Kas peategelane Ron Stallworth oli tõesti esimene mustanahaline uurija Colorado Springsi politseijaoskonnas?

Jah, nii see oli – mees liitus politseijaoskonnaga juba kadetina novembris 1972 ning 21-aastasena sai juunis 1974 temast politseiametnik.

Kas tal õnnestus tõesti sisse imbuda Ku Klux Klanni?

Jah, oktoobris 1978 õnnestus tal infiltreeruda KKK kohalikku harusse, kui mees oli vastanud kohalikus lehes olnud kuulutusele ning saatnud oma telefoninumbri. Päriselus helistati talle kirja saamise järel ning kui saabus aeg klanni liikmetega silmast silma kohtuda, palus ta abi valgelt narkopolitsei ohvitserilt, kes teeskles klanni kohtumistel, et tema ongi Stallworth. Kogu salajane politseioperatsioon kestis ligikaudu 9 kuud.

Miks Ron Stallworth kasutas operatsioonis oma pärisnime?

Klanni kuulutusele vastates pani ta oma pärisnime kirja alla seepärast, et ei arvanud kohe, et see võiks viia salajase uurimiseni. Mehe enda sõnul arvas ta esmalt, et kirjavahetus klanniga on omamoodi kirjandusžanr nagu pamflett ning ta ei uskunud, et see viib kaugemale mõnest formaalsest vastusest klanniliikmetelt.

Kas filmis näidatud Stallworthi tüdruksõber Patrice Dumas oli päriselt olemas?

Ei, režissöör Spike Lee sõnul on Patrice väljamõeldud tegelane, kes on inspireeritud Black Power Movementi kuulunud naistest. Stallworth tõesti osales enne salaoperatsiooni algust mustanahaliste tudengite üritusel, ent sellega sarnasused ka lõppevad. Samuti polnud tal suhet tudengiaktivistiga.

Kas Adam Driveri kehastatud Roni paarimees põhineb reaalsel isikul?

Jah, aga mitte väga täpselt, kuna “valge” Stallworthi identiteeti ei avalikustatud kunagi. Oma raamatus kutsub Stallworth teda Chuckiks, filmis on aga temast tehtud juudi rahvusest Flip Zimmerman. Päriselus ei ole Stallworth kunagi maininud, et tema paarimees oli juut.

Kas Ron Stallworth tõesti sai Klu Klux Klanni kohaliku haru juhiks?

Ei, kuid nagu ka filmis, esitati tema kandidatuur sellele kohale. Politseijaoskonna juht sattus aga paanikasse ning lõpetas salaoperatsiooni, kartes ilmselt jaoskonna maine pärast, kui tuleb välja, et politseinikel on olnud sidemed klanniga.

Kas Ron tõesti vestles Klu Klux Klanni üleriigilise juhi David Duke’ga?

Jah, kuna klanni kohalik haru oli teeninud Duke’i soosingu. Kui Ron ei saanud oma liikmeksastumise avaldusele 2-3 nädalaga vastust, helistas ta Duke’le, kes lubas, et hoolitseb isiklikult avalduse läbivaatamise eest. Stallworthi sõnul jätkas ka klanni liidriga vestlusi ka pärast KKK liikmepileti saamist, küsides ükskord, kas mees ei karda, et politseinik võib organisatsiooni sisse imbuda või mustanahaline mees talle helistades teeselda valget. Duke ütles, et ei karda, kuna saab alati aru, kui räägib mustanahalisega. Nagu ka filmis, seati reaalsuses Stallworthi hääletämber korra kahtluse alla ning ta pidi end välja keerutama väitega, et tal on nohu.

Kas mustanahaline Stallworth kohtus Klu Klux Klanni liidriga ka silmast silma?

Jah, kuid see ei olnud osa salaoperatsioonist. Stallworth määrati kaitsma Duke’i tema visiidi ajal Colorado Springsi. Stallworthi valgenahaline paarimees poseeris klanni liikmetele korraldatud lõuna ajal koos Duke’ga ühisfotol kui “Stallworth”. Seepeale tõi päris-Stallworth polaroidkaamera ning palus samuti ühisfotot klanni liidriga, mille tema paarimees ka tegi.

Kui edukas salaoperatsioon tervikuna oli?

Ligikaudu 9 kuu vältel kogusid Stallworth ja tema paarimees hulgaliselt infot Klu Klux Klani kohta, võitsid liidrite usalduse ning said teada erinevate klanniliikmete isikud, kelle seas oli ka sõjaväelasi, sealhulgas kaks õhutõrjestaabis vastutusrikastel kohtadel töötanud meest. Klanni liikmed rääkisid kavatusest panna pommid plahvatama kahes kohalikus geibaaris ning varastada automaatrelvi sõjaväeosast. Erinevalt filmist ei üritanud klanni kohalik haru siiski reaalseid terrorirünnakuid ellu viia. Kuigi operatsioon ei lõppenud kellegi kinnipidamisega, peeti seda edukaks.

Kas Stallworth ka päriselus paljastas Klu Klux Klanni liidrile David Duke’le oma isiku?

Ei, päriselt ei teinud Stallworth seda filmi lõpus näidatud telefonikõnet kunagi. Ta rääkis sellest salaoperatsioonist alles aastal 2014, kui avaldas oma raamatu. Samuti ei visanud ta erinevalt filmist esimesel võimalusel ära oma KKK liikmepiletit, vaid hoopis raamis selle mälestuseks.

Tõsielulisele märulidraamale “BlacKkKlansman: Must mees klannis” (2018) saab kaasa elada filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleteenusepakkuja TVPlay Home (endine Viasat) vahendusel või suuremate kaablioperaatorite TVPlay filmikanalite teemapakettides.