Bradley Cooper ja “A Star is Born”

Cooperile tehti Affleckit ehk kuigi Bradley Cooperi “Täht on sündinud” osutus mullu tõeliseks kinofenomeniks, eirab Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia tihti näitlejaid, kes on istunud lavastajatooli. Mees liitus nüüd seltskonnaga, kuhu kuuluvad Streisand (“Yentl”), Ben Affleck (“Argo”) ja Angelina Jolie (“Unbroken”) ehk režissöör-näitlejad, keda pole õiglaselt tunnustatud. Kummalisel kombel tegi Cooper kampaaniat just lavastaja ja mitte näitlejana, kuid pälvis hoopis viimases kategoorias nominatsiooni, kirjutab Variety.

“First Man”

Damien Chazelle on küll romantilise muusikafilmi “La La Land” eest võitnud parima režissööri Oscari, kuid tema värskeim Neil Armstrongist kõnelev linateos jäi sel korral tähelepanuta. Ryan Gosling parima meesnäitleja auhinnale ei kandideeri. Claire Foy parima naiskõrvalosatäitja auhinnale ei kandideeri. Justin Hurwitz võitis parima originaalmuusika Kuldgloobuse, kuid Oscaritelt ei tulnud isegi nominatsiooni. Kõik peamised kategooriad jäid filmil tabamata, kui vähemalt on neli nominatsiooni tehnilistes kategooriates.

John David Washington, “BlackKklansman”

Spike Lee draama pälvis küll kuus nominatsiooni, kuid mingil põhjusel jäi tõestisündinud lool põhinevas filmis politseinik Ron Stallworthi kehastunud John David parima näitleja nominatsioonita. Tema kolleeg Adam Driver sai see-eest parima meeskõrvalosatäitja nominatsiooni.

Ethan Hawke, “First Reformed”

Pärast Critics’ Choice Awardsil laineid löömist tundus loogiline, et Ethan Hawke saab Paul Schraderi draamas vaevatud pastori mängimise eest oma karjääri kolmanda Oscari nominatsiooni, aga nii siiski ei läinud.

Timothee Chalamet, “Beautiful Boy”

Noort narkosõltast kehastand Chalamet vääris veel üht Oscari nominatsiooni, kuid filmi poolkõva vastuvõtt ja Akadeemia harjumus noori südametemurdjaid ignoreerida (küsige kasvõi Leonardo DiCaprio käest “Titanicu” kohta) võisid talle sel korral liiga teha.

Foto: Scanpix

Michael B. Jordan, “Black Panther”

See on küll Oscarite ajaloos esimene koomiksifilm, mis kandideerib parima filmi kuldmehikesele (kokku seitse nominatsiooni), ent ükski näitleja tunnustust ei pälvinud. Filmitegijate lootused olid Michael B. Jordani peal, kes tegi viimase aja ühe parima pahalase rolli.

Toni Collette, “Hereditary”

Kriitikute poolt korralikult kiidusõnu pälvinud Collette tegi novembris toimunud Gotham Independent Film Awardsil ära Glen Close’ile, kuid Oscarite parima naisnäitleja kategooriasse ta ei jõudnud.

“Roma” näitlejatarid

Filmi on sel auhinnahooajal armastatud, kuid selle näitlejad pole väga suurt tähelepanu veel pälvnud. Akadeemia otsustas olukorda parandada ja nomineeritud said nii filmis näidelnud Yalitza Aparicio (parim naisnäitleja) kui ka Marina de Tavira (parim naiskõrvalosa). Kokku skooris Alfonso Cuaróni draama kümme nominatsiooni.

Willem Dafoe, “At Eternity’s Gate”

Kuigi parima meesnäitleja kategoorias loodeti näha John David Washingtoni (“BlackKklansman”) ja Ethan Hawke’i (“First Reformed”), siis nominentide sekka lipsas hoopis Julian Schnabeli poolt lavastatud Vincent van Gogh eluloofilmis kuulsat kunstnikku kehastanud Willem Dafoe.

Emily Blunt, “Mary Poppins Returns” and “A Quiet Place”

Blunt pälvis mõlema filmi eest kaks SAG nominatsiooni, kuid kumbagi rolli Oscarite ralli vääriliseks ei peetud. Näitlejatar pole kordagi veel olnud Oscarile nomineeritud, kuigi rollid filmides “Into the Woods” ja “The Devil Wears Prada” on seda igati õigustanud.

Foto: Scanpix