13. Joogaekspert Choi Gap-bok määris ennast kokku õliga ja surus Lõuna-Korea vanglast pääsemiseks end läbi 15x45 cm suuruse akna, mis oli mõeldud toidu jagamiseks. Uurijad ütlesid, et 52-kilone ja 1,7 meetrit pikk “Korea Houdini” suutis sel viisil põgeneda vähem kui minutiga, “liikudes paindlikult nagu kaheksajalg”.

12. Narkodiiler Ronaldo Silva põgenes Brasiilia vanglast sel viisil, et vahetas teda külastanud abikaasaga riided. Pärast raseerimist, paruka pähepanemist ja huulepulga kasutamist komberdas 39-aastane mees kõrgetel kontsadel bussipeatuse poole, kui ebakindel liikumisviis ta reetis ning vang uuesti kätte saadi.

11. Narkoparun Joaquin “El Chapo” Guzman põgenes Mehhiko maksimaalse turvalisuse vanglatest kaks korda. Aastal 2001 lahkus mees kinnipidamisasutusest pesukorvis ning tal õnnestus vabadusse jääda tervelt 13 aastaks. 2015. aastal kasutas ta põgenemiseks auku duššikabiinis, mille taha oli ehitatud maa-alune tunnel. See oli tervelt miilipikkune süsteem koos narkoparunile kohaste mugavustega: valgustus, ventilatsioon ja relsid koos neil sõitmiseks kohandatud mootorrattaga. Praegu on mees antud välja USAle, kus hiljuti hakati tema üle kohut mõistma.

10. Yoshie Shiratori on tuntud selle poolest, et suutis kolme aasta jooksul tervelt neli korda vanglast välja murda. Mõrva eest eluks ajaks ning lisaks veel 23 aastaks süüdi mõistetud mees põgenes vanglast kõigepealt aastal 1936 ja 1942, kuid 1944 pidi ta appi võtma miso-supi, mille abil roostetasid läbi nii käerauad kui ka kambri kontroll-luuk. Uuesti kinnipüütuna mõisteti ta surma, kuid sellele vaatamata õnnestus Shiratoril kaevata 1947. aastal tunnel ning vanglast jalga lasta neljandat korda. Lõpuks tuli jaapanlasel siiski 26 aastat vanglamüüride vahel veeta enne, kui talle armu anti.

9. Suure Depressiooni aegne USA pangaröövel ja mõrvar John Dillinger põgenes vanglast kaks korda. Esimest korda aitasid seda tal teha vabadusse pääsenud vanglakaaslased, kellele mees oli smugeldanud relvi. Põgenenud kaaslased kehastusid vangivalvuriteks ning lasid mehe lihtsalt kongist lahti. Teist korda röövide järel tabatuna meisterdas Dillinger endale puust püstoli ja võõpas selle autentsuse lisamiseks kingaviksiga mustaks. Mees võttis relvamaketiga 17 meest pangvangi, sulges valvurid omaenda kongi ning läinud ta oligi. Mõne kuu aja pärast sai ta tulevahetuses politseiga surma.

8. Briti kriminaal Alfred George Hinds murdis välja kolmest kõrge turvalisusega vanglast. 1958. aastal õnnestus tal pääseda läbi lukustatud uste ja üle 6-meetri müüri, teenides sellega hüüdnime Houdini Hinds. Kui põgenemismeister pärast 248-päevast vabadust uuesti kohtusse toodi, õnnestus tal tänu kohtumajja smugeldatud tabaluku ja kruvisilmuste abil valvurid WC-kabiini luku taha panna ja 5 tundi hiljem juba lennujaama kaudu maalt lahkuda. Vähem kui aasta pärast põgenes mees vanglast kolmandat korda ning elas valenime all Iirimaal mitu aastat, kui registreerimata autoga sõites vahele jäi.

7. John Gerard on teadaolevalt ainus inimene, kel on õnnestunud põgeneda kurikuulsast Londoni Towerist. Jesuiidi preester Gerard vangistati oma katoliiklike veendumuste pärast, mida Elizabethi-aegsel Inglismaal karistati karmilt. Preester ei murdunud isegi piinamiste käigus ning mõisteti lõpuks surma. Mees suhtles oma poolehoidjatega nähtamatu tindi abil, mis oli tehtud apelsinimahlast. Abilised sõudsid paadiga Toweri juurde ning Gerardil õnnestus talle visatud köie abil paati laskuda ja Rooma põgeneda.

