), otsustas filmistuudio Fox, et nemad alustavad ka animatsioonide tootmisega, mistõttu loodi Fox Animation Studios, mille juhiks määratigi Disney endine töötaja Don Bluth.

1997. aastal lasti stuudio alt välja väga edukas "Anastasia", kuid juba kolme aasta pärast suleti stuudio uksed, sest kinodesse jõudis 2000. aasta animatsioon "Titan A.E.", mis kukkus nii suure kolinaga läbi, et nädal pärast linastumist otsustas Fox oma animatsioonistuudio kinni panna.

"Titan A.E." häänäitlejate hulgas olid staarid Matt Damon ja Drew Barrymore, film nägi hämmastav välja, see leidis aset kosmoses ja läks maksma 75 - 90 miljonit dollarit, kuid ometi teenis avanädalavahetusel ainult natuke üle 9 miljoni dollari. Üleüldse saadi tagasi veidi üle 36 miljoni dollari.

Põhjuseks oli see, et film suunati teismelistele, kellele hakkasid meeldima hoopis teistsugused animatsioonid, sest enne "Titan A.E" linastumist jõudsid kinodesse ka arvutiga loodud "Toy Story" ja "Toy Story 2", mis muutsid täielikult animatsioonide maastikku. Foxi juhid mõistsid, et kallite käsitsi joonistatud animatsioonide aeg on läbi.

Filmi ebaedu oli juba ette teada, sest 1999. aasta detsembris lasti lahti 80 protsenti Bluthi juhitud animatsioonistuudio töötajatest, sest arvutianimatsiooniga loodud "Toy Story 2" oli just kinokassa rekordid purustanud.

2. "The Golden Compass"

New Line Cinema oli kunagi megastuudio. See loodi 1970ndatel, tootis väikseid kummalisi filme ning muidugi ka suuri projekte, mida keegi teine ei julgenud ette võtta nagu näiteks "Sõrmuste isanda" triloogia, mis osutus nii kassaedu kui ka Oscarite teenimise osas megaedukaks.

Pärast "Sõrmuste isanda" edu otsustas New Line Cinema, et tahavad veel ühe sama suure eduloo teha. Kuna suurt osa stuudiost omav Warner Bros. korjas maailma kinodest hulganisti raha kokku tänu "Harry Potteri" raamatutel põhinevatele filmidele, siis võeti ette Philip Pullmani romaanitriloogia "His Dark Materials" esimene osa "The Golden Compass".

New Line pumpas projekti 180 miljonit dollarit, aga film teenis USA kinodest tagasi kõigest 70 miljonit dollarit. Aja möödudes saadi tagasi 372 miljonit dollarit, aga ikkagi tühistati kõik plaanipärased järjed , Warner Bros. omandas seejärel täielikult New Line'i ning liitis selle oma teiste produktsiooniharudega. New Line'i juht ja 90 protsenti töötajatest said kinga.

3. "Cutthroat Island"

1994. aastal töötas Carolco Pictures korraga kahe projekti kallal: piraadiseiklus "Cutthroat Island" ja Arnold Schwarzeneggeri eepiline film "Crusade". Kahe projekti kallal töötamine kulutas liiga palju raha, mistõttu võeti vastu otsus keskenduda ainult ühele, milleks oligi filmiajaloo kuulsaim põruja "Cutthroat Island".

Carolco Pictures viskas tuulde 13 miljonit dollarit, mida nad olid juba Schwarzeneggeri "Crusade'i" arendamise peale kulutanud, et teha sellest piraadifilmist kassahitt. See on väga kummaline otsus, sest enne seda oli ainus edukas piraadifilm "Hook" ja seegi ei rääkinud otseselt piraatidest. Kuna tegemist oli stuudio ainsa filmiga, siis ei jäänud neil muud üle ning nad panid kõik oma rahad "Cutthroat Islandi" alla.

Peaosadesse valiti seiklus - ja märulifilmide fännide jaoks täiesti tundmatud Geena Davis ja Matthew Modine. Kõik tundus hästi minevat, sest 1995. aastal linastunud film nägi tõesti hea välja, aga see 98 miljoni dollariga valminud film teenis tagasi ainult 10 miljonit dollarit. Kuus nädalat pärast filmi linastumist läks Carolco Pictures pankrotti. Schwarzeneggeri "Crusade' jäigi tegemata, aga piraadifilmid said uue elu 2003. aasta hitiga "Kariibi mere piraadid: Musta pärli needus".

4. "Fantasy: The Spirits Within"

Kauakestval "Final Fantasy" videomängudel kaudselt põhinev "Final Fantasy: The Spirits Within" (2001) oli esimene fotorealismi poole püüdlev täispikk arvutianimatsioon, kus kujutati kõige muu hulgas ka inimtegelasi võimalikult realistlikult. See oli igas mõttes omast ajast ees.

