1. "The Hunt" (2019)

Jason Blumi ja Damon Lindelofi "The Hunt" pidi nii Eesti kui ka maailma kinodes septembris linastuma, kuid filmistuudio Universal otsustas pärast augusti alguses toimunud Daytoni ja El Paso massitulistamisi ja president Donald Trumpi kommentaare filmi suunas linastuse edasi lükata. Preagu pole selge, millal film linastub, sest uut kuupäeva pole paika pandud. See tekitas omakorda kahtluse, et vägivaldne film, kus rikkad jahivad spordina vaeseid, ei pruugigi kunagi päevavalgust näha.

Kuna Daytoni ja El Paso massitulistamise järel hakkasid USA poliitikud vägivallas süüdistama nii videomänge kui ka Hollywoodi filme, siis otsustas Universal kohe pärast Trumpi kommentaare filmi esilianstuse ära jätta.

"The Hunt" räägib 12 võõrast, kes ärkavad endale teadmata asukohas üles ning avastavad, et rikas eliit on nad välja valinud, et neid siis ükshaaval tapma hakata. Selline lugu pole küll midagi uut ja ammugi mitte šokeeriv, sest selliseid filme on varem juba mitmeid korda tehtud. Esimest korda tehti seda aga niivõrd suure stuudio poolt ja laialt leviva reklaamikampaania saatel.

Filmis nimetatakse jahitavaid "haletsusväärseteks" ("deplorables"), millega viidatakse 2016. aasta USA presidendivalimistel Hillary Clintoni poolt välja käidud terminile, millega iseloomustas Trumpi toetajad. Filmi esialgne pealkiri oli "Red State vs. Blue State", mis ei teinud ka asja paremaks, sest muutis filmi koheselt poliitilist sõnumit kandvaks.

Kuna hiljutised USA massitulistamised toimusid niivõrd väikese ajavahemiku järel ning Donald Trump viitas just sellele filmile, kui võimalikule sümptomile, mis võis viia selliste võigaste tegudeni, siis otsustati avalikkuse survele alla vanduda ning film üldse ära jätta.

Filmi režissöör on Craig Zobel ("Z for Zachariah", "Compliance") ning peaosades on Betty Gilpin, Ike Barinholtz, Emma Roberts ja Hilary Swank.

2. "Phone Booth" (2003)

Joel Schumacheri põneviku "Phone Booth" võtted peatati ajutiselt, kui 2002. aasta oktoobris toimusid kolme nädala jooksul USA pealinnas Washingtonis etteplaneeritud snaiprirünnakud.

Kuna ka filmis ründab peategelast end kõrghoone otsas varjav snaiper, siis tundus Foxi jaoks loomulik samm võtted ajutiselt peatada. Film pidi esialgsete plaanide kohaselt linastuma 2002. aasta 15. novembril, kuid lükati siis rünnakute tõttu edasi 2003. aasta 4. aprillini.

3. "The Watch" (2012)

Filmi pealkiri oli esialgu "Neighborhood Watch", aga kuna enne linastumist tulistas naabrivalve liige Trayvon Martinit ja sellest kujunes väga suure meediakajastusega ja tagajärgedega sündmus, otsustas Fox filmi nimeks panna lihtsalt "The Watch" ning suunas reklaamikampaania hoopis teises suunas.

Kui enne keskenduti komöödia reklaamikampaanias naabrivalve töö kujutamisele, sis hiljem suunati fookus filmi ulmelisele osale ehk sellele, kus naabrivalve liikmed võitlevad tulnukatega.

4. "Bastille Day" (2016)

Idris Elba ja Richard Maddeni film "Bastille Day" pidi esialgu linastuma 2016. aasta 19. veebruaril, aga esilianstus otsustati 2015. aasta novembris Pariisis toimunud terrorirünnakute tõttu edasi lükata.

Film linastus lõpuks 22. aprillil, kuid eemaldati siiski juulis Prantsusmaa kinodest, sest Bastille'i päeval toimus Nizzas veel üks terrorirünnak.

5. "Gangster Squad" (2013)

2012. aasta toimus Colorado kinos tulistamine Nolani "The Dark Knight" linastuse ajal. See tõi kaasa aga selle, et "Zombielandi" ja "Venomi" režissööri Ruben Fleischeri film "Gangster Squad" muudeti ühe võtmesteeni poolest täiesti ümber.

Nimelt oli ka selles filmis stseen, kus gängsterid tulistavad kinokülastajad läbi kinoekraani. See stseen filmiti ümber ning septembris linastumise asemel jõudis film kinodesse jaanuaris.