6. Texase seitsmikuna tuntud grupp kurikaelu võttis 2000. aastal põgenemiseks kinni 16 inimest, kelle seas oli ka vangla ülevaatajaid ja valvureid. Kasutades nende riideid ja dokumente, rünnati relvade hankimiseks valvetorni, kus viibivaid valvureid häiriti samaaegselt telefonikõnedega. Saades oma valdusesse vangla veoki, sõitsid kõik seitse uhkelt vanglamüüride vahelt välja. Kuus neist sattus mõne aja pärast siiski uuesti vanglasse, seitsmes sooritas aga selle vältimiseks enesetapu.

5. Kurikuulus Frank Abagnale põgenes aastal Atlanta föderaalvanglast sel viisil, kasutades sõna jõudu. Mehel õnnestus veenda valvureid, et ta on tegelikult võltsidentiteedi all tegutsev vanglainspektor, kes peab nuhkima valvurite järel. Enne kui tema vale ilmsiks tuli, võitis ta valvurite usalduse nii, et nood nõustusid temaga kohtuma autos väljaspool vanglamüüre. Vanglast pääsenud Abagnale loomulikult kohtumisele ei läinud, kuid peagi võeti ta uuesti kinni. Pärast vanglast vabanemist hakkas ta nõustama FBI-d valgekraede kuritegude alal.

4. Juunis 1962 läks kolm vangi kurikuulsas Alcatrazi vanglas müstilises kombel kaotsi. Tegelikult olid kolm meest sisustanud viimased kaks aastat põgenemistunneli kaevamise ja parve ehitamisega. Valvurite lollitamiseks pandi kolme vangi vooditesse seebist, WC-paberist ja päris juustest tehtud nukud, nii et põgenemine avastati alles järgmisel hommikul. Kuna hiljem leiti sealtsamast lähedalt parve jäänuseid ja päästevahendeid, kuulutasid uurijad mehed uppunuks, ehkki nende surnukehi ei leitud kunagi.

3. Pikalt põgenikuelu maitsnud Ronnie Biggs oli osaline 1963. aastal Suurbritannias toimunud suures rongiröövis ning andis end vabatahtlikult üles alles aastal 2001. Ta oli küll pärast kuritegu veetnud 19 kuud vangis, ent juba 1965. aastal ületas ta köisredeli abil vanglamüürid. Pariisis hankis ta uue identiteedi ning läbis ka plastilise operatsiooni, elades seejärel peamiselt Austraalias ja Brasiilias. Pärast vabatahtlikku Briti saartele naasmist veetis ta 8 vangis.

2. Maze’i vanglas toimus kõigi aegade suurim põgenemine Suurbritannia ajaloos, kui 38 IRA liiget 1983. aastal sellest Euroopa üheks kõige turvalisemaks peetud vanglast plehku pani. Sellele eelnes põhjalik eeltöö turvasüsteemi nõrkuste tuvastamiseks ning kuue käsitulirelva smugeldamine vanglasse. Täpselt kell 14:30 võeti üheaegselt valvurid pantvangi ning kaaperdati vanglasse toitu vedanud veok. Pärast paari katset õnnestus peavärav avada, kuid siis tuli masin maha jätta, kuna kahest autost oli vanglamüüride taha tehtud kiiresti ajutine teetõke. Rünnakus said 20 valvurit vigastada ning üks suri südamerabanduse tagajärjel.

1. Suur põgenemine tehti teoks 24. märtsil 1944, kui Saksa vangilaagrist põgenes 76 Inglise lendurit. Plaan nägi ette kolme pika ja sügava tunneli kaevamist – juhul, kui sakslased neist ühe oleks avastanud, poleks nad tõenäoliselt kahtlustanud, et tunneleid on veel. Tunnelid laskusid kuni 9 meetri sügavusele maa alla ning olid väga kitsad. Töös osales üle 600 vangi ning eskadrilli ülema soov oli aidata 200 Briti lendurit vabadusse. Käike toetasid puidutükid, mis olid peamiselt pärit vangide vooditest.

Lendurid oli väga leidlikud: konservikarpidest said väikesed kopad kaevamiseks ja küünlajalad, küünlaid valmistati aga toiduks antud supi pinnale kerkinud rasvakihist ja tahte vanadest riietest. Tunnelikaevamisest tekkinud liiv puistati vaikselt laiali, kui vangid lubati jalutama. Umbes kell 22:30 avastas esimene põgeneja, et tunnel sai liiga lühike, lõppes enne lähedalasuvat metsa ning oli vahitornist nähtav. Siiski õnnestus 76 mehel selle kaudu vabadusse roomata, 77. aga märgati ja võeti kinni järgmisel hommikul kell 4:55. 76st põgenenust 73 püüti siiski hiljem kinni ning pooled neist käskis Hitler hoiatuseks hukata.