Nii parima originaalstsenaariumi, režii kui ka parima filmi kategooriates karjääri jooksul viiele Oscarile kandideerinud režissöör Christopher Nolani jaoks on osaliselt ka Eestis filmitav "Tenet" 11. film. Seekordne film kuulub Nolani kallimate projektide hulka, sest väidetavalt küündib eelarve 250 miljoni dollari juurde. Umbes sama eelarvega oli ka tema kolmas Batmani film "Pimeduse rüütli taastulek" ("The Dark Knight Rises"), mille peale kulus üle 250 miljoni dollari.

Kõigepealt tuleb selgeks teha, millest räägib Nolani uus film "Tenet". Praegu teame täpselt nii palju, et lugu on rahvusvahelisest spionaažist, mis liigub seitsme erineva riigi vahel, kuhu kuulub ka Eesti, kus filmitakse üles 20 minutit stseene ning ka üks filmi suurimaid märulistseene.

Spiooniloos on peaosades eelmisel nädalal Eestisse saabunud John David Washington ja pühapäeva õhtul temaga liitunud Robert Pattinson. Teistes osades astuvad üles Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine, Kenneth Branagh, Jefferson Hall jpt.

"Videviku" ("The Twilight Saga") filmidega maailmakuulsaks ja tohutu fänniarmeega näitlejaks osutunud Robert Pattinson pole ammu enam see, keda 2008. aastast alates teadsime päikesevalguse käes sätendava veidra vampiirina aina kehvemateks muutuvates filmides. Kuulsuse tõttu nõutud näitlejaks kujunenud Pattinson sai endale tänu "Videviku" filmide ülemaailmsele edule lubada aina huvitavamaid rolle, millest enamus pole olnud samasugused kassahitid nagu "Videviku" seeria osad.

Ta on muutunud huvitavaks karakternäitlejaks, kes on osalenud väga paljudes filmides puhtalt režissööride pärast. Nende hulka kuuluvad näiteks David Cronenberg ("Cosmopolis" ja "Maps to the Stars"), David Michôd ("The Rover", tulevane "The King"), Werner Herzog ("Queen of the Desert"), Anton Corbijn ("Life"), James Gray ("The Lost City of Z"), Josh Safdie ja Benny Safdie ("Good Time"), Claire Denis ("High Life"), Robert Eggers ("The Lighthouse") ja nüüd siis Christopher Nolani "Tenet".

Teises peaosas näeme Hollywoodi elava legendi Denzel Washingtoni poega John David Washingtoni, kelle jaoks saabus tõeline tähetund Spike Lee 2018. aasta filmiga "BlacKkKlansman", kus mängis koos Adam Driveri ja Alec Baldwiniga. Film kandideeris möödunud Oscaritel kuuele kuldmehikese ning võitis neist ühe parima mugandatud stsenaariumi eest.

"Tenet" on film, mida on Nolan varem ühel või teisel kujul varemgi teinud. Nolan on minevikus mõista andnud, et tahaks tohutu James Bondi fännina lavastada ka Bondi-filmi, aga seda siis täiesti uue näitlejaga. Räägiti, et ta oligi üks variantidest järgmise Bondi filmi jaoks. See tuli jutuks, kui otsiti 25. Bondi-filmi jaoks režissööri pärast eelmised osad lavastanud Sam Mendesi loobumist.

Nüüd aga lavastab järgmise aasta aprillis linastuvat Bondi-filmi Cary Joji Fukunaga ("True Detective") ja kui see jääb tõesti Daniel Craigi jaoks viimaseks, siis on Nolanil võimalus ka Bondiga kätt proovida, kui suudab Bondi produtsentidega koostööd teha. Legendaarne Danny Boyle ("Trainspotting", "28 Days Later") näiteks ei suutnud sellises karmis stuudiosüsteemis töötada, mistõttu loobuski 25. Bondi-filmi lavastamisest, misjärel sai selle rolli endale Fukunaga.

Nolani filmidest on Bondi stiilis märul mitu korda läbi käinud. Seda oli nii tema Batmani triloogia teises osas "Pimeduse rüütel" ("The Dark Knight"), aga eriti tähtsal kohal paistis spioonifilmidele omane nägemus silma "Alguses" ("Inception"), kus muuhulgas korraldati suurejoonelist röövi ja tungiti saladuskatte all ühe nö. ettevõtte oluliste juhtide ridade vahele.

Nüüd teebki Nolan läbi ja lõhki spioonifilmi või vähemalt nii saame esmaste infokildude põhjal arvata. Kuna Nolan mängib pea alati oma filmides aega, perekonda ja mälu puudutavate teemadega, siis võime eeldada, et seda pakub ka "Tenet". Mis kujul ja kuidas? Seda on raske öelda, aga päris tavapärane spioonifilm see olla ei saa, sest Nolan ei tee tavapäraseid filme.

Võtame kas või tema seni viimase filmi "Dunkirk", mis oleks võinud olla tavapärane sõjafilm, aga selle asemel saime aja ja lokatsioonide põhjal jaotatud omapärase narratiiviga filmi, kus tegevused rannas, õhus ja laevadel toimusid erinevatel aegadel. Vahel enne filmi alguses olnud sündmuseid, vahel pärast ja mõnikord nägime esimeses pooles olnud sündmuseid uuesti, aga hoopis teisest vaatevinklist. Selle põhjal võib eeldada, et ka "Tenet" pole lihtsalt spioonidest, vaid Nolan mängib taaskord erinevate žanrite sulandumispindadega ehk mingil kujul annab filmile näo ka ulme ja fantaasia või siis hoopis teaduslik fantaasia.

Loo kohta teame veel seda, et Pattinsoni, kes suleti stsenaariumi lugemiseks kinnisesse ruumi, hinnangul on "Tenet" ebarealistlikult võimas film, mida nimetas lausa kolme täispika filmi pikkuseks.

Kuna filmi pealkiri "Tenet" tähendab tõekspidamist või uskumust ja seda eriti ameti, organisatsiooni, religiooni või filosoofia piires, siis võib siit järeldada, et peetakse silmas tegelaste endi tõekspidamisi ja uskumusi või kehtivad need hoopis organisatsiooni kohta, kelle heaks nad töötavad. Praegu pole teada, kas Nolani spioonifilmis luuratakse riikide või korporatsioonide vahel. Pole selge ka see, et kas lugu püsib püsib ainult olevikus või vaatleb ka spionaaži minevikku.

Tallinna Linnahallis toimunud võtted kujundasid interjööri küll Ukraina ooperimajaks, aga see ei tähenda kohe, et filmis suundutakse Ukraina 2014. aasta või 2004. aasta revolutsiooni keskele. See võib lihtsalt ollagi tänapäevane Ukraina ooperimaja, mida võtetelt lekkinud info põhjal ründavad terroristid.

Tenet on ka palindroom ehk sõna, mis tagurpidi loetuna annab sama sõna. Kuna palindroomiga saab koostada sõnamänge või mõistatusi, siis saab ka sellest järeldada, et päris tavapärast spioonikat Nolan siiski ei tee. See saab olema ootamatult ulmeline ja üllatusi täis.

"Following", "Algus" ("Inception"), "Tähtedevaheline" ("Interstellar"), "Pimeduse rüütli" triloogia, "Dunkirk", "Memento", "Unetus" ("Insomnia") ja "Lõppvaatus" ("The Prestige") režissööri eepiline spioonimärul "Tenet" linastub 2020. aasta 17. juulil.