1. "The Punisher", 1989

Enne, kui "The Punisher" Netflixi kahe hooaja pikkuseks jäänud seriaaliga publiku südamed võitis, pidi Marvel kolm korda proovima, kuid ebaõnnestus pea igal korral. Dolph Lundgren oli 1989. aastal esimene, kes sai au selga tõmmata pealuuga T-särk. Filmiks oli "The Punisher", mis oli ikkagi väga kehva, kogudes kriitikute hinnanguid koondavas filmiportaalis Rotten Tomatoesi 28% suuruse "heakskiidu". Järgmises filmis astus üles Thomas Jane koos John Travoltaga, aga ega seegi filmi päästnud. 2004. aasta filmi RT skooriks kujunes veidi parem 29%.

2008. aastal valmis ka "Punisher: War Zone", kus asus Frank Castle'i rolli Ray Stevenson. Film oli küll verine ja ropp, aga ka see ei suutnud eelnevatest parem olla. Ka selle RT skooriks kujunes 29%.

Seni parim "The Punisher" ongi Netflixi seriaal, milles näeme ka seni parimat Frank Castle'i esitust. Teda kehastab "Elavate surnute" seriaalist tuntud Jon Bernthal ja kuigi seriaal sai lõpu pärast 2. hooaega, siis on see ka praegusel kujul igast küljest nauditav.

2. "Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.", 1998

Ammu enne Samuel L. Jacksonit kandis Nick Fury silmaklappi hoopis David Hasselfhoff, kes on tuntud eelkõige Michael Knighti rolli poolest 1980ndate ülimenukast telesarjast "Knight Rider". Küll aga ei saanud David Nick Fury rolliga nii hästi hakkama, et sellest oleks saanud menuk.

3. "Man-Thing", 2005

Marvel proovis kätt ka õudukate valdkonnas ja otsustas vändata filmi "Man-Thing", mis põhineb osaliselt Stan Lee 1971. aastast pärineval koomiksikollil. Kinolinadele ei jõudnud film kunagi, kuid see-eest näitas seda ulmefilme näitav telekanal. Filmi keskmes on soo-koletis, kelle puudutus põletab inimesi, kes teda kardavad.

Praegu on töös ka uus variant, mis saab sellest ainult parem olla.

4. "Howard the Duck", 1986

Filmispetsialistide sõnul pole tegemist hästi õnnestunud linateosega, mis oleks rahva pahviks löönud. Kõik üllitised lihtsalt ei õnnestu nii hästi, et nende koht võiks kunagi olla kinoklassika hulgas.

Aasta peale seda, kui Lea Thompson astus üles filmis “Tagasi tulevikku”, mehkeldas ta selles Marveli koomiksitel põhinevas filmis meetripikkuse ajas rändava sinikaelpardiga.

5. "Generation X", 1996

Tegemist on televisioonis linastunud filmiga, mis räägib koolist, kus käivad eriliste võimetega inimesed. Tegemist on justkui "X-Meeste" teleseriaaliga.

Õnneks tehti 2000. aastal esimene korralik "X-Meeste film, mis selle prügi silmist pühkis.

6. "Fantastic Four", 1994

Räägitakse, et Roger Corman tegi odava versiooni "Fantastilisest nelikust" lihtsalt seetõttu, et produtsent Bernd Eichinger saaks filmi õigused alles jätta. Samas vaieldi vastu ja öeldi, et sellist asja pole olnud. Marveli filmide produtsent Avi Arad on öelnud, et ostis õigused hiljem ära ja lasi hävitada esialgse filmi kõik koopiad, sest see oli lihtsalt päris korralik häbiplekk.

"Fantastilise neliku" filmide kurba saatust see siiski ei päästnud. 2005. aasta "Fantastic Four" ja 2007. aasta "Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer" olid kehvad ning 2015. aasta ponnistust tabas veel hullem saatus. Nimelt palgati lavastajatooli 12 miljoniga valminud "Chronicle" režissöör Josh Trank, kellel olid ligi 126 miljonit maksma läinud "Fantastilise neliku" jaoks suured plaanid, mis kõik lükati nurka, kui filmistuudio Fox hakkas kartma, et Trank ei saa hakkama ja kui stuudio avastas, et neile ei meeldigi Tranki versioon filmist.

Stuudio võttis ohjad üle ehk enamus filmist lasti viimasel hetkel ümber kirjutada ja uuesti üles võtta, režissööri tabasid seetõttu võtetel paanikahäired ja sügav depressioon. Päev enne filmi esilinastumist kirjutas Trank oma Twitteris (nüüd kustutatud), et tema versioon oleks olnud suurepärane. Sama kinnitas ka filmis näidelnud Toby Kebbell, kelle hinnangul tegi Trank väga sünge ja huvitava filmi, mida keegi kunagi ei näe. 2015. aasta "Fantastiline nelik" kukkus kinodes läbi nii rahalises kui ka kriitilises mõttes.

7. "Daredevil", 2003

Ilmneb, et paljud polnud suures vaimustus, kui Ben Affleck astus üles oma esimeses superkangelase rollis. Kuigi nägemisvõimeta superkangelane, kes astus kurjuse vastu, tõi sisse 45 miljonit dollarit, siis paljud arvavad, et tegemist on siiski ühe halvima Marveli filmiga.

See on roll, mistõttu ei soovinud Affleck enam ühtegi superkangelast mängida, kuigi vahepeal kehastus ta kahes filmis siiski Batmaniks, aga seegi ajutiselt. Täpsemalt oli Afflecki sõnul oli kinolinadele lastud filmiversioon kohutav. Affleck on öelnud, et mõistab fännide pettumust.

Matt Damon avaldas hiljem, et talle pakuti enne Affleckit võimalust selga tõmmata pimeda kangelase nahkkostüüm, kuid loobus. Afflecki karjäärile film siiski kriipsu peale ei tõmmanud: praeguseks on mees ju kahekordne Oscari võitja ("Argo" parima filmi ja "Good Will Huntingu" parima stsenaariumi Oscarid) ning tunnustatud režissöör.

8. "Elektra", 2005

Kuigi "Elektra" oli populaarsem kui "Daredevil" ja Jennifer Garner üllatas oma rolliga, siis sellegipoolest ei saanud sellest meeletut hitti.

Rob Bowmani (alahinnatud "Tulelinn", "Salatoimikute" esimene täispikk film) lavastatud "Elektra" oli niivõrd näotu, mannetu ja ebameeldivalt halenaljakas, et tekkis küsimus, miks oma soorituse tõttu palju kriitikat saanud Jennifer Garner filmist üldse osa võttis. Näitleja sõnu tegi seda ainult lepingus olevate nõuete pärast. Eks see ütleb juba nii mõndagi.

Fox sai pärast "Daredevili" ja "Elektra" kriitilist läbikukkumist aru, et neil pole aimugi, mida nende tegelastega peale hakata, misõttu liikusid õigused tagasi Marvelile.

See oli muidugi hea otsus, sest 2015. alustas Marveli ja Netflixi ühistööna suurepärane seriaal "Daredevil", kus astus üles ka Elektra tegelaskuju.

9. "Captain America", 1990

Kui film nimega "Captain America: The First Avenger" ootas linastumist, siis tekitas internetis palju kõneainet ka filmi esimene versioon, mis pärineb 1990ndast aastast.

10 miljoniga valminud film teenis vaevu raha tagasi ja kuigi film tegi algupärase koomiksiseeria suhtes väga palju omaloomingut, sarnaneb see sisu poolest väga palju 2011. aasta uuele kapten Ameerika filmile "Kapten Ameerika: Esimene tasuja" ("Captain America: The First Avenger"). Mõlemas võitleb kapten Punase Kolbaga või siis inglise keeles palju paremini kõlava pahalasega Red Skull.

Täiesti ajuvaba ja uskumatult naeruväärse välimusega kapten Ameerika päästab 1990. aasta filmis muuhulgas Ameerika presidendi ka maffia küüsist.

10. "Ghost Rider", 2007

Ka sellest filmist ei saanud suurt hitti, mis oleks publiku südamesse tunginud. "Ghost Rider" oli Marveli jaoks just kui öö enne koidikut, sest alates 2008. aasta "Raudmehega" hakkas kõik ainult paremuse poole minema.

Filmile tehti ka veel halvem järg "Ghost Rider: Spirit of Vengeance" ning mõlemas oli peaosas ei keegi muu kui Nicolas Cage.


Allikas: thewrap.com