10. "Four Christmases" (2008)

Eelarve: 80 miljonit

Kassaedu: 163.7 miljonit

Rotten Tomatoes: 24%

Sünopsis: Keegi ei naudi pühi rohkem kui Brad (Vince Vaughn) ja Kate (Reese Witherspoon). Jõulude ajal hülgavad nad alati oma hullumeelsed pered, et nautida vabu päevi kuskil sooja päikese all. Aga mitte sel aastal.

Tiheda udu tõttu ei lahku San Francisco lennuväljalt mitte ühtegi lennukit. Veelgi hullem, nad jäävad ette ka telekaamerale, mis näitab nende asukoha kätte tervele linnale… ja mõlema sugulastele. Kuna väljapääsu ega sobivaid vabandusi pole, peavad nad nüüd külastama Bradi isa. Ja Kate’i ema. Ja Bradi ema. Ja Kate’i isa. Neljad jõulud ühe päevaga! Mõlemad valmistuvad halvimaks ning täpselt seda see maraton neile ka pakub…

”Neljad jõulud” on lustiline komöödia kõigest sellest, mis võib armastatud pühade ajal valesti minna. Osades Vince Vaughn (”Pulmakütid”), Reese Witherspoon (”Walk the Line”), Jon Favreau (”Raudmees”), Robert Duvall (”Täname suitsetamast”), Sissy Spacek (”Mats minevikust”), Jon Voight (”Rahvuslik aare: saladuste raamat”), Dwight Yoakam (”Adrenaliin”), Mary Steenburgen (”Üks vapper naine”) jt. Lavastas Seth Gordon (”The King of Kong”).

9. "A Christmas Carol" (2009)

Eelarve: 175-200 miljonit

Kassaedu: 325.3 miljonit

Rotten Tomatoes: 54%

Sünopsis: “Jõululugu“ on tõeline fantaasia tulevärk, mille nõiub ekraanile Oscari-võitjast lavastaja, oma julgete uuenduste poolest tuntud Robert Zemeckis. Film toob vaatajani Charles Dickensi klassikalise loo, kasutades selleks tehnika viimast sõna 3D-tehnoloogia vallas. Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) alustab jõuluaega nii nagu igal aastal, suhtudes pühadesse hapu halvustamisega, mille osaks saavad ka tema ustav abiline (Gary Oldman) ja hooletu sugulane (Colin Firth). Aga kui möödunud, praeguste ja tulevaste jõulude vaimud sunnivad vana Scrooge’i tõele näkku vaatama, peab ta praotama oma kivistunud südant, et teha heaks aastatepikkused õelused enne, kui on liiga hilja.

Kaasahaarava vaatemängu lavastas Robert Zemeckis (“Forrest Gump“, “Tagasi tulevikku“, “Polaarekspress“) osades Jim Carrey (“Kõigele “jah““), Gary Oldman (“Pimeduse rüütel“), Colin Firth (“Mamma mia!“), Bob Hoskins (“Manhattani Tuhkatriinu“), Robin Wright Penn (“Beowulf“), Cary Elwes (“Princess Bride“), Fionnula Flanagan (“Teadmata kadunud“) jt.

8. "The Santa Clause 2" (2002)
.
Eelarve: 65 miljonit

Kassatulu: 172.9 miljonit

Rotten Tomatoes: 55%

Sünopsis: Jõuluvana ametit on Scott Calvin (Tim Allen) juba pidanud tervelt kaheksa aastat. Talle truud päkapikud peavad teda läbi aegade parimaks vanaks, kes Põhjapoolusel valitsenud on. Jõuluvanal on ka muresid, nimelt tema poeg Charlie on sellel aastal sattunud halbade laste nimekirja ning ta on kaotamas jõuluvana võimeid, sest tema lepingus on lugemata jäänud üks punkt, mille kohaselt peab ta abielluma hiljemalt jõuluööks või muidu kaotab ta töökoha jõuluvanana. Scott lahkub põhjapooluselt, et leida endale naine ning aidata oma poega. Ta jätab Põhjapoolust juhtima asendus-jõuluvana, kes võtab tööd liiga tõsiselt ning tema pärast võivad jõulusid ähvardada katastroof, kui Scottil ei tule pähe just mõnda head ideed, kuidas jõulusid päästa.

7. "The Santa Clause" (1994)

Eelarve: 22 miljonit

Kassatulu: 189.8 miljonit

Rotten Tomatoes: 74%

Sünopsis: Scott Calvin (Tim Allen) on lahutatud pereisa, kes läheb ühel õhtul katusel ronivat kahtlast meest minema peletama, kes aga hüüatuse peale ehmatab ja alla kukub. Üllatus on loomulikult suur kui mehest jääb alles vaid punane kuub ja juhised see selga panna, et tema ametit jätkata. Muidugi ei aima Scott, et ta ka tegelikult Jõuluvanaks muutum hakkab, veelgi vähem tahab seda keegi teine uskuda. Ainsaks erandiks on tema poeg, kes taipab, et isaga on midagi imelist toimumas.

6. "Elf" (2003)

Eelarve: 33 miljonit

Kassatulu: 220.4 miljonit

Rotten Tomatoes: 83%

Sünopsis: Aastaid tagasi ronis väike poiss Jõuluvana kingikotti ja jõudis sedasi Põhjapoolusele. Seal kasvas ta kahe päkapiku juures üles. Peagi oli ta tunduvalt suurem kui tema kasuvanemad - kõigile on selge, et Buddy (Will Ferrell) ei saa nende juurde jääda. Ta peab leidma oma tegeliku pere. Kui jõulud on lähenemas, asub Buddy New Yorki poole teele, et oma juured leida. Peagi taipab ta, et selles täiesti tundmatus maailmas ei ole samuti kerge kohaneda. Ta leiab tõepoolest oma isa, kuid avastab kohkudes, et see on Jõuluvana pahade laste nimekirjas. Ka ülejäänud linnaelanikud ei paista enam jõuludest eriti hoolivat. Kuid Jõuluvana vajab inimesi, kes temasse usuvad ja Buddy asub otsustavalt jõulumeeleolu levitama.

5. "Home Alone 2: Lost in New York" (1992)

Eelarve: 20 miljonit

Kassatulu: 359 miljonit

Rotten Tomatoes: 30%

Sünopsis: Jällegi on McAllisteride perekond reisu peal, kuid seekord lendavad nad Floridasse. Lennujaamas oma isa jälitada üritanud Kevin McAllister (Macaulay Culkin) satub aga vale lennu peale ning lendab koos isa rahakoti ja krediitkaartidega New York Citysse. Taas on Kevin üksinda aga see kord suurlinnas ning satub jällegi vastamisi "meistervaraste" Harry Lime (Joe Pesci) ja Marv Merchantsiga (Daniel Stern). Tänu krediitkaartidele rahast tal juba puudus ei tule ning üritab hakkama saada suures linnas, kuid kättemaksuhimulised Marv ja Harry ei jäta teda rahule ning algab järjekordne seiklus.

4. "The Polar Express" (2004)

Eelarve: 165 miljonit

Kassatulu: 310.6 miljonit

Rotten Tomatoes: 56%

Sünopsis: Väikestele lastele üritatakse pakkuda elus niipalju rõõmu kui on võimalik - sellepärast on välja mõeldud näiteks jõulupühad. Aga varem või hiljem saavad lapsed aru, et nende jaoks peetavad rõõmupühad on tegelikult puhas väljamõeldis. Kuid kas ikka on? Vähemalt seda ei taha uskuda paljud lapsed uskuda. Ühel päeval kumiseb aga kõikide akente alt mööda vana aururong ning selle juht (Tom Hanks) kutsub kõiki veel jõuluvanasse uskuvaid põngerjaid reisile läbi Põhjapooluse - ülejäänute jaoks jääbki see igaveseks unistuseks.

3. "The Grinch" (2018) - praegu Eesti kinodes

Eelarve: 75 miljonit

Kassatulu: 329.1 miljonit

Rotten Tomatoes: 57%

Sünopsis: Kauni Kesseküla servas kõrges kaljukorteris elab koos oma ustava abilise Maxiga härra Grinch - suur roheline pehmekarvaline tüüp, kes on paraku hirmus pahatujuline ja küüniline kiusupunn. Mis küll Grinchi torssis meele põhjuseks on? Muidugi lähenevad jõulud! Rõõmupühad täis lusti ja laulu on üksildase Grinchi jaoks piin, mis piin. Nii otsustabki Grinch, va paharet, varastada Kesseküla jõulud. Ettevõtmine on suur ning plaan keeruline, asjad lähevad nii ja naa ning nalja saab rohkem kui Grinchile meeldiks. Õnneks elab Kessekülas aga üks väike tüdruk, kel jõulutunne südames on nii suur, et päästetud saavad nii pühad kui ka Grinch ise.

2. "How the Grinch Stole Christmas" (2000)

Eelarve: 123 miljonit

Kassatulu: 345.1 miljonit

Rotten Tomatoes: 52%

Sünopsis: Grinch (Jim Carrey) on veider roheline ja karvane olevus, kes elab Kelleküla kohal asuval prügimäel. Õnnetuseks vihkab Grinch jõule ja kui Kellekülas on käes jõuluaeg, siis teeb Grinch kõik, et need ära rikkuda. Nimelt ta kavatseb varastada kogu linnast kõik kingitused.

1. "Home Alone" (1990)

Eelarve:18 miljonit

Kassatulu: 476.7 miljonit

Rotten Tomatoes: 63%

Sünopsis: McCallisteride pere on plaaninud jõuluvaheajaks ühise puhkuse Pariisi. Käbedalt lennujaama tormates unustavad nad maha oma perekonna 8-aastase pesamuna, Kevin McAllisteri (Macaulay Culkin).

Jõuluvaheajal aga liiguvad just McAllisteride maja ümbruses ringi "meistervargad" Harry Lime (Joe Pesci) ja Marv Merchants (Daniel Stern) ning nad asuvad plaanikohaselt McAllisteride maja sisse murdma, kuid nutikas Kevin üritab kõigi vägedega seda ära hoida ning tagajärjeks on üks suur kaos.

Allikas: Wikipedia, Filmiveeb, Roten Tomatoes, Box Office Mojo