1. "Kapten Marvel" ("Captain Marvel") - 8. märts

"Kapten Marvel" ("Captain Marvel") on Marveli filmiuniversumi (MCU) 10 tegevusaasta jooksul esimene film, kus on peaosas naissuperkangelane ning see on esimene, mida lavastab ka naine. Märtsis linastuv film on üks esimestest naiskangelaste juhitud filmidest, mida Marvel praegu plaanib (järgmine on "Black Widow").

Marveli filmiuniversumi (MCU) alla kuuluvad superkangelasefilmid on olnud edukad pea igas kategoorias, kuid siiani pole ühelgi nende naissuperkangelasel oma filmi. Isegi DC ja Warner Bros. jõudsid selles osas ette ("Wonder Woman"). See olukord on muutumas, sest järgmine Marveli film on "Kapten Marvel", milles mängib peaosa Oscari-võitja Brie Larson.

Draama "Room" eest naispeaosatäitja Oscari napsanud Brie Larson on Carol Danvers 90ndatel aset leidvas filmis, mis käitub ka eelnevate MCU filmide eelloona, kus löövad kaasa ka juba tuttavad näod Samuel L. Jackson, Djimon Hounsou, Lee Pace, Clark Gregg ning ka uued, kelleks on Ben Mendelsohn, Lashana Lynch, Gemma Chan, Algenis Perez Soto, Rune Temte, Mckenna Grace ja Jude Law.

Režissöörid on väiksemate filmide poolest tuntud duo Anna Boden ja Ryan Fleck ("Mississippi Grind", "It's Kind of a Funny Story").

2. "Dumbo" - 29. märts

1941. aastal valminud Disney täispikk joonisfilm “Dumbo” saab uue hingamise Tim Burtoni ("Edward Käärkäsi", "Alice Imedemaal", "Batman", "Batmani tagasitulek", "Ed Wood") käe läbi.

Film kõneleb küll noorest elevandist, keda tema suurte kõrvade pärast narritakse, ent Burton on lubanud ehtsaid elevante mitte ekraanile tuua.

Joonisfilmi mängufilmi versioonis löövad kaasa Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton, Danny DeVito ja Alan Arkin.

3. "Pingviinid" ("Penguins") - 19. aprill

Disney filmistuudio Disneynature, mis toodabki ainult loodusdokumentaale, annab see aasta välja täiesti uue filmi.

4. "Tasujad: Lõppmäng" ("Avengers: Endgame") - 26. aprill

"Tasujad: Lõppmäng" ("Avengers: Endgame") on otsene järg möödunud aasta aprillis linastunud väga emotsionaalse lõpuga hittfilmile "Tasujad: Igaviku sõda" ("Avengers: Infinity War"). Sama laastava emotsionaalse noodiga jätkab ka "Tasujate" neljas osa, sest 50% sellest koomiksiuniversumist kadus tänu titaan Thanose õnnestunud plaanile ning nagu treilerist näha, siis on lein veel väga värske, aga see ei tähenda, et allesjäänud kangelased alla annaksid.

5. "Aladdin" - 24. mai

"Lõvikuningas" ja "Dumbo" pole sugugi ainsad pigem animatsioonidena tuntud filmid, mis Disney sel aastal mängufilmi kujul kinodesse toob. Lisaks neile valmib ka uus nägemus klassikalisest filmist "Aladdin". Kui selle tegi omal ajal eriti meeldejäävaks Robin Williamsi häälega džinn, siis uues filmis näeb ta välja ja kõlab nagu sinine Will Smith.

Araabia muinasjutul “Aladini imelamp” põhinevas filmis löövad kaasa Mena Massoud, Naomi Scott, Will Smith, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen ja Numan Acar.

Režissöör on Guy Ritchie, mis võib tulla üllatusena, kuna tegemist on sama mehega, kes tõi meieni "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", "Snatch", "RocknRolla", "Sherlock Holmes" ja Sherlock Holmes: A Game of Shadows". Ritchie seni viimane film oli hoogne ja lõbus "King Arthur: Legend of the Sword", mis põrus igal võimalikul rindel.

6. "Lelulugu 4" ("Toy Story 4") - 21. juuni

Neljas osa Pixari megaeduka "Leluloo" filmiseerias.

Disney ja Pixari fenomenaalne seeria saab uue osa ja kuigi enam pole filmi režissöör esimest kaks osa lavastanud John Lasseter ega suurepärase kolmanda osa meieni toonud Lee Unkrich, siis tõenäoliselt ei pea kartma, et neljas osa seepärast halvem oleks.

7. "Lõvikuningas" ("The Lion King") - 19. juuli

1994. aastal valminud “Lõvikuningas” on saamas uue kuue. Simba ja tema kirevad sõbrad äratab taas ellu Jon Favreau, kes lavastas ka “Džungliraamatu” uusversiooni ja muidugi pani hittfilmiga "Raudmees" aluse Marveli filmide universumile.

Filmis annavad tegelastele hääled Donald Glover, Beyoncé, James Earl Jones (sama roll, mis animatsioonis), Chiwetel Ejiofor, Billy Eichner, Seth Rogen, John Kani, John Oliver ja Alfre Woodard.

Tegu pole animatsiooniga, vaid arvutiga loodud mängufilm nii nagu seda oli "Džungliraamat", mis võitis ka parimate visuaalefektide eest Oscari. "Lõvikuningas" hakkab olema eepiline muusikaline draama, mille juures kasutatakse "Džungliraamatu" digitaalse keskonna loomiseks üles ehitamiseks mõeldud tehnoloogiat, mis annab filmile fotorealistliku pildi.

Siinkohal tasub märkida, et nii esialgse filmi kui ka uue muusika eest vastutab ei keegi muu kui legendaarne Hans Zimmer.

"Lõvikuningas" on üks väike osa Disney plaanist tuua uusversioonidena kinodesse tagasi klassikalised animatsioonid.

8. "Artemis Fowl" - 16. august

Artemis Fowl II on noor kuritegelik geenius, kes tungib salapärasesse haldjate maailma, et röövida oma isa uurimustöö rahastamiseks nende kuld.

9. "Lumekuninganna ja igavene talv 2" ("Frozen 2") - 27. detsember

Disney ülemaailmse hiti "Lumekuninganna ja igavene talv" ("Frozen") järge on kaua oodatud.

2013. aasta "Lumekuninganna ja igavene talv" oli igas mõttes megahitt. Film teenis kinodest tagasi üle 1.2 miljardi dollari ning selles kõlanud laulud (eriti "Let It Go") jäid aastateks väga populaarseteks.

Esimese osa režissöörid Chris Buck ja Jennifer Lee on ka seekord tagasi ning samamoodi on ka põhiliste häälnäitlejatega, kelleks olid Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff ja Josh Gad.

Seekord asuvad Elsa, Anna, Kristoff ja Olaf avastama iidset saladust, mis ümbritseb nende kuningriiki.

10. "Star Wars: osa IX" - 20. detsember

Uue triloogia teist osa "Star Wars: Viimased jedid" võeti väga kummaliselt vastu. Ühed hindasid muutuseid, teised nimetasid seda viletsaks "Star Warsi" filmiks ja kolmandad väitsid, et Disney sülitas fännidele näkku. "Star Wars: Jõud tärkab" režissöör J.J. Abrams on nüüd tagasi, et tuua meieni Skywalkeri saaga viimane peatükk.

Eks saame näha, mida toob endaga kaasa kolmanda triloogia viimane osa.