“Miks me tahame luua?” on 30 aasta jooksul filmitud erakordne kultuurilooline dokument, mis jõuab ekraanile sel kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas.

Autor on tabanud nimekaid kultuuri- ja ühiskonnategelasi ja mõtlejaid — kokku ligemale viitkümmet — New Mexico kõrbes ja Tokyo karaokebaaris, Santa Monica liivarannas ja New Yorgi luksuskorteris, limusiinis ja muuseumides, punasel vaibal ja ateljeedes. Ta esitab neile pealtnäha lihtsa küsimuse, millele pole aga sugugi kerge vastata. Tulemuseks on laiahaardeline ülevaade meid kõiki vähem või rohkem iseloomustavast loomistungist, loomingulisuse juurtest ja allikatest.

Veneetsia festivalil esilinastunud film on osa samanimelisest mastaapsest projektist, mille eesmärk on uurida loomingulisust eri vaatenurkade kaudu — kunstilisest filosoofilise ja poliitilisest ja teaduslikuni. Autor on intervjueerinud ligemale tuhandet prominenti üle kogu maailma ja kogutud materjali põhjal pannud kokku telesarja, mitu näitust ja raamatut.

Hermann Vaske varasematest filmidest on tuntumad “Jalgpalliaabits John Cleese´iga”. “Dennis Hopper, murelik rännumees”, “Sõda rinnahoidja pärast — Hollywoodi afäär” ja “Kunstihoolik”. Seanss leiab aset 16. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis. Film on ilma tõlketa, ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta!