91. Oscari-galal sai Glenn Close'ist naisnäitleja, keda on ajaloo jooksul kõige rohkem kordi nomineeritud, kuid kes pole siiani kahjuks mainekat filmiauhinda saanud. Parima naispeaosa eest viis kuldmehikese koju hoopis Olivia Colman, kes pidas maha ka uhke tänukõne.

Colman tunnistas publikule, et temagi arust oli auhinna vääriline hoopis Glenn Close. "Sa oled väga pikalt olnud mu eeskuju ja ma ei soovinud, et asjad läheksid niimoodi," jäi Olivia Colman avameelseks, pidades silmas enda võitu 91. Oscarite jagamise galal.

Glenn Close on nomineeritud Oscarile filmides "The Wife", "Albert Nobbs", "Fatal Attraction", "Dangerous Liaisons", "The World According to Garp", "The Big Chill" ja "The Natural" näitlemise eest.

Näiteks on kuuel korral Oscarile nomineeritud ka näitlejad Thelma Ritter, Deborah Kerr ja Amy Adams, kuid neist keegi pole ainsatki kuldmehikest võitnud.

Järgnevalt heidame aga pilgu andekatele näitlejatele, kes pole ainsatki Oscarit saanud.


Varasemalt tegeles Bradley näitlemisega, kuid nüüd on ta proovinud kätt ka režissöörina. Mullu linastanud ja paljudele südamesse pugenud filmis "Täht on sündinud" ("A Star Is Born") kehastas Bradley Cooper ühte peaosalist.

Ta nomineeriti filmirolli eest ka Oscarile, kuid selle napsas tema eest hoopis Freddie Mercury rollis üles astunud Rami Malek. Varasemalt on Bradley Cooper nomineeritud kuldmehikesele rolli eest filmides nagu "Silver Linings Playbook", "American Sniper" ja "American Hustle".


Cooperi ja Malekiga võttis mõõtu ka Willem Dafoe, kes kehastas Vincent van Goghi kriitikute poolt kiidetud linateoses "At Eternity's Gate". Dafoe on nomineeritud Oscarile ka rolli eest filmides nagu "Platoon", "Shadow of the Vampire" ja "The Florida Project".


Kuldmehikesele nomineeriti ka Mortensen rollide eest filmides nagu "Green Book", "Eastern Promises" ja "Captain Fantastic", kuid kahjuks pole siiani õnn mehele naeratanud. Hoiame talle aga pöialt.


Will Smith nomineeriti Oscarile näitlejatöö eest linateostes "The Pursuit of Happyness", "Ali" ja "Concussion". Kuigi tegemist on andeka näitlejaga, siis mingil põhjusel pole talle siiski Oscarit veel ulatatud.


Kuigi Tom Cruise on teada-tuntud näitleja ja kahtlemata on paljud elanud talle kaasa näiteks "Võimatu missiooni" erinevates osades, siis vaatamata sellele pole mees siiani Oscarit võitnud. Tom Cruise'i on Oscarile nomineeritud filmides "Born on the Fourth of July", "Magnolia" ja "Jerry Maguire" näitlemise eest.


Jake Gyllenhaal nomineeriti Oscarile parima kõrvalosa eest filmis "Brokebacki mägi", ent tema eest napsas Oscari endale hoopis George Clooney filmirolli eest linateoses "Syriana". Gyllenhaal nomineeriti auhinnale ka moraalitu kõmufotograafi kehastamise eest filmis "Nightcrawler", kuid võit jäi saamata.


Eakas Sam Elliott nomineeriti esmakordselt Oscarile parima meeskõrvalosa eest linateoses "Täht on sündinud", kuid auhinna viis koju hoopis Mahershala Ali, kes mängis filmis "Roheline raamat".


Tundub, et Johnny Depp - nagu ka tema kehastatud piraat Jack Sparrow - on endiselt kullaotsingul, sest ka tema pole veel ühtegi Oscarit saanud. Samas on omanäoline Johnny Depp nomineeritud Oscarile filmirolli eest linateostes "Kariibi mere piraadid: Musta pärli needus", "Finding Neverland" ja "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street".


Williams sai tuntuks peamiselt tänu Jen Lindley rollile USA teleseriaalis "Dawson's Creek". Nüüdseks 38-aastane näitlejanna on nomineeritud Oscarile küll rollide eest filmides nagu "Blue Valentine", "My Week With Marilyn", "Brokeback Mountain" ja "Manchester by the Sea", kuid ühtegi kuldmehikest pole tal siiani õnnestunud saada.


Kuigi Jackson on mänginud 125 filmis ja teda peetakse väga heaks näitlejaks, siis Oscarile on nomineeritud ta vaid ühel korral ja seda rolli eest 1995. aastal linastunud kultusfilmis "Pulp Fiction".


