Varda perekond andis täna teada, et pärast lühikest võitlust vähiga suri neljapäeva õhtul režissöör ja kunstnik Agnès Varda.

Prantsuse uue laine režissöör ja liikumise üks tähtsamaid osi Agnès Varda tegutses režissöörina tänase päevani. Tema viimaste filmide hulka kuulusid dokumentaalfilm "Visages, Villages", mis linastus 2017. aasta Cannes'i filmifestivalil ning kandideeris 90. Oscarite jagamisel parima dokumentaalfilmi auhinnale, mis tegi temast 89-aastasena läbi aegade vanima Oscarile kandideerija võistluskategoorias. Vardale anti 2017. aastal üle ka au-Oscar, mis tegi temast esimese naisrežissööri, kellele see auhind anti. Lisaks linastus tema viimaseks jäänud film "Varda par Agnès" tänavusel Berliini filmifestivalil.

Varda 1956. aasta esimest filmi "La Pointe Courte" loetakse sageli Prantsuse uue laine mitteametlikuks esimeseks filmiks. Tal ei olnud filmi tehes professionaalset filmiharidust, kuid oli tegelenud nii maalikunstniku, skulptori kui ka fotograafina. 1962. aastal linastus märgiline "Cléo from 5 to 7", mis tegi ta ka üle maailma kuulsaks. Tema filme loetakse sageli poliitilisteks ja feministlikeks jõududeks.

Pea 70 aastat režissöörina tegutsenud Agnès Varda tegi viimased paar aastakümmet dokumentaalfilme, mis sageli puudutasid teda ennast, nagu näiteks "The Beaches of Agnès" (2008). Varda viimast täispikka mängufilmi "A Hundred and One Nights" (1995) näidati omal ajal ka Eesti kinolevis.

Varda dokumentaalfilmid "The Gleaners and I" (2000) ning "The Gleaners and I: Two Years Later" (2002) linastusid ka Pärnu filmifestivalil.