Briti näitleja Albert Finney kujunes pärast Teist maailmasõda üheks olulisemaks tegijaks nii filmis, teatris kui ka televisioonis.

Tema esimesed filmid olid 1960. aasta "The Entertainer" ja "Saturday Night and Sunday Morning". Viimaseks filmirolliks jäi 2012. aasta Bondi-film "Skyfall".

Finney kehastas karjääri jooksul näiteks Winston Churchilli 2002. aasta BBC ja HBO telefilmis "The Gathering Storm", Charles Dickensi loodud tegelaskuju Ebenezer Scrooge'i filmis "Scrooge" (1970) ja Tom Jonesi 1963. aasta filmis "Tom Jones", mille eest sai näitleja ka oma esimese parima meespeaosa Oscari nominatsiooni.

Ta kandideeris filmidega "Under the Volcano (1984), "The Dresser (1983) ja "Murder on the Orient Express" (1974) veel kokku kolmele parima meespeaosa Oscarile ning lisaks ka parima meeskõrvalosa Osacrile draama "Erin Brockovich" (2000) eest.

2011. aastal selgus, et näitlejal on neeruvähk, mille eest sai ta ka ravi, kuid Finney perekond andis teada, et näitleja suri täna lühikese haiguse tagajärjel.

Allikas: Variety