Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia andis teada, et neli auhinda antakse 91. Oscarite jagamisel üle reklaamipauside ajal. Nendeks auhindadeks on parim operaatoritöö, montaaž, lühifilm ja grimm. Nende üle andmist näidatakse hiljem ülekande ajal salvestuse kujul. Seekordsed Oscarid kestavad kolm tundi ning võitjatel on alates oma nime välja kuulutamist kuni tänukõne lõpetamiseni aega 90 sekundit.

Akadeemia otsus ei sobinud aga filmitegijatele, kes lootsid ülekande ajal ka lavale tulla, aga nüüd võeti neilt see võimalus, sest reklaamipausid on olulisemad. Oscaritel on mitmeid kategooriaid nagu parim lühianimatsioon ja lühidokumentaal, mida oleks võinud mitte näidata parima operaatoritöö ja montaaži asemel, sest need kaks kategooriat on filmikunstile väga olulised. Mida me teeksime ilma operaatoriteta?

Nelja kategooria nominendid väljendasid koheselt ka oma frustratsiooni sotsiaalmeedias, öeldes, et see mõjus solvanguga, sest jäetakse mulje nagu nende töö poleks nii tähtis.

Eriti valjuhäälne oli ajakirjale Variety antud kommentaarides "Never Look Away" eest kuldmehikesele kandideeriv operaator Caleb Deschanel, kes on karjääri jooksul kuus korda Oscarile kandideerinud, aga pole veel kordagi võitnud. Tema jaoks oleks ülekande ajal nüüd lavale astumine erakordne sündmus, aga paistab, et mitte Akadeemia jaoks.

"Operaatoriöö oli enne stsenaariumeid, režissööre, montaaži, muusikat ja heli. Filmide loomine algas sellega, et üks tüüp keeras kaamerat tööle. See tüüp oli operaator!", ütles Deschanel

Deschaneli mure tuleb mõista, sest see oleks umbes sama, kui eelmisel aastal lõpuks oma töö eest parima operaatori Oscari võitnud Roger Deakinsi ("Blade Runner 2049") tänukõnet poleks televaatajatele ülekande ajal näidatud.

Õhtujuhi puudumine ja nelja kategooria reklaamidega asendamine pole ainsad Akadeemia jaoks väga negatiivset vastukaja toonud otsused. Eelmise aasta augustis kuulutati välja uus kategooria, milleks oli "Parim populaarne film", millest ka kohe loobuti, sest filmitööstus naeris selle välja.

Tänavu 10 Oscarile kandideeriva "Roma" režissöör Alfonso Cuarón ei suutnud samuti Akadeemia otsust uskuda.

Sama arvas ka neli Oscarit võitnud (sh. parim film ja režissöör) "The Shape of Water" lavastaja Guillermo del Toro.

Allikas: Variety