Suuresti erarahastusel loodud film on vaimustanud publikut üle Eesti, eriliseks teeb soe vastuvõtt Tartus ja Setomaal.

"Johannes Pääsukese tõeline elu” on mõnusa kulgemisega helge film, mis räägib noorelt hukkunud filmimehe elu ilusaimast suvest.” (R. Ranne, EPL, 22.1.2019)

“See film pidi sündima.”, “Vägisi viib see film mõtte sinna, et kes meist, eestlastest, kord saja aasta pärast etnograafilisi kaadreid üles võtavad kui eksootikast. Mis rahvusest nad on ja missuguste kaameratega? Või läheb kuidagi teisiti.” (M. Mikomägi, Maaleht, 17.1.2019)

Hardi Volmeri mängufilm jutustab seiklusliku ja romantilise loo Eesti esimesest filmitegijast Johannes Pääsukesest läbi tema müstilise uurimisretke Setumaale 1912. aasta suvel. Tervest retkest ainult seitse minutit? Seda pidi olema rohkem, aga keegi ei tea, kuhu kadusid ülejäänud kaadrid.

Nimiosas Ott Sepp, teistes peaosades Märt Avandi ja Tõnu Kark.

Filmi stsenaristid on Olavi Ruitlane, Hardi Volmer ja Peeter Brambat, režissöör Hardi Volmer, operaator Mait Mäekivi, kunstnikud Katrin Sipelgas ja Killu Mägi, helilooja Ardo Ran Varres, monteerija Emeri Abel, helirežissöörid Markus Andreas ja Tiina Andreas, produtsent Anneli Ahven. Tootja Kopli Kinokompanii.

Mängivad Ott Sepp, Märt Avandi, Tõnu Kark, Ester Kuntu, Üllar Saaremäe, Merle Jääger, Peeter Raudsepp, Ardo Ran Varres, Rober Annus, Liisa Aibel, Tõnu Oja ja suur osa seto kogukonnast.

Filmi võtted toimusid 2017. ja 2018. aasta suvel Tartus ja Setomaal.

Film valmis tänu Eesti Kultuurkapitali, Tartu Filmifondi, Postimehe ja seto juurtega erarahastajate hindamatule toetusele. Filmi olulised partnerid on Eesti Rahva Muuseum, Eesti Filmiarhiiv ja Seto Kultuuri Fond.

Filmi valmimise suuremad partnerid: Film Audio, Icon Studios, Kaldera, Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituut, Cinerama, Saksavalgus, Puudrinägu, Skoda.

Filmi levitab Hea Film ja see on jätkuvalt kinodes üle Eesti.