1. Keskpank Fortalezas, Brasiilias

Aasta: 2005

Varastati: 70 miljonit dollarit

Üks kurjategijate jõuk rentis endale kohe linna keskel ühe pinna ning kolme kuu jooksul kaevati sealt käik Fortalezase keskpanga alla. Tunnel oli pea 100 meetrit pikk ja asus 4,3 meetri sügavusel. Tunnelis oli elektrivalgustus, seinad olid tugevdatud puidust konstruktsiooniga ja plastikust plaatidega. Ühel ilusal augustikuu nädalavahetusel kaevasid nad ennast läbi panga põranda ja viisid ära 3,5 tonni Brasiilia rahatähti, millest enamus on siiani jäänud kadunuks. Kätte ei saadud ka vargaid. Politsei pole täpsustanud, kuidas õnnestus varastel murda läbi 2 meetri paksusest panga seifiruumi seinast. Varastest jäi maha puur, elektrisaag ja keevitusmasin. Seifis olnud turvakaamerad ja liikumisandurid mingil põhjusel ei töötanud.

“Stiilne lahkumine"

2. Pennsylvania pank Philadelphias USAs

Aasta: 1798

Varastati: 162 821 dollarit

Ajaloolased nimetavad seda Ameerika ajaloo esimeseks pangarööviks. Kuigi õiged röövlid, Isaac David ja Thomas Cunningham said lõpuks oma teenitud karistuse, süüdistati algselt kuriteos üht seppa nimega Patrick Lyon, kes kirjutas hiljem oma läbielamistest raamatu.

3. ABM Amro pank Brüsselis Belgias

Aasta: 2007

Varastati: 28 miljoni dollari väärtuses teemante

Mees, kes tegutses nime all Carlos Hector Flomenbaum, käis aasta otsa kui äriklient ABM-is ning sõbrunes töötajatega, viies neile šokolaadi ja muid pisikingitusi. Mees võitis töötajate usalduse ja sai enda valdusesse panga seifi võtme, kust ta pani pihta 28 miljoni dollari väärtuses teemante. Kurikaela pole senini tabatud.

4. Northern pank Belfastis Põhja-Iirimaal

Aasta: 2004

Varastati: 26,5 miljonit naela

Mõned päevad enne jõulupühi tungis üks röövlijõuk ametnikke teeseldes panga võtmeisikute kodudesse, ähvardades neid ja nende pereliikmeid relvaga. Panga juhtliikmetel kästi järgmisel päeval minna tavapäraselt tööle ning lasta vargad pärast tööpäeva lõppu panka. Kui röövlid olid oma töö teinud, lasti pereliikmed vabaks. Paljud arvavad, et tegu oli Iiri vabariikliku armee (IRA) või selle poliitilise tiiva Sinn Féini kätetööga, kuid täpselt ei tea keegi, sest kuritöö on lahenduseta.

“Stiilne lahkumine"

5. Keskpank Iraagis

Aasta: 2003

Varastati: Üle 920 miljoni dollari

Tegu on suurima pangarööviga maailmas, mille arvatavasti organiseeris Saddam Hussein isiklikult ja just vahetult enne ameeriklaste sissetungi. Raportitest selgub, et Hussein andis pangatöötajatele huvitava paberile kirjutatud käsu anda 920 miljonit dollarit oma pojale Qusay’le, kes pidi tervelt 5 tundi saadud rahakogust kaubikutesse tassima. Mis rahast edasi sai, pole teada.

6. Hansapank Tallinnas

Aasta: 1995

Varastati: 2,3 miljonit krooni

Tegu on Eesti ajaloo suurima relvastatud rööviga. Liivalaia tänaval ei liikunud 1995. aasta varahommikul kedagi, kui noorepoolne mees naabermaja katuselt Hansapanga katusele ronis, sealt allapoole minnes võtmega rauduksi lahti keeras ja relv käes panga inkassatsiooniruumi astus. Seal käsutas ta kaks naiskassiiri põrandale pikali, ladus avatud seifist 2 292 424 krooni kotti ja kõndis kolm minutit hiljem minema. Varas on siiani tabamata.

7. Briti pank Beirutis Liibanonis

Aasta: 1976

Varastati: 20-50 miljonit dollarit

Käimas oli Liibanoni kodusõda, kui grupp röövleid murdis end läbi panga seina ja nende poolt palgatud lukumeistrid murdsid lahti panga seifi. Rööv oli edukas ning vargad jalutasid välja ligi 50 miljoni dollari väärtuses kulla, sularaha, aktsiate ja väärisehetega.

“Stiilne lahkumine"

8. Norrmalmstrong Rootsis

Aasta: 1973

Tegu on pangaröövi ja pantvangikriisiga, kust sündis termin “Stockholmi sündroom”. See juhtus 1973. aastal Norrmalmstrongi väljakul Stockholmis ja seda näidati otseülekandena ka Rootsi televisioonis. Jan-Erik Olsson, kes oli juba varasemalt süüdi mõistetud kurikael, tungis panka ning hoidis nelja töötajat pantvangis. Kummaliseks tegi juhtumi see, et kaks kinni seotud pantvangi asusid kurjategija poolele ning neid ei kõigutanud isegi viimase ähvardused. Pantvangidraama kestis kokku viis päeva, pärast mida andis Olsson alla ja mõisteti 10 aastaks vangi. Kogu sündmus äratas aga üle maailma erinevate psühholoogide ja teadurite huvi.

9. Grand Duchy Helsingis Soomes

Aasta: 1906

Varastati: 170 743 rubla

1906. aastal organiseeris Vene revolutsionäär Nikolai Burenin suuremahulise relvastatud pangaröövi Soomes. Ta palkas 15 Läti kurikaela, kes tapsid panga turvatöötaja ning said saagiks 170 743 rubla. Selle rahaga oli plaan toetada bolševike tegevust Venemaal. Burenin ise oli kontsertpianist, kes röövi õhtul mängis Tamperes. Põhipätt Jānis Čoke saadi 3 päeva hiljem Tamperes kätte, kuid ta jõudis enne arreteerimist tappa kolm inimest, sealhulgas ka ühe politseiniku. Mehele mõisteti karistuseks kolm eluaegset vangistust pluss 19 aastat. Ta suri 1910. aastal kopsupõletikku.

Krimikomöödiale “Stiilne lahkumine” (2017) saab kaasa elada juba sel pühapäeval, 10. veebruaril kell 20 filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleteenusepakkuja TVPlay Home vahendusel või suuremate kaablioperaatorite TVPlay filmikanalite teemapakettides.