Fraser oli populaarne juba enne Stephen Sommersi kahe "Muumia" filmi meeletut edu. Me nägime teda Eestit maininud väga edukas komöödias "Encino Man", kus ta kehastas koopainimest, kes ärkab tänapäeva või siis 1992. aasta Los Angelese linnas üles. Fraseri karjäär algaski jaburate, aga enam-vähem õnnestunud komöödiatega. Hiljem nägime teda veel näiteks mitte just kõige edukamas komöödias "Airheads", aga korralikes edulugudes nagu "In the Army Now" ja "George of the Jungle". Fraserit sai juba karjääri alguses näha ka tõsisemates rollides nagu näiteks "Still Breathing", "Blast from the Past", "Gods and Monsters", "Twenty Bucks", "The Passion of Darkly Noon" ja "School Ties"

Fraseri karjäär sai aga 1999. aasta "The Mummy" ja 2001. aasta teise osa "The Mummy Returns" abil nii võimsa tõuke, et näitleja edukas tulevik tundus olevat väga kindel. Ta küll osales veel mitmes jaburas komöödias nagu "Dudley Do-Right", "Bedazzled" ja "Monkeybone", kuid ühel hetkel pöördus Fraser rohkem tõsiste rollide poole.

Tulemuseks oli roll Michael Caine'i kõrval Oscarile kandideerinud filmis "The Quiet American" ning kõrvaosa 2004. aastal parima filmi Oscari koju viinud Paul Haggise draamas "Crash". Seejärel võttis ta vastu rollid thrilleris "The Air I Breathe" (peale tema veel Kevin Bacon, Julie Delpy, Andy Garcia, Sarah Michelle Gellar, Emile Hirsch, Forest Whitaker) ja draamas "The Last Time", kus lõi kaasa veel ka Michael Keaton. Kuna "The Air I Breathe" tehti universaalselt maatasa ning "The Last Time" ei teeninud midagi tagasi, siis soovis Fraser end tõenäoliselt kehtestada uuesti tõelise märuli - ja komöödiastaarina, kes toob kinno nii vanad ja noored.

Seda otsustas ta teha viisaka ja kinodes korraliku kassa teinud fantaasiafilmiga "Journey to the Center of the Earth", üle 400 miljoni dollari tagasi teeninud täiesti ebavajaliku järjega "The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor", kohutava lastefilmiga "Furry Vengeance" ja täiesti vaadatava seiklusfilmiga "Inkheart". Samal ajal üritas Fraser jätkata ka tõsiste rollidega. Tulemuseks oli "Extraordinary Measures", kus mängis ka Harrison Ford. Film kukkus aga kinodes läbi ja see ei meeldinud ka kriitikutele.

Nendele järgnesid mitmed vähem tuntud filmid ("Stand Off", "A Case of You", "Pawn Shop Chronicles", "Breakout") ning tulemuseks oligi Fraseri populaarsuse täielik kadumine.

Hollywood ei tunne Fraseri vastu enam huvi, sest ta pole enam sama suur staar, kes ta enne oli ja selles olid suures osas süüdi tema rollivalikud või siis pigem need, mille vahel tal valida oli. Kunagi palavalt armastatud märulistaari saame õnneks üha enam näha seriaalides. Fraser on tegelikult hea näitleja. Tema draamarollid tõestasid, et "Muumia" filmide tekitatud imagole vaatamata on ta väga võimekas igas žanris.

Fraseri viimaste teletööde hulka kuuluvad History kanali miniseriaal "Texas Rising", Showtime'i "The Affair", FXi "Trust", hiljuti teise hooaja kinnituse saanud krimiseriaal "Condor" ja nüüd näeme teda püsivalt ka DC koomiksitel põhinevas seriaalis "Doom Patrol", kus ta annab hääle tegelasel nimega Robotman ehk Cliff Steele.

Mingil hetkel peaksid linastuma ka fantaasiadraama "Behind the Curtain of Night", John Travolta krimifilm "The Poison Rose" ja India film "Line of Descent"

50-aastase Fraseri tulevikus on raske näha Hollywoodi suurfilme, aga võib kindel olla, et näeme teda püsivalt paljudes seriaalides.

Kui vaadata Fraseri intervjuusid, siis võib jääda mulje, et ta on tagashoidlik, depressioonis ja lausa haige. Internetis liiguvad ringi kurva Brendan Fraseri videod, mis enamjaolt väidavad, et mehe elu läks allamäge, kui ta oma naisest lahutas ja too kogu tema vara ära viis.

Fraser abiellus näitlejaga Afton Smith 1998. aastal ning lahutasid 2007. aastal. Neil on kolm ühist last. 2013. aastal üritas Fraser kohtu kaudu vähendata alimentide ja lastetoetuse suurust, sest tal tekkisid raskused maksta iga aasta üle 900 000 dollari, kuid naine süüdistas meest toona seevastu varade peitmises. Fraser ei teeninud enam filmistaarina lihtsalt nii palju ning selle põhjuseks olid ka terviseprobleemid.

Oma rolli mängisid ka "Muumia" seeria ja teiste märulite võtetel saadud vigastused, mis talle väga halvasti mõjusid ja sellelaadsetest rollides natukeseks ajaks eemale sundis. Seitsme aasta jooksul vahetati tal osaliselt põlv välja ning sooritati selja - ja häälepaelte operatsioon.

Kui Fraser 2008. aastal kolmandas "Muumia" filmis osales, siis pandi ta enda sõnul kleeplindiga kokku, et saaks rollis osaleda. Ta tervis oli kõikide vigastuste järel nii halb ja seda oli ka filmis näha.

Kui hakkas ilmuma seriaali "The Affair" 3. hooaeg, siis osales Fraser üle aastate esimest korda intervjuudel ja paljud fännid olid šokeeritud, sest nende suurim silmarõõm ja alati lõbusas meeleolus silma paistnud märulistaar tundus...kurb.

Põhjuseks ei olnud aga lahutus ega kahe frantsiisi ("Muumia" ja "Journey to the Center of the Earth") ilma temata jätkamine või see, et ühel hetkel pidi temast saama uus Superman, aga filmist ei saanud asja, vaid see, et loetud päevad enne intervjuud suri vähki Fraseri ema ning ta ei osanud veel oma leina väljendada, mistõttu tundiski end intervjuu ajal väga enamugavalt.

2003. aastal ründas Fraserit seksuaalselt ka Hollywoodi Välisajakirjanike Assotsiatsioon endine president Philip Berk. Tema arvates viiski see vahejuhtum, millest ta eelmisel aastal avalikult rääkis ja mistõttu sai ta ka filmitööstuselt negatiivset vastukaja, vahepeal karjääri languseni. Lisaks mängis siin rolli ka lahutus ja terviseprobleemid, mis viisid Fraseri lausa depressiooni.

Fraser on sellest kõigest üle saanud ning tema karjäär jätkub temale sobivas tempos. Sellest kirjutas väga põhjaliku loo eelmisel aastal ka GQ.

Ühes värskemas intervjuus on Fraser juba palju rõõmsam.

Allikas: GQ