Kuna see põhines väga edukal mänguseerial, siis ennustati edu ka filmile, aga isegi hämmastav animatsioonitehnika ei suutnud seda põrumisest päästa. 137 miljoni dollariga valminud film teenis USA kinodest tagasi 32 miljonit dollarit (maailma kinodest veidi üle 85 miljoni). Kuna tegemist oli ka värskelt loodud stuudio Square Pictures debüüdiga, siis pandi see ka kohe kinni ja liideti mängustuudio - ja levitaja Square Enixi teiste harudega.

5. "City of Lies"

Johnny Deppi "City of Lies" pole otseselt süüdi stuudio ja levitaja Global Roadi kadumises, aga omamoodi kirstunaelaks võib seda ikkagi lugeda.

Global Road üritas nii Hiina kui ka USA filmimaastikul endale nime teha ja sellega ka korralikult raha teenida. Tulemuseks olid aga suured võlad Viacom, Disney ja NBCUniversal ees ning möödunud suvel hakatigi töötajaid lahti laskma ning veel linastumata filmide õiguseid edasi müüma

Septembris kuulutaski Global Road pankroti välja. Põhjuseid ei pea kaugelt otsima, sest stuudio panustas suures osas rämpsfilmidele, mis kukkusid kinodes kolinal läbi.

6. "Heaven's Gate"

Legendaarse režissööri Michael Cimino, kelle "The Deer Hunter" sai nii parima filmi kui ka režissööri Oscarid, film "Heaven's Gate" läks filmistuudiole United Artists maksma 44 miljonit dollarit, kuid tagasi teenis ainult 3.4 miljonit dollarit.

Mis juhtus? Cimino film rääkis ajaloolisest 19. sajandi juhtumist "Johnson County War", milles sattusid omavahel konflikti immigrandid ja kohalikud karjapidajad. Režissöör soovis teha eepilise filmi Ameerika ajaloost, mis oli aga nii keeruline, et see poleks mitte kuidagi suutnud kinodes selle peale kulutatud raha tagasi teenida.

Asja tegi hullemaks võtteperioodi pikenemine, aina suuremaks muutuv eelarve (esialgne oli 7.5 miljonit dollarit) ning viie tunni pikkune režissööri versioon filmist. See lõigati küll lühemaks, aga ei suutnud siiski enam midagi päästa. United Artists jaoks tähendas see rahaline kaotus seda, et mõni teine stuudio pidi nad välja ostma. MGM ostiski stuudio ära 350 miljoni dollariga.

7. "The Rocker"

Rainn Wilson võis olla 2000ndate populaarsema komöödiaseriaali "The Office" staar, aga see ei tähendanud just väga palju tema suure ekraani filmide jaoks.

Tema esimene suurem roll oli 2008. aasta filmis "The Rocker", kus lõi kaasa ka praegu oluliselt kuulsam Emma Stone. Kinopublik ei tundnud filmi vastu erilist huvi, sest 15 miljoni dollariga valminud komöödia vananevast rokipeerust teenis USA kinodest tagasi ainult natuke üle 6 miljoni dollari (koos maailma kinodega üle 8 miljoni).

Film teenis avanädalavahetusel ainult 2.6 miljonit dollarit, mistõttu hakkas see üsna kiiresti ka kinodest kaduma. Seejärel kadus ka 2007. aastal 20th Century Fox ja Fox Searchlight Picturesi loodud filmistuudio Fox Atomic, mille eesmärk oli teha lahedaid komöödiaid ja huvitavaid õudusfilme. Stuudio ainus hea õudusfilm oli "28 Weeks Later". Nad ei teinud ühtegi lahedat komöödiat.

8. "One From the Heart"

Francis Ford Coppola on geenius. Tema "The Godfather", "Apocalypse Now" ja "The Conversation" on vaieldamatud meistriteosed.

1982. aastaks võis ta Hollywoodis teha täpselt seda, mida soovis. Sarnaselt Michael Ciminole, kelle "Heaven's Gate" oli unistuste projekt, oli ka Coppolal plaan teha film, mis tal juba ammu kavas oli.

Selleks oli "One From the Heart", mida režissöör tootis omaenda stuudio American Zoetrope abil. Tegemist oli kummalise filmiga: Las Vegases toimuv romantiline muusikal/komöödia, milles režissöör eksperimenteeris ka oma stiiliga.

See läks maksma 26 miljonit dollarit, aga tagasi teenis natuke üle 630 000 dollari. Coppola kuulutas 1992. aastal välja välja American Zoetrope pankroti, et kaitsta ennast, oma perekonda ja teisi ettevõtteid (Zoetrope Productions ja Zoetrope Corporation).

Vaata lisaks:

Allikas: Looper