James Bondi filmid ("Dr. No", "From Russia With Love", "Goldfinger", "Thunderball", "You Only Live Twice", "Diamonds Are Forever", "Never Say Never Again"),"Äraostmatud" ("The Untouchables", 1987), "Kaljukindlus" ("The Rock", 1996), "Jaht Punasele Oktoobrile" ("The Hunt for Red October", 1990), "Roosi nimi" ("The Name of the Rose", 1986), "Indiana Jones ja viimane ristiretk" ("Indiana Jones and the Last Crusade", 1989) ning paljud teised kuulsad filmi -, teatri - ja telerollid kinnistavad Sean Connery parimaks elavaks näitlejaks ja tõeliseks ekraanilegendiks, keda teab igaüks, kes on vähegi filmidega elus kokku puutunud.

Seda kõike arvestades tekibki küsimus, et miks pole praegu 88-aastane Sean Connery osalenud juba 16 aastat mitte üheski mängufilmis? Tema viimane pearoll, mille eest sai ta 17 miljonit dollarit, oli 2003. aasta filmis "Liiga" ("The League of Extraordinary Gentlemen") ning 2012. aastal andis ta ka oma hääle animatsiooni "Sir Billi" jaoks, aga rohkem pole temast midagi kuulda olnud.

Ametlikult loobus Connery näitlemisest 2005. aastal, sest tema sõnul pole tal aega tegeleda nende idiootidega, kes nüüd Hollywoodis filme teevad, kuid juba enne oli selge, et seda legendi me enam kinodes ei näe.

Et mõista, miks Connery enam filmides üles ei astu, tulebki vaadata "Liiga" ("The League of Extraordinary Gentlemen") poole. Karjääri jooksul ühe Oscari ("Äraostmatud") võitnud Connery loobus näitlemisest pärast seda sama koomiksifilmi.

"Liiga" põhines Alan Moore'i ("Watchmen", "V for Vendetta", "Batman: The Killing Joke") ja Kevin O'Neilli ("Nemesis the Warlock", "Marshal Law") 1999. aastal alguse saanud auru - ja diiselpungi elementidega superkangelaste seiklusi kujutaval koomiksiseerial.

Nii koomiksiseeria kui ka filmi tegi eriliseks see, et superkangelaste meeskond koosnes erinevatest väga kuulsatest kirjandusteostest pärit tegelastest, nagu näiteks Allan Quatermain (H. Rider Haggardi "King Solomon's Mines"), Mina Harker (Bram Stokeri "Dracula"), Dr. Henry Jekyll ja Edward Hyde (Robert Louis Stevensoni "The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde"), Kapten Nemo (Jules Verne'i "20,000 Leagues Under the Sea"), Dorian Gray (Oscar Wilde'i "The Picture Of Dorian Gray"), Tom Sawyer (Mark Twaini "The Adventures of Tom Sawyer"), Ishmael (Herman Melville'i "Moby Dick"), James Moriarty (Arthur Conan Doyle'i "The Final Problem") ja "M" (Ian Flemingi "Casino Royale").

Film režissöör oli Stephen Norrington, kes on eelkõige tuntud kui "Blade'i" lavastaja. Eks ka see on omaette märk, et "Liiga" polnud mitte ainult Connery viimane film, vaid ka Norringtoni viimane lavastajatöö. Film võis palju tagasi teenida, aga kuna see hävitati nii põhjalikult kriitilisel rindel ära, siis lõpetas see ka režissööri karjääri.

Norringtoni jaoks olid "Liiga" võtted nii piinarikkad, et lubas pärast seda mitte kunagi enam ühtegi filmi lavastada. Tal olid konfliktid nii produtsentide kui ka Sean Connery endaga. Norrington kogus tuntust kui halva mainega režissöör juba "Blade'i" ajal. Nimelt rääkis filmile stsenaariumi kirjutanud David S. Goyer, et Norrington mõnitas Goyerit sellega, et tätoveeringud, mis olid ka Blade'i tegelaskujul, pole üldse kõva mehe tunnused ning uhkustas oma augustatud kehaga.

"Liiga" võtetelt lekkisid samuti anonüümsed kommentaarid, mis väitsid, et Norringtonil polnud aimugi, mida võtetel peale hakata. Ta raiskas mitmeid tunde stseenide paika panemise peale ning lõppkokkuvõttes ei jõudnud need ka kunagi filmi. Ta vaidles kogu aeg maailma suurima filmistaariga Sean Connery ning üks neist vaidlustest oleks peaaegu lõppenud rusikate käiku laskmisega.

