See Eesti filmiklassikast (mängufilm "Sügis") pärit parafraseering sobib hästi HBO menuseriaali "Troonide mäng" fännide hetkemeeleolu kirjeldamiseks. Kaheksa aastat ja hooaega eetris olnud saaga saab üle ookeani asuvate fännide jaoks läbi täna ning Eesti vaataja jaoks homme õhtul, kui eetrisse läheb seriaali viimane osa. Enne suurt finaali on aga siiski veel ebaselge, millega see eepiline teos lõpeb. Küll on aga kogu sarja sündmustikku, tegelasi ja sisuliine arvestades võimalik tuua välja mitu suuremat ja tõenäolisemat versiooni.

Lohekuninganna triumf

Seni on tundunud kõige loogilisem ja oodatum lõpp seriaalile "lohede ema" Daenerys Targaryeni (Emilia Clark) tõus raudsele troonile. Sisuliselt on terve seriaali vältel Daeneryst puudutav sisuliin liikunud selles suunas. Vaatajatele on presenteeritud vägivaldse venna itkest pääsenud ja tahtmatust abielust brutaalse sõjapealikuga enda jaoks viimast võtnud noore naise arenemist enesekindlaks ja õiglaseks valitsejaks. Kuni viimase hooajani on olnud äärmiselt raske mitte tunda Daeneryse suhtes poolehoidu. Lisaks on Daenerysel Kuningalinnas asuvale Raudtroonile ka täielik õigus - see võeti jõuga tema isalt, "hullult kuningalt" Aerys Targaryenilt ning Daenerys oli kuni kaheksanda hooajani teadaolevalt ainus elusolev Targaryen.

Sarja viimane, ehk kaheksas hooaeg on aga löönud sellesse võimalikku lõpustsenaariumisse tugeva mõra. Teatavasti on nüüdseks selgunud, et Daeneryse armastatu ja sarja üks kangelasi Jon Snow (Kit Harington) on tegelikult tema vennapoeg ehk ainuke elusolev Targaryeni suguvõsast meesterahvas. Sarja patriarhaalsel ajastul tähendab see automaatselt suuremat õigust Raudtroonile. Lisame siia juurde veel fakti, et Snow on oma siiruse, õiglameelsuse ja tugevusega (ning ka surnust ülestõusmisega) muutunud paljude jaoks kangelase sümboliks ning rahva poolehoid tema suhtes on äärmiselt suur, võib vabalt juhtuda, et troonil soovitakse näha hoopis teda. Olgugi, et Jon Snow seda ise ei taha. Tegelikult võib see viimane fakt panna isegi paradoksaalsel kombel nii vaatajaid, kui ka sarjas olevat rahvast Snow vastu veelgi suuremat poolehoidu tundma. Ja seda teab ka Daenerys, kes peaks ilmselt troonile saamiseks Snow või tema kuvandi tapma. Ning tegema seda otsusekindlalt, mis tähendab selles sarjas tavaliselt palju verd.

Samas ei tasu ka unustada, et sarja tegijad on läbi seriaali ajaloo teinud nii mõnegi pöördkäigu, mis ei tundu vaataja jaoks õiglane. Seega ei ole endiselt võimatu, et sarja eelviimases osas julmust, aga enesekindlust ja raudse valitseja mentaliteeti üles näidanud Daenerys lõpetab Raudtroonil. Iseasi, kas ta lõpetab seal täiesti ihuüksi ja rahva põlguse all või armastatud ja imetletud juhina.

Sohilapsest kuningaks

Teine stsenaarium, millega seriaal võiks lõppeda ongi seesama Jon Snow liin. Ka tema lugu on olnud äärmiselt hämmastav. Terve elu piirkonna ühe auväärseima mehe sohilapsena üles kasvanud Snow nägi oma saatust inimeste ja surnute maailma eraldavat müüri kaitstes. Sealt edasi viis tema tee teisele poole müüri, kus talle sai selgeks sealpoolt saabuv suur oht. Snow, kes on oma teekonnal saanud tunda reetmist, sõprust, maagiat, kangelastegusid, armastust ja palju surma (kaasaarvatud tema enda oma), on pälvinud sisuliselt iga vaataja südame. Seda enam oli suur vaatajate üllatus ja rõõm, kui eelviimasel hooajal selgus seriaali üks suurimaid pöördeid - Jon Snow on tegelikult sinivereliste Lyanna Starki and Rhaegar Targaryeni poeg ehk täieõiguslik aadel ja isegi troonipärija.

Snow tõusmist troonile segab hetkel kaks suuremat faktorit: ta armastab Daeneryst ja ta ei soovi asuda Raudtroonile. Samuti tuleks tal, arvestades Daeneryse ihalust troonile, selle nimel oma armastatuga ilmselt surmani võidelda, mida ta kindlasti samuti teha ei soovi. Samas on terve kaheksanda hooaja vältel üritatud vaatajalt võtta ära sümpaatiat Daeneryse ning suurendada seda Snow suunas. Ka üldine sisuliin soosiks seda varianti, eriti peale eelviimast osa, kus Daeneryst näidati mõnevõrra hullunud ja mõtlematu juhina. Küll aga on ka selle variandi puhul selge, et troonile tõusmiseks peaks Snow praeguse seisuga kas Daeneryse tapma või viimane troonist loobuma. See on aga äärmiselt ebatõenäoline.

Westerose jokkerid

Tegelikult on sari kogu oma eetrisoleku vältel näidanud vaatajale, et üllatusi suudetakse tuua. Seega võib kogu saaga saada hoopiski ootamatu lõpu. Näiteks lõpu, kus sisuliselt kõik senised troonile pürgijad surevad ja see läheb näiteks rahva kätte. Või hakkab maailma kimbutama uus oht koolnute või kuskilt muult suunalt. Või siis tõuseb troonile hoopis keegi kolmas.

See viimane variant võib olla täiesti tõenäoline, kuna näiteks Jon Snow õena üles kasvanud Arya Starkist on iga hooajaga kasvatatud üha kangelaslikumat tegelast. Ärme unusta ka, et Arya oli see, kes tappis surnute armee juhi ehk Öökuninga ning on maksnud kätte nii mõnelegi sarja pahategelasele. Samas on ka Arya ja Joni õel Sansal kindlasti oma nägemus (ja vaataja poolehoid!) troonil valitsemisest ja kogu saaga vältel on suutnud vaatajate poolehoidu säilitada äärmiselt nutikas kääbuskasvu Tyrion Lannister. Vaatajal (ja sarjas nö elaval rahval) poleks ilmselt midagi selle vastu, kui keegi neist troonile tõuseks.

Saagu sarja viimases osas mis saab, üks on selge: sarja kaheksa hooaja jooksul on vaatajatele suudetud pakkuda seinast-seina emotsioone ja tehtud teleajalugu. Tegijad on suutnud teha seriaali, millel on tohutu vaatajaskond ning mis on tekitanud isegi subkultuuri. Seda tasub meeles pidada ja selle eest tänulik olla, isegi kui lõpp ei ole päris see, mis meile meeldinuks.

"Troonide mäng" ("Game of Thrones")
Esilinastus 1. aprill 2011 HBO kanalil


Lavastajad: David Benioff, D. B. Weiss


Osades: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington jt


„Troonide mängu” kaheksanda ehk viimase hooaja viimane osa Eesti televaatajateni vähem kui 24 tundi pärast üleilmset esilinastust ehk 20. mail kell 22.00 telekanalil Fox.