Vabadus olla noor

Film viib meid suvisesse Los Angelesse 90ndate aastate keskel, mil 13-aastane Stevie (Sunny Suljic, "Püha hirve tapmine") satub vaimustusse rulatajatest, hangib laua ning asub uute sõprade seltskonnas kodukandi tänavaid ja parke vallutama. See oli aeg, mil telekast vaadati ninjakilpkonni, nutitelefonid olid kauge tulevik ja igas peres polnud arvutitki. Kohtuti sõpradega, kakeldi vendade-õdedega ja astuti vastu võimukandjatele. Režissöör Jonah Hilli jaoks olid 90ndad teismeliseiga, mil ta kuulas räppi ja tahtis saada samasuguseks lahedaks Los Angelese rulatajaks. ""Mid90s" tuleb otse mu südamest," on koomikust režissöör öelnud.

90ndate nostalgiline muusika

Nostalgilise õhustiku 90ndate keskpaigast loob filmi muusika, mille valimisel oli suur roll režissööril endal. Kõlavad Nirvana, Morrissey, The Pixies ja hip-hopi iidolid Wu-Tang Clan, RZA ja Nas – seda muusikat teavad kõik 90ndate aastate noored. Kuna muusikateoste autoriõiguste ostuks ei olnud filmitegijatel piisavalt raha, pöördus Jonah Hill isiklikult artistide poole ja küsis laulude kasutamiseks luba. "Kõigepealt võtsin ühendust Morrisseyga. Arvasin, et kui tema on nõus, küll siis on teised ka. Ta vastas väga kenasti ja soovis mulle edu sõnadega, et ei suuda ära oodata, millal "Mid90s" ekraanidele jõuab. Ma oleks peaaegu istuli kukkunud! Ta ütles "Mid90s", minu filmi pealkirja!" rääkis Jonah Hill ajakirjale Vogue antud intervjuus. Lisaks hoolikalt valitud lauludele 90ndatest, leiab filmi heliribalt ka neli originaallugu, mille autoriteks on "Sotsiaalvõrgustiku" filmimuusika eest Oscari võitnud Trent Reznor ja Atticus Ross.

Rulapargis näitlejaid valimas

Soovides filmis näidata autentset rulatajate atmosfääri, suundus Jonah Hill koos kaasprodutsendi ja rulataja Mikey Alfrediga näitlejate otsinguil esmalt rulaparkidesse. Noorte rulatajate hulgas oli ka filmis hiljem peaosa saanud Sunny Suljic. Näinud tollal 11-aastast poissi Yorgos Lanthimose "Püha hirve tapmises", oli Hill kindel, et on leidnud oma filmi peaosalise. Kamba liidrit kehastab professionaalne rulataja Na-kel Smith, kes muusikuna on koostööd teinud ka räppar Tyler the Creatoriga. Lisaks rulatajatele teevad filmis kaasa Lucas Hedges (Oscari-nominatsioon filmist "Manchester by the Sea") ja Katherine Waterston ("Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd").

Nostalgilise noortefilmi "Mid90s" eellinastus toimub 5. juunil kinos Artis koostöös Simple Sessioniga.

Alates 7. juunist on film kino Artis, Apollo kinode ja Tartu Elektriteatri ekraanidel.

Filmi levitab A-One Films Estonia.