Londonis üles kasvanud Robert Pattinson soovis noorena hoopis muusikuks saada, mistõttu õppis selgeks klaveri ja kitarri ning käis Londoni pubides lavanimega Bobby Dupea või oma bändiga Bad Girls esinemas. Samal ajal kasvas noores Pattinsonis ka huvi teatri vastu. Ta liitus teatriklubiga ning osales ka mitmes väiksemas ja suuremas näidendis. Teatri abil sai Pattinson ka oma esimesed filmi - ja telerollid, näiteks kõrvalosa saksa telefilmis "Ring of the Nibelungs" (2004).

2006. aastal osales Pattinson BBC psühholoogilises põnevikus "The Haunted Airman" ning 2007. aastal oli tal kõrvalosa teledraamas "The Bad Mother's Handbook". Mõlema rollisooritust kiideti korralikult ning Pattinsoni karjäär hakkas hoogu juurde saama.

Kuna Pattinsoni isa töötas Londonis kohaliku modelliagentuuri juures ja Pattinsoni nägi välja nagu ideaalne modell, siis sai ta modellina tööd juba 12. eluaastast saadik, aga see ots vajus nelja aasta pärast kokku, sest vanemaks saades ei sobinud ta enam agentuuride arvates modelliks.

See on irooniline, sest tänu "Videviku" filmide edule on Pattinson olnud Diori mitme parfüümi ja meesteriiete reklaaminägu.

"Harry Potter ja tulepeeker" (2005)

Pattinsoni esimene filmiroll saabus juba 18-aastasena, kui osales Reese Witherspooniga ajaloolises draamas "Vanity Fair". Pattinsoni roll oli filmis eriti väike, kui arvestada, et kinoversioonis teda üldse polnud ning näitlejat sai näha ainult DVD peale jõudnud kustutatud stseenides.

Esimene päris filmiroll saabus Pattinsonile aga Potteri filmiga "Harry Potter ja tulepeeker", kuid ka see oli suhteliselt pisike roll, aga sellest täiesti piisas, sest juba aasta hiljem oli ta 37 miljoni dollariga valminud ja üle 393 miljoni dollari tagasi teeninud "Videviku" peaosas ning Pattinsonist sai põhimõtteliselt kohe ülemaailme staar. Polnud kedagi, kes poleks osanud teda seostada "Videviku" filmidega.

2008. aasta "Videvik" ("Twilight") põhines Stephenie Meyeri samanimelisel romaanil ning kokku valmis viis romaaniseeria ekraniseeringut, mis sai lõpu 2012. aastal, kui linastus "Videviku saaga: Koidukuma - Osa 2" ("The Twilight Saga: Breaking Dawn II").

Kristen Stewart, Robert Pattinson

"Videviku" filmide suurimad staarid olid Kristen Stewart ja Robert Pattinson, kes on mõlemad teinud niivõrd olulised karjäärimuutused, et neid ei oskagi enam järjepidevalt kehvemateks muutunud, ent kinodes väga edukateks osutunud romantiliste vampiirifilmidega üldse seostadagi.

Sarnaselt Pattinsonile hakkas ka Stewart pärast "Videviku" saaga lõppu osalema järjest aina huvitavamates projektides, mis tõestasid, et ta on tõesti suurepärane karakternäitleja, sest "Videviku" filmides seda väga näha polnud. Vampiirifilmide vahel osales Stewart küll mitmes huvitavas filmis nagu Greg Mottola "Adventureland" ja muusikalises draamas "The Runaways", aga tema karjäär puhkes sarnaselt Pattinsonile õitsele alles pärast viimase "Videviku" filmi linastumist.

"Videviku saaga: Noorkuu" (2009)

Pattinson jõudis suurema tähelepanu keskele küll tänu "Videviku" filmidele, pärast mida saadi aru, et miljonid Harry Potteri fännid olid teda näinud juba kahes Potteri filmis "Harry Potter ja tulepeeker" ja Harry Potter ja Fööniksi ordu". "Tulepeekris" leidis Pattinsoni kehastatud Cedric Diggory karakter küll üsna kiire lõpu, aga "Videviku" edu tõstis ka selle rolli kõrgendatud tähelepanu alla. Meyeri "Videviku" romaanidel ja nende põhjal valminud filmidel oli võimas fänniarmee, kes tõi filmide kinokassadesse meeletud summad ka siis, kui kriitikud need ühes kooris lõhki kiskusid ja rämpsuks nimetasid.

Sarnaselt Stewartile osales ka Pattinson "Videviku" saaga edu ajal paljudes teistes filmides. Esimese "Videviku" filmiga samal aastal linastus näiteks "Little Ashes", kus Pattinson kehastas Salvador Dalíd. Aasta pärast teist "Videviku" filmi nägime Pattinsoni draamas "Remember Me", kus kehastas probleemset noorukit, kes filmi lõpus sureb 2001. aasta World Trade Centeri terrorirünnakute käigus. Enne eelviimast "Videviku" filmi nägime teda koos Reese Witherspooni ja Christoph Waltziga Francis Lawrence'i ajaloolises draamas "Water for Elephants".

"Elu tähtede keskel" (2018)

Kahe viimase "Videviku" filmi vahel osales ta kehvas draamas "Bel Ami", kuid siis linastus "Videviku saaga: Koidukuma - Osa 2" samal aastal legendaarse David Cronenbergi ("Scanners", "Videodrome", "A History of Violence", "Eastern Promises", "A Dangerous Method", "Crash", "Dead Ringers", "The Fly") sünge põnevusdraama "Cosmopolis", mis aitas Pattinsoni näha hoopis teises valguses.

Kuna Pattinson sai "Videviku" kuulsuse tõttu lubada aina huvitavamaid rolle, millest enamus pole olnud samasugused kassahitid nagu "Videviku" seeria osad, siis nägime tema kui näitleja võimsat arengut ka Cronenbergi satiirilises draamas "Maps to the Stars" ja ka David Michôdi apokalüptilises põnevikus "The Rover", kus Pattinson tegi Guy Pearce'i kõrval oma elu rolli lihtsa ja aeglase mehena eriti keerulises olukorras.

"The Rover" (2014)

Pattinsoni nägime ka legendaarse Werner Herzogi ajaloolises draamas "Queen of the Desert", mille peaosas oli ei keegi muu kui Nicole Kidman. Pattinson kehastas Anton Corbijn biograafilises draamas "Life" fotograaf Dennis Stocki, kellel arenes sõprus varalahkunud näitlejaga James Dean (filmis Dane DeHaan).

Kõik Pattinsoni viimase aja filmid nagu James Gray "The Lost City of Z", Josh Safdie'i ja Benny Safdie'i "Good Time", Claire Denis'i "High Life" ja tänavusel Cannes'i filmifestivalil linastunud Robert Eggersi "The Lighthouse" omavad ühte kindlat joont: ta ei osale enam kassafilmides, vaid väga kindlate režissööride ja näitlejatega filmides, et aina enam arendada ennast ja tõestada, et ta pole enam juba ammu see imelik päikesevalguse käes sätendav vampiir, vaid üks Hollywoodi olulisemaid noori karakternäitlejaid.

Järgmise aasta 17. juulil näeme Pattinsoni oma esimeses suuremas kassafilmis, kus ta on ka peaosas, pärast "Videviku" saaga lõppu ja kuna ta valiti ka järgmiseks Batmaniks, siis võib ennustada, et näitleja suurem tuntus ja edu on alles ees.