1. David Fincher

David Fincher on režissöör, keda peaks iga filmihuviline vähemalt filmide põhjal kindlasti teadma. Tal pole olnud ühtegi kehva filmi, sest "The Game", "Panic Room", "Fight Club", "Seven", "Zodiac", "The Curious Case of Benjamin Button", "The Social Network", "The Girl with the Dragon Tattoo" ja "Gone Girl" olid kõik omamoodi meeldejäävad. Isegi "Alien 3", mida loetakse suureks läbikukkumiseks, pole sugugi nii halb, kui räägitakse.

Fincheri karjääri suurim film on kahtlemata omapärane "The Curious Case of Benjamin Button", mida miskipärast loetakse tema üheks nõrgemaks filmiks, kuigi tegelikult on see pigem film, mida temasuguselt režissöörilt ei ootaks.

Tema kaasabil loodud seriaalid "House of Cards", "Mindhunter" ja "Love, Death & Robots" tõestasid, et ta suudab silma paista ka väiksematel ekraanidel. Kõik mainitud seriaalid on praegu saadaval ka Eesti Netflixi vahendusel.

Fincher pole aga alates 2014. aasta põnevikust "Gone Girl" ette võtnud ühtegi mängufilmi, ja kuigi tal on mitmeid projekte, mis erinevatel põhjustel maast lahti ei tõusnud, loetakse teda üheks suurimaks autoriks Hollywoodi kinomaastikul. Umbes nagu Christopher Nolan.

Üllataval kombel oli Fincher just see, kes tundis huvi 2013. aasta zombimäruli "World War Z" järje lavastamise vastu. 2016. aastal selgus, et ta asubki järje lavastajatooli ning filmi peaossa naaseb ka Brad Pitt. Kahjuks lükati filmi produktsiooni mitmeid kordi edasi ning viimane uudis jõudis meieni tänavu veebruaris, kui selgus, et pärast mitme kuu pikkust eeltööd viies erinevas (Hispaania, Rootsi jpt) riigis otsustas filmistuudio Paramount kogu filmile punast tuld näidata.

Kuulujuttude põhjal oli põhjuseks Hiina valitsuse otsus keelata kinodes ära kõik filmid, kus saab näha zombisid ja vaime. Paramount hakkas kartma, sest suur osa järje võimalikust tuluallikast pani uksed kinni.

Kui aga "World War Z" järjega ühel hetkel uuesti alustatakse, siis miks mitte filmida seda osaliselt ka Eestis? Esimese filmi lugu liikus USA linnast Lõuna-Koreasse, sealt edasi Iisraeli ja sealt omakorda Suurbritanniasse ja Kanadasse. Filmi kustutatud stseenides võideldi zombidega ka Venemaal.

"World War Z" järje lugu liiguks sarnaselt esimesele samuti ringi globaalsel tasemel ning hea õnne korral jõuaks Brad Pitt ja David Fincher ka otsaga Eestisse. Kui järg kunagi uuesti rohkelise tule saab, siis saaksime äkki näha zombide masse ka Tallinna tänavatel.

2. James Cameron

"Avatari", kahe esimese "Terminaatori" filmi, "Aliens", alahinnatud "The Abyssi", "Titanicu", "True Lies" režissöör ja maailma edukaimate filmide eest vastutaja James Cameron on praegu hõivatud nelja "Avatari" järjega ja uue "Terminaatori" produtseerimisega, aga kui 2027. aastal viimane "Avatar" linastub, siis on tal vabad käed teha midagi uut ja miks mitte filmida seda ka Eestis?

Mis see uus olla võiks? Cameroni ettevõte Lightstorm Entertainment ostis 2012. aastal õigused Taylor Stevensi romaani "The Informationist" ekraniseerimisele, aga lugu leiab aset Kesk-Aafrikas. Cameron soovib teha filmiks ka Tsutomu Yamaguchi lugu ehk näidata läbi selle 2010. aastal lahkunud mehe silmade Hiroshima ja Nagasaki pommitamist. Ka seda ei sobiks ilmselgelt Eestis filmida.

Mis aga sobiks? Näiteks "True Lies" järg, sest sarnaselt Nolani filmile "Tenet" rääkis ka see Arnold Schwarzeneggeriga valminud film spioonidest.

3. Steven Spielberg

Steven Spielbergi viimane film oli "Ready Player One" ning praegu teeb ta oma versiooni Broadway muusikalist "West Side Story" ja valmistab vaikselt ette tõsielulist filmi "The Kidnapping of Edgardo Mortara".

Spielbergil on töös ka viies "Indiana Jonesi" film, mis peaks linastuma 2021. aasta 9. juulil ning film ajakirjanikust Lynsey Addario, keda kehastab Jennifer Lawrence. Tal on kavas ka DC koomiksi "Blackhawk" ekraniseering ja HBO seriaal "Masters of the Air", mis on nö. järg Spielbergi ja Tom Hanksi produtseeritud seriaalidele "Band of Brothers" ja " The Pacific".

Raske öelda, mida neist saaks Eestis filmida, aga nii arvati esialgu ka Nolani uue filmi kohta.

4. Quentin Tarantino

Ameerikakesksete lugude poolest tuntud Quentin Tarantino karjääris on vaid üks film, mis suundus Euroopasse, ja selleks oli Teise maailmasõja päevil aset leidnud "Inglourious Basterds".

Tarantinol on kavas mitmed uued filmid nagu "Django Unchained" järg "Django/Zorro" ja järgmine "Star Treki" film. Ta on rääkinud ka "Kill Billi" kolmandast osast ja Bret Easton Ellise debüütromaani "Less Than Zero" ekraniseerimisest.

5. Martin Scorsese

Vanameister Martin Scorsese on praegu hõivatud Netflixi jaoks "The Irishmani" lõpetamisega.

Martin Scorsese "The Irishman" võib kujuneda legendaarse režissööri kõige kallimaks filmiks, sest Netflix mitte ainult ei maksnud filmi õiguste eest 105 miljonit dollarit, vaid toetas ka 125 miljoni dollari suuruse eelarvega, kuid see on nüüd tõusnud juba üle 140 miljoni. Scorsese seni kõige kallima filmi "Hugo Cabret' leiutis" ("Hugo", 2011) eelarve jäi 170 miljoni juurde.

"The Irishman" on juba pikalt olnud Scorsese üks räägitumaid filme ja üheks põhjuseks on kindlasti näitlejad, kelle hulgas pole mitte ainult Robert De Niro, Al Pacino, Anna Paquin, Bobby Cannavale, Harvey Keitel, Ray Romano, vaid ka juba ammu näitlemisega lõpparve teinud Joe Pesci.

Scorsese tulevaste projektide hulka kuuluvad ka Leonardo DiCaprioga arendatav "The Devil in the White City", George Washingtoni elust rääkiv "The General", biograafiline film Theodore Rooseveltist ja samuti Leonardo DiCaprio abil töös olev "Killers of the Flower Moon".