1. "Catwoman" (2004)

Halle Berry osales ühes kõigi aegade halvimas superkangelasefilmis “Catwoman”, mis põrus täielikult. Filmile kulutati 100 miljonit, aga piletitulu Ameerikas oli vaid 40 miljonit. Kriitikud tegid filmi pihuks ja põrmuks ning järgmised 15 aastat ei julgenud keegi anda mõnele naisnäitlejale superkangelase rolli.

Berry polnud ainus, kes filmi tõttu kannatas. Režissöör Jean-Christophe Comar ehk Pitofi karjäär sai "Kassnaise" läbikukkumise tõttu sellise löögi, et ta pole enam mitte ühtegi filmi lavastafa saanud. Ometi oli Pitof see visuaalne meister, kes tõi meieni esimese suurema fantaasiafilmi, mis võeti üles ainult digitaalsete kaameratega. Selleks filmiks oli "Vidocq", mille stsenaariumi kirjutas ei keegi teine, kui tuntud prantsuse krimikirjanik Jean-Christophe Grangé, kelle romaanidest "Purpurjõed", "Kivine nõukogu" ja "Huntide impeerium" on samuti filmid tehtud.

Miks "Kassnaine" läbi kukkus? Warner Bros arvas, et visuaalsete efektide loomise poolest tuntud Pitof, kelle debüütfilm "Vidocq" osutus erakordseks, on ideaalne tegemaks filmi, mille peaosas on Hollywoodi üks suurimaid staare. Tulemuseks oli piinlik jama, mida ei taha mitte ükski asjaosaline enam meelde tuletada.

"Kassnaine" vääriks uut filmi ja uut nägemust, sest Tim Burton tõestas juba 1992. aasta filmiga "Batman Returns", et Batmani vastane ja vahel ka koostööpartner Selina Kyle on oma filmi jaoks piisavalt huvitav. Seda näitas ka Christopher Nolani "The Dark Knight RIses".

Mingil hetkel plaanis Warner Bros ka filmi "Gotham City Sirens", kus oleks Kassnaisel olnud suurem roll, aga filmi pisteti tagasi riiulisse, sest järg 2016. aasta DC koomiksifilmile "Suitsiidisalk" pole enam "Suitsiidisalk 2", vaid see 2021. aastal linastuv film on hoopis uusversioon või siis pigem uus algus samale filmile ning järgmisel aastal linastuv "Birds of Prey" on Warneri jaoks hetkel olulisemad kui kõik muu.

2. "Waterworld" (1995)

Kui otsida välja nimekiri kõigi aegade kallimatest filmidest, siis leiame sealt ka "Veemaailma". 1995. aastal linastunud "Mad Max" vee peal oli 172 miljoni dollariga (235 miljonit, kui sisse arvestada reklaami - ja levituskulud) üks kõige kallim film, mis kunagi tehtud ning vähemalt esialgu ei suutnud film oma üüratut eelarvet tagasi teenida, mistõttu loeti see ka läbikukkumiseks, kuigi film teenis lõpuks tagasi 264 miljonit dollarit.

Jah, eelarve suudeti tagasi teenida, aga kasumisse ei suudetud ikkagi jääda. Kasum saabus hiljem, kui film hakkas korralikult tagasi teenima nii televisiooni õiguste, VHS ja DVD leviku abil.

Kriitikud kiitsid heaks filmi unikaalse toimumispaiga ja omapärase disaini, kuid kritiseerisid lugu, tegelasi ja näitlejaid. "Veemaailmaga" üritati teha omal ajal midagi uut, kuigi igaüks sai kohe aru, et "Mad Maxi" filmiseeria oli filmitegijate üks suurimaid mõjutajaid ja see mõjus kehva koopiana.

Filmi hoidis tagasi kohutav lugu, stsenaarium ja enamjaolt piinlikud näitlejatööd. Kui mõni andekas, kindla käega režissöör julgeks nüüd sellest uut versiooni teha ja kui mõni stuudio nagu Universal tahaks selle alla korralikult raha panna, siis võiks "Veemaailmast" kujuneda hoopis teise kuvandiga film. Praegu teame "Veemaailma" enamjaolt filmiajaloo suurima läbikukkumisena.

3. "Cutthroat Island" (1995)

Nüüd, kus Johnny Depp on "Kariibi mere piraatide" filmiseeria pealt tõenäoliselt lõplikult vallandatud, võib filmiajaloo edukaimat piraadiseeriat ees oodata uus algus. Kuna seeria kaks viimast filmi "Võõrastel vetel" ja "Salazari kättemaks" tõestasid, et "Kariibi mere piraadid" oleks pidanud siiski triloogiaks jäämagi, siis saab sellest august välja ainult täiesti teistmoodi lähenedes. See ei tähenda, et uues "Kariibi mere piraatide" peaosas peaks olema naine, vaid pigem seda, et äkki oleks aeg teha uusversioon filmist, mis omal ajal suure kolinaga läbi kukkus.

Selleks oli piraadifilm "Cutthroat Island", mille peaosas oli Geena Davis. See oli piraadiseiklus enne "Kariibi mere piraatide" suure edu algust. 1994. aastal töötas Carolco Pictures korraga kahe projekti kallal: piraadiseiklus "Cutthroat Island" ja Arnold Schwarzeneggeri eepiline film "Crusade". Kahe projekti kallal töötamine kulutas liiga palju raha, mistõttu võeti vastu otsus keskenduda ainult ühele, milleks oligi filmiajaloo kuulsaim põruja "Cutthroat Island".

