Netflixi, Amazon Prime Video ja teiste konkurendina alustav Disney+ on Disney filmide ja seriaalide voogedastusteenus, mis alustab 12. novembril ning hakkab maksma 6.99 dollarit kuus või 69.99 dollarit aastas. Netflixi eest tuleb näiteks tasuda 8.99 dollarit kuus ja Amazon Video Prime eest samuti 8.99 dollarit koos.

Disney+ pakub kohe esimesel päeval vaatamiseks Disney animatsioonistuudio uusi ja vanu klassikuid. Uuemate hulgas on näiteks "Moana" ja "Big Hero 6". Samaoodi jõuavad platvormile kõik Pixari animatsioonistuudio filmid koos 30 lühifilmiga, kuhu kuulub ka viimati Oscari võitnud lühifilm "Bao". Lisaks jõuab platvormile ka Disney enda telekanal, kus on esimesel päeval saadaval üle saja filmi ja 5000 seriaali episoodi.

Senise 22 Marveli superkangelasefilmi hulgast jõuab Disney+ kasutajateni kohe 12 filmi. Nende hulgas on "Iron Man", "Iron Man 2", "Iron Man 3", "Thor: The Dark World", "Thor Ragnarok", "Guardians of the Galaxy", "Captain America: The Winter Soldier", "Black Panther", "Avengers: Infinity War", "Ant-Man and the Wasp" ja varsti lisatakse ka "Captain Marvel". Tulevikus jõuab sinna esimesena ka "Avengers: Endgame". Disney+ saab endale ka kõik praegused ja ka tulevased "Star Warsi" filmid.

Kuna Disney omandas hiljuti Foxi, siis jõuavad platvormile ka National Geographicu dokumentaalfilmid ja "Simpsonite" 30 esimest hooaega. Lisaks jõuavad "Simpsonite" episoodid edaspidi eksklusiivselt Disney+ voogedastusse.

Rakenduses on eraldi välja toodud Disney, Marveli, Pixari, Lucasfilmi ja National Geographici sisu. Kõike saab alla laadida ja vaadata ka ilma internetiühenduseta nii nagu teeb seda juba näiteks Netflix. Kõik Disney filmid jõuavad kasutajateni kohe pärast kinoperioodi lõppu 4K HDR formaadis. Disney+ saab vaadata nii arvutis, televiisoris, nutitelefonis kui ka paljudel teistel seadmetel.

Esialgu alustab Disney+ Ameerika Ühendriikides, kuid järgmise kahe aasta jooksul plaanitakse jõuda ka Ida- ja Lääne-Euroopasse, aga ka Aasiasse.

Esimese kahe aasta jooksul jõuavad Disney+ platvormile näiteks "High School Musical: The Musical: The Series", "Diary of a Female President".

Samuti valmib ka esimene "Star Warsi" seriaal "The Mandalorian" ning töös on ka seriaal "Rogue One: A Star Wars Story" ühest kõrvaltegelasest Cassian Andori. Lisaks veel Marveli superkangelaste seriaalid "The Falcon and The Winter Soldier", "Loki" ja "WandaVision". "Toy Story 4" tegelaskuju Forky saab ka oma seriaali "Forky Asks a Question".

Töös on ka animeeritud seriaalid "SparkShorts", "Lamp Life", "Monsters at Work", "Star Wars: The Clone Wars" (uus hooaeg) ja "Marvel’s What If…?".

Disney+ hakkab pakkuma üle 25 originaalse seriaali, üle 10 originaalse filmi ja erisaate, 7500 seriaali episoodi, mis enam televisioonis ei jookse, aga ka need, mis endiselt televaatajateni jõuavad. Lisaks veel üle 100 hiljutise filmi ja üle 400 Disney enda ajaloost pärit filmi.

Kõigele lisaks mängib Disney+ suurt rolli ka Marveli Kinouniversumis (MCU), sest nüüd hakatakse siduma Disney tegelastega seriaale ("The Falcon and The Winter Soldier", "Loki", "WandaVision) ülejäänud filmidega. See tähendab, et seriaalides toimuv on oluline, et mõista paremini filmides üles astuvaid tegelasi ja ka erinevaid sündmusi.

Varem seda ei tehtud, sest Netflixis linastunud "Jessica Jones", "The Defenders", "Luke Cage", "Daredevil" ja "Iron Fist" põhinesid ka Marveli koomiksitel, aga neid ei ühendatud kunagi ametlikult ühegi kinos oleva filmiga.

Allikas. Deadline