Connery mainis hiljem, et Norrington kuulub hullumajja mitte võtteplatsile. Režissöör on ise hiljem öelnud, et talle ei meeldi suure stuudio järelvalve all filme teha ning pole harjunud nii suurte võttemeeskondadega.

Film olevat Connery jaoks olnud tõeline õudusunenägu, mis pani näitlejat omakorda mõtlema kogu filmitööstuse peale ning sellele, kuidas ta ei taha enam idiootidega koos töötada. Connery olevat ähvardanud keset võtteid lahkuda, kuid tõelise härrasmehena ta seda siiski ei teinud.

Connery polnud põhimõtteliselt mitte ühegi Norringtoni ideega nõus, sest viimane muutis kogu aeg stseene. Lõpuks tahtis Norrington, et Connery lööks talle rusikaga näkku, mille peale läks väärikas Connery lihtsalt võtteplatsilt minema. Norrington e käinud ka filmi avapeol ning kui Connery käest küsiti, kus on režissöör, siis vastas mees kavalalt, et kontrollige kohalikust hullumajast.

Näitlejalt Jason Flemyng küsiti filmiajakirja Empire intervjuus, et kas Connery ja Norringtoni konflikt oli tõesti nii hull kui räägiti. Selle peale vastas Flemyng, et asi oli palju hullem ning kirjeldas võttepäeva Veneetsias, kus kogu Liiga seltskond kõnnib kaadri jaoks mööda teed. Kui võte sai tehtud, hüüdis Connery režissöörile, et kas seda on vaja tõesti uuesti teha. Seepeale vastas režissöör, et 17 miljoni suuruse palganumbri juures pole vist palju küsitud, et näitleja uuesti mööda tänavat kõnniks. Connery saatis režissööri seepeale sinna, kus päike ei paista.

Näitleja Richard Roxburgh tunnistas, et osales filmis ainult Sean Connery ja Norringtoniga koos töötamise pärast, aga tulemus oli ka tema arvates kõlbmatu käkerdis. Roxburgh olevat mõistnud, et film tuleb kohutav, juba esimesel võttepäeval.

Connery oli filmi ainus suur staar ja kuna talle maksti 17 miljonit dollarit, siis polnud eelarves enam ruumis teiste tuntumate nimede palkamiseks. Ülejäänud osades tegid kaasa näiteks Naseeruddin Shah, Peta Wilson, Tony Curran, Stuart Townsend, Shane West, Jason Flemyng ja Richard Roxburgh.

"Liiga" teenis kinodes üsna korraliku kassatulu, kuid väga negatiivne kriitika ning tõsiasi, et film kujunes põhjuseks, miks Connery näitlemisest loobus, pani pausile kõik plaanid järgede jaoks. Nüüd tagasi vaadates pole film muutunud mitte kuidagi paremaks: see on halb koomiksifilm, mis ei vääri Alan Moore'i ja Kevin O'Neill samanimelise koomiksiseeria nimegi.

"Liiga" oli nüüd Disney omandusse kuuluva Twentieth Century Foxi jaoks esimese viie Blu-ray väljaande hulgas. Teised neli olid "Fantastic Four" (2005), "Behind Enemy Lines" (2001), "Ice Age (2002) ja "Kiss of the Dragon" (2001).

Praeguseks on film tagasi teeninud natuke üle 179 miljoni dollari, aga 2003. aastal oli see rahalises mõttes täielik pettumus. Avanädalavahetusel teeniti ainult natuke üle 23 miljoni dollari ning USA kinodest saadi tagasi ainult natuke üle 66 miljoni dollari. Täielikust hävingust päästis filmi ülejäänud maailma kassatulu. Umbes sama ajal alustanud "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" teenis näiteks avanädalavahetusel üle 46 miljoni dollari ning ainuüksi USA kinodes kokku üle 305 miljoni dollari.

2015. aastal liikus SyFy Wire vahendusel uudis Twentieth Century Fox plaanib "Liigast" teha uut versiooni, aga jutuks see jäigi. Kuna Fox on nüüd Disney oma, siis tõenäoliselt ei näe me seda filmi kunagi, sest õigused läksid vahepeal tagasi kirjastajale WildStorm, mis kuulub DC Comics alla.

Connery jaoks oli aga pärast "Liiga" kohutavat kogemust selge, et Hollywoodiga on aeg lõpparve teha. Ta keeldus 2007. aastal isegi võimalusest osaleda neljandas "Indiana Jonesi" filmis, sest pensionipõlv on lihtsalt liiga lõbus.

Loe lisaks: