Europa Cinemas Label award loodi 16 aastat tagasi eesmärgiga edendada Euroopa filmide levi ja nähtavust. Auhinda andakse välja viiel olulisemal A-klassi festivalil - Berliinis, Veneetsias, Locarnos, Cannes ja Karlovy Vary’s. Auhinnaga kaasneb rahvusvaheline tähelepanu ning koordineeritud turundus ja levi.

Nimetatud auhinnale kvalifitseerus Karlovy Vary põhiprogrammis ja East of the west võistlusprogrammis kokku 14 filmi.

“Mul on eriliselt hea meel, et Skandinaavia vaikus on alustanud oma festivalide teekonda sellise tunnustusega. Europa Cinemas Label award on kvaliteedimärk, mis aitab meie filmil levida ning jõuda rohkemate vaatajateni. See on oluline nii meie filmile aga ka Eesti filmile tervikuna.” märkis Helde.

Nimetatud auhinna on eelnevalt võitnud vaid üks kodumaine film - Ilmar Raagi “Klass” (2007).

Skandinaavia vaikus on Martti Helde teine mängufilm. Karlovy Varys toimus filmi Euroopa esilinastus. “Skandinaavia vaikust” on võimalik taas ekraanidel näha Apollo kino “Laulu- ja tantsupeo eriprogrammi” raames juulis. Rohkem infot Apollo kino kodulehelt.

Filmi idee autor on Martti Helde ning stsenaarium on sündinud koostöös Inglise stsenaristi Nathaniel Price’iga. Peaosatäitjad on Rea Lest ja Reimo Sagor, heliloojana teeb oma filmidebüüdi Mick Pedaja. Mängufilmi produtseerib Elina Litvinova ja filmistuudio Three Brothers koostöös Prantsuse ja Belgia butiiklevitajatega.

Filmi operaatorid on Erik Põllumaa (“Risttuules”) ja Sten-Johan Lill (“Päevad, mis ajasid segadusse”), kunstnik Anneli Arusaar (“Jää”), kostüümikunstnikAnna-Liisa Liiver (“Risttuules”), grimmikunstnik Liisi Roht (“Tõde ja õigus”), montaažirežissöör Jaak Ollino Jr.(“As I fall”) ja helirežissöör Matis Rei (“Tõde ja õigus”).