Film räägib filmilavastajast Salvador Mallost (Antonio Banderas oma elu parimas rollis), kes on oma elus jõudnud füüsilise allakäigu algusesse, mis toob tema ellu ootamatu tühjuse. Te ei ole terviseprobleemide tõttu võimeline enam filme tegema, ning kes on filmilavastaja, kes ei tee filme. See paneb Salvadori mõtlema oma elu üle - meenutama lapsepõlve (Salvadori ema rollis särab Penelope Cruz), esimest armastust 80ndatel ning lahkuminekut, kui armastus oli veel elujõuline ning täis kirge. Sellest üle saamiseks hakkas ta kirjutama ning lõpuks avastas ka filmide tegemise võlu.

“Valu ja hiilgus” räägib loomisest, selle ja oma eraelu lahus hoidmisest ning kirglikusest, mis annab sellele kõigele mõtte ja lootuse. See ei ole nostalgiline elulugu ega ka keskeakriisis oleva mehe lugu, vaid annab veidi aimu Pedro Almodovarist kui inimesest ning kõige tähtsamatest hetkedest tema elus.

Film võitis Cannes’ filmifestivalil kaks auhinda. Antonio Banderas pälvis parima meesnäitleja auhinna Salvadori rolli eest ning Alberto Iglesias pälvis auhinna filmimuusika eest. On ka mainitud, et antud roll võib Banderasele tuua tema esimese Oscari nominatsiooni.