Carolco Pictures viskas tuulde 13 miljonit dollarit, mida nad olid juba Schwarzeneggeri "Crusade'i" arendamise peale kulutanud, et teha sellest piraadifilmist kassahitt. Kuna tegemist oli stuudio ainsa filmiga, siis ei jäänud neil muud üle ning nad panid kõik oma rahad "Cutthroat Islandi" alla.

Peaosadesse valiti seiklus - ja märulifilmide fännide jaoks täiesti tundmatud Geena Davis ja Matthew Modine. Kõik tundus hästi minevat, sest 1995. aastal linastunud seiklus nägi tõesti hea välja, aga see 98 miljoni dollariga valminud film teenis tagasi ainult 10 miljonit dollarit. Kuus nädalat pärast filmi linastumist läks Carolco Pictures pankrotti ning piraadifilmid said uue elu 2003. aasta hitiga "Kariibi mere piraadid: Musta pärli needus".

Kui "Cutthroat Island" ei tundu ahvatlev film uusversiooni jaoks, siis ajaloos on küllalt palju naispiraate, kellest saaks teha väga võimsaid filme ja võibolla ka täiesti uue seeria.

4. "Queen of the Damned" (2002)

1994. aastal linastus Anne Rice'i 1976. aasta romaani "Interview with the Vampire" põhjal valminud samanimeline film. Peaosas olid Tom Cruise, Brad Pitt ja Kirsten Dunst. Režissöör Neil Jordan ("The Crying Game", "Ondine", "Byzantium") suutis Rice'i romaaniseeria "The Vampire Chronicles" esimese raamatu põhjal teha pea ajatu filmi, kus säravad kõik näitlejad ning filmikunstiliselt on tegu tõelise pärliga.

Pea 10 aastat hiljem otsustas esimese filmi tootnud Warner Bros, et teevad ka järgmise filmi, aga see ei põhinenud enam "The Vampire Chronicles" seeria teisel raamatul "The Vampire Lestat", vaid hoopis kolmandal "The Queen of the Damned".

Lestati ja Louisi rolli Tom Cruise ja Brad Pitt enam tagasi ei tulnud. Film linastus 2002. aastal ning sellel polnud algse romaaniga midagi ühist. Suurem osa romaanis olnud sisulisi liikumisi ja tähtsaid tegelasi lõigati välja, aga selle asemel kasutati hoopis "The Vampire Chronicles" raamatuseeria teise ja kolmanda osa sisulisi elemente, kuigi film kandis kolmanda raamatu nime.

Film hävitati kriitikute poolt, jõudis vaevu kasumisse ning kõige tipuks oli Rice väga pettunud, et ühtegi tema soovitust kuulda ei võetud.

2012. aastal sooviti hakata tegema raamatuseeria neljanda osa "The Tale of the Body Thief" põhjal uut filmi, aga projekt varises erinevatel põhjustel kokku. 2014. aastal omandas hoopis Universal Pictures "The Vampire Chronicles" ekraniseerimisõigused ja vahepeal üritati ka kaks korda filme maast lahti saada, aga 2016. aastal sai Rice õigused oma romaanidele tagasi ning kõik mingil kujul töös olnud plaanid projektid lõpetati.

Praegu on töös teleseriaal, mis põhineb romaaniseeria teisel osal "The Vampire Lestat". See kõik tähendab, et omamoodi uusversiooni saab seriaali kujul ka 2002. aasta "Queen of the Damned", sest filmis olid süžeekäigud ja tegelased ka raamatust "The Vampire Lestat".

5. "The Golden Compass" (2007)

Philip Pullmani romaaniseeria "His Dark Materials" on kinoekraanide jaoks ideaalne, aga esimene katsetus seda filmiks teha oli nii halb, et kõik plaanid veel kahest osast tühistati.

Pärast "Sõrmuste isanda" triloogia tohutut edu otsustas New Line Cinema, et tahavad veel ühe sama suure eduloo teha. Kuna suurt osa stuudiost omav Warner Bros. korjas maailma kinodest hulganisti raha kokku tänu "Harry Potteri" raamatutel põhinevatele filmidele, siis võeti ette Philip Pullmani romaanitriloogia "His Dark Materials" esimene osa "Northern Lights" (ehk "The Golden Compass").

New Line pumpas projekti 180 miljonit dollarit, aga film teenis USA kinodest tagasi kõigest 70 miljonit dollarit. Aja möödudes saadi tagasi 372 miljonit dollarit, aga ikkagi tühistati kõik plaanipärased järjed , Warner Bros. omandas seejärel täielikult New Line'i ning liitis selle oma teiste produktsiooniharudega. New Line'i juht ja 90 protsenti töötajatest said kinga.

Film oli staaridest pungil: Nicole Kidman, Daniel Craig, Sam Elliott, Eva Green, Ian McKellen, Ian McShane ja Freddie Highmore. Flm võitis parimate visuaalsete efektide ka Oscari, aga kuna kinopubliku jaoks täitis "Sõrmuste isand" ja "Harry Potter" juba isu fantaasia järele, siis polnud filmi vastu ka väga suurt huvi.

Kriitikud oli samuti filmi vastu karmid: igav lugu ja tühjad karakterid, mida veavad ainult Oscari-väärilised efektid.

Äkki oleks tõesti aeg veel üheks katsetuseks?

Teleseriaal "His Dark Materials" on juba töös. Seda toodab HBO ja BBC One ning peaks ilmuma veel sel aastal.