Võiks ju arvata, et tuntud ja kogenud näitleja Ed Harris on ikka mõne Oscari koju viinud. Kahjuks pole meest aga uhke auhinna vääriliseks veel arvatud. Harris on nomineeritud Oscarile rolli eest filmides "Pollock", "Apollo 13", "The Truman Show" ja "The Hours".


Bening on nomineeritud Oscarile osa eest filmides "The Grifters", "American Beauty", "Being Julia" ja "The Kids Are All Right", kuid siiani pole tal õnnestunud veel ühtegi kuldmehikest saada.


Kuigi Brad Pitt sai filmiprodutsendina parima filmi Oscari linateose "12 Years a Slave" eest, siis näitlejana pole ta ühtegi kuldmehikest veel saanud. Pitt on nomineeritud Oscarile kolmel korral: filmide "Moneyball", "The Curious Case of Benjamin Button" ja "Twelve Monkeys" eest.


Üllataval kombel on Bassett nomineeritud Oscarile vaid ühel korral ja seda rolli eest linateoses "What's Love Got to Do With It".


24-aastasel Ronanil on juba kolm Oscari-nominatsiooni ette näidata, kuid ühtegi kuldmehikest tal kahjuks pole. Esimest korda nomineeriti ta Oscarile rolli eest filmis "Atonement". Ronan oli siis vaid 13-aastane. Teised kaks nominatsiooni on filmides "Lady Bird" ja "Brooklyn" mängimise eest.


"Ozarki"-staar Laura Linney on nomineeritud Oscarile filmide "The Savages", "Kinsey" ja "You Can Count on Me" eest, kuid auhinda võitnud ta veel pole.


Harrelsoni teatakse tema väga meeldejäävate filmirollide poolest. Näiteks mullu nomineeriti ta Oscarile filmis "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" mängimise eest. Kaks varasemat nominatsiooni on rollide eest linateostes "The People vs. Larry Flynt" ja "The Messenger". Küll aga pole ta siiani ühtegi Oscarit saanud.


Matt Damon võitis koos Ben Affleckiga 1998. aastal parima stsenaariumi Oscari filmi "Good Will Hunting" eest. Samas pole mees saanud ainsatki kuldmehikest näitlejatöö eest. Ometigi on ta varem nomineeritud rollide eest linateostes "The Martian", "Invictus" ja "Good Will Hunting".


Esimest korda nomineeriti Laura Dern Oscarile filmis "Rambling Rose" näitlemise eest, kuid auhinna napsas ära Jodie Foster, kes mängis filmis "Voonakeste vaikimine". Teisel korral nomineeriti Derni filmirolli eest linateoses "Wild", kuid kuldmehikese sai hoopis Patricia Arquette filmis "Boyhood" mängimise eest.


Esimest korda nomineeriti Ethan Hawke Oscarile 2002. aastal filmirolli eest linateoses "Training Day". Alles 2015. aastal läks mees uuele katsele filmiga "Boyhood", kuid ka seekord tulutult. Kusjuures Hawke'i on Oscarile nomineeritud ka filmidele "Before Midnight" ja "Before Sunset" stsenaariumi kirjutamise eest, aga ka nendel kordadel pole tal auhinda õnnestunud saada.


Esimest korda nomineeriti Hayek Oscarile 2003. aastal filmirolli eest linateoses "Frida", kuid temaga võtsid mõõtu ka Julianne Moore, Renee Zellweger, Diane Lane ja Nicole Kidman. Kuldmehikese võitiski Kidman filmis "The Hours" mängimise eest.


Vaatamata kaheksale nominatsioonile filmides "Lawrence of Arabia," "Becket," "The Lion in Winter," "Goodbye, Mr. Chips," "The Ruling Class," "The Stunt Man," "My Favorite Year" ja "Venus" mängimise eest, ei õnnestunud mehel ühtegi Oscarit konkreetse filmirolli eest võita peale elutööa Oscari.


Finney esitati Oscarile filmides "Tom Jones," "Murder on the Orient Express," "The Dresser," "Under the Volcano" ja "Erin Brockovich" mängimise eest, kuid õnnetul kombel ei saanud mees enne meie hulgast lahkumist mitte ühtegi kuldmehikest.

Harrison Ford kandideeris "Witness" (1985) eest küll meespeaosa Oscarile, kuid see ongi tema pika karjääri ainus kord.

Kuldgloobustel on tal rohkem vedanud, aga taaskord ainult nominatsioonidega filmide "Sabrina" (1995) , "The Fugitive" (1993), "The Mosquito Coast (1986) ja "Witness" eest.

Allikas: variety.com