Kus pianist Don Shirley sündis?

Kuigi paljudes artiklites mainitakse tema sünnipaigana Jamaika pealinna Kingstoni, on see filmi reklaamijatelt pärit valeinfo. Shirley sündis Floridas aastal 1927, kuid tema vanemad olid Jamaika immigrandid. Tema isa oli episkopaalkiriku preester ja ema õpetaja, kes suri juba siis, kui poiss oli alles 9-aastane. Don hakkas klaverit mängima 2-aastasena ning alustas professionaalse pianisti karjääri 18-aastaselt Tšaikovski esimese klaverikontserdi esitamisega.

Kas Don Shirley’le öeldi päriselt, et ta ei peaks üritama karjääri klassikalises muusikas, kuna on mustanahaline?

Jah, teatrijuht Sol Hurok põhjendas oma väidet sellega, et ameerika publik ei taha näha “värvilist” pianisti kontserdilavadel ning soovitas Donil keskenduda popmuusikale ja jazzile. Kuigi Shirley esitas sümfooniaid sooloesinejana mitmel pool, järgis ta lõpuks Huroki nõuannet ning segas klassikalist muusikat jazzi ja erinevas stiilis popmuusikaga, et luua omaenda žanr. Siiski pidi ta enamasti esinema ööklubides, kus talle ei meeldinud, kuna tundis, et sealne publik ei austa tema muusikat piisavalt.

Kas Tony Lip oli tõesti rassist enne Don Shirley’ga reisile asumist?

Jah, filmi aluseks olnud raamat näitab, et filmis kujutatu on üsna aus pilt Lipist. Lipi poja sõnul see aga muutus, kui ta sai Shirley’ga sõbraks pärast ühtekokku 1,5 aastat kestnud kontserttuuri. Mehe vaated muutusid oluliselt, kui ta nägi, kuidas Shirley’t lõunaosariikides nahavärvi pärast diskrimineeriti ja ahistati, keelates mustanahalisel pianistil näiteks süüa samas restoranis, kus ta esines või kasutada sealset tualettruumi.

"Roheline raamat"

Kas Don Shirley tõesti elas kuulsa Carnegie Halli peal asuvas korteris?

Jah, filmi aluseks olnud raamatu andmetel elas ta ühes elegantses kunstiinimestele mõeldud korteris üle 50 aasta.

Mis tähendab raamatu pealkiri “Roheline raamat”?

See tuleb teatmikust “Neegerautojuhi roheline raamat”, mida sageli nimetati lihtsalt “Roheliseks raamatuks”. See on segregatsiooniaegne reisijuht afroameeriklastest autojuhtidele, et anda neile teada restoranidest, töökodadest ja hotellidest, mis on avatud mustanahalistele. Raamatus on loetletud ka “päikeseloojangu linnad”, kus mustanahalistel oli öösel keelatud õues viibida. “Rohelise raamatu” väljaandmist alustati aastal 1936 ning seda müüdi kuni 15 000 eksemplari aastas.

Kas Don Shirley mängis tõesti valgetele mõeldud kontserdimajades ja teatrites?

Jah, nii see oli ning see tekitas muret tema turvalisuse pärast, kuna ainult kuus aastat varem rünnati Nat King Dole’i, kui ta esines valgele publikule Alabamas. Seda juhtumit meenutatakse ka filmis.

Kas Lip ja Shirley sattusid tõesti politseiohvitseri löömise pärast vangi?

Jah, itaalia päritolu Lip läks raevu, kui politseinik kasutas itaallasi halvustavaid sõnu. Shirley’l õnnestus saada ühendust tollase peaprokuröri Robert Kennedyga, kes aitas nad uuesti vabadusse. Shirley oli ka päriselt president John F. Kennedy venna sõber ning kui JFK mõrvati, tegi tuuris pausi, et osaleda matustel.

Kas Don Shirley sai ka päriselus Tony Lipi sõpradeks?

Jah, seda rääkis Don Shirley ise kunagistes heliklippides. Tony poja Nick Vallelonga sõnul jätkas Shirley koos Lipiga reisimist, minnes koos kontserttuurile Kanadasse.

Kas Tony Lip tõesti kirjutas reisilt kirju koju oma naisele Doloresele?

Jah ning isa ja ema kirjavahetust kasutas Tony poeg filmi stsenaariumi kirjutamisel. Mõnikord oli tõesti Tony kirjade kaasautor Don Shirley ise.

Kas päris Tony Lip osales tõesti “Sopranode” sarjas?

Jah, kuid “Rohelise raamatu” sündmused leidsid aset aastaid enne seda, kui alustas tööd näitlejana. Lip tegi oma debüüdi pisirolliga filmis “Ristiisa” pärast seda, kui oli kohtunud režissööri Francis Ford Coppolaga ühes New Yorki ööklubis, kus ta töötas. Aastate jooksul olid tal rollid 21 filmis, nende seas “Lämbe pärastlõuna”, “Raevunud härg”, “Omad poisid” ja “Donnie Brasco”. Ilmselt kõige tuntum Lipi roll oli Carmine Lupertazzi telesarjas “Sopranod”.

Tõsielulisele draamale “Roheline raamat” (2018) saab kaasa elada ka sel laupäeval, 17. augustil kell 20 filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleteenusepakkuja TVPlay Home (endine Viasat) vahendusel või suuremate kaablioperaatorite TVPlay filmikanalite teemapakettides.