"Hot Docs on üks Põhja-Ameerika olulisemaid dokumentaalfilmidele keskendunud festivale ning lausa kahe Eesti filmi jõudmine selle kavasse on enneolematu. Rahvusvaheline esilinastus sellise kaliibriga festivalil on kvaliteedimärgiks väljavalitud filmidele ja tunnustus Eesti dokumentalistika kõrgele tasemele," kommenteeris Eesti Filmi Instituudi dokumentaalfilmide ekspert Filipp Kruusvall.

Hot Docs leiab aset 25. aprillist 5. maini Torontos. Festivali eriprogrammi The Changing Face of Europe valiti koos “Jagada või mitte jagada” filmiga kokku kümme värsket ja silmapaistvat Euroopa dokumentaalfilmi. Eelmisel aastal oli valitute hulgas samuti üks Eesti film – Raimo Jõeranna ja Kiur Aarma “Rodeo.”

„Jagada või mitte jagada“ näitab, kuidas Hollandist pärit Mark otsib võimalust elada väljaspool kapitalismi. Ta kutsub inimesi liituma Tallinnas tegutseva kogukonnaga, kus elatakse ilma rahata ning omavahel jagatakse oskusi, kogemusi, toitu ja armastust. Tragikoomiline dokumentaalfilm esilinastus tänavu aasta jaanuaris festivalil DocPoint Tallinn ja jõuab Eesti kino ekraanidele 2019. aasta septembris. Filmi produtsent on Meelis Muhu, tootja OÜ In-Ruum.

“Oodates imet” on intiimne sissevaade valusasse teemasse, kus perekond kaotab oma äsjasündinud lapse. Film valmis Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi kuulunud eriprojekti “Juured” raames, kus kuus Eesti naisrežissööri jutustavad läbi isiklike lugude olulistest murdepunktidest elus. Kaks “Juurte” lugu – Moonika Siimetsa “40 aastat hiljem” ja Heilika Pikkovi “Mu liha ja veri” on ka Eesti filmi- ja teleauhindadel (EFTA) nomineeritud parima lühifilmi kategoorias. Filmi produtsent on Ülo Pikkov, tootja Silmviburlane OÜ.