Tegemist on täiesti originaalse teosega, mis tähendab, et see ei põhine mitte ühelgi juba avaldatud algallikal. Kogu stsenaarium põhineb Travis Beachami ("Pacific Rim" stsenaarium) ideel, mille tegi valmis filmikoolis selle sajandi alguses. Talle tuli see idee, kui istus ühel õhtul raamatukogus ja luges Kelti mütoloogiast ning jõudis lahendamata mõrvadeni välja (Jack the Ripper).

Seejärel kirjutas Beacham lühifilmi alternatiivsest ajajoonest kusagil viktoorianlikus Londoni laadses linnas, kus inimesed elavad koos haldjate ja muude olenditega. Peategelaseks konstaabel, kes avastab salapärase mõrva peale haldjatebordelli külastamist. Tänaseks on sellest möödas peaaegu 20 aastat, kuid Beachami kunagine lühifilm on nüüd täispika seriaalina inimeste ees ning juba on ka teine hooaeg välja kuulutatud.

Rycroft "Philo" Philostrate (Orlando Bloom) on endine orb ja sõdur, kes nüüd töötab inspektorina Burgue linnas. Linn on kirju koht ja mitte ainult inimestele. Sinna on kogunenud erinevad rahvused ja liigid üle terve maailma. Põhiliselt haldjad, faunid, trollid, kentaurid, libahundid, koboldid ja veel muud veidrat.

"Carnival Row"

Ajaloost pole palju teada, kuid kunagine liikidevaheline rahu ja teadmatus sai lõhutud salapärase The Pact poolt, kellest teame väga vähe. Sõja ajal oli Philo üks sõduritest kaitsmas haldjate kodumaad, kus kohtas Vignette Stonemoss (Cara Delevingne) nimelist särtsakat haldjaneiut. Nad armusid ja läksid eri teed, kuni kohtuvad palju aastaid hiljem seal samas linnas, nüüd juba üksteisele peaaegu võõrad.

Philo proovib lahendada brutaalselt mõrvatud haldja juhtumit, kuid teised linnas väga ei hooli, sest kõige taustal on toimumas suur poliitiline lahing teiste liikide immigratsiooni vastu. Vohab rassism ja liikide vihkamine ning sellele vastav vägivald pole midagi erilist. Poliitilise lahingu esinumber on Absalom Breakspear (Jared Harris), kes pooldab rahulikumat ja tolerantsemat lähenemist, aga pidev kuritegevus ja vägivald aitab kaasa opositsioonil immigratsiooni piirata või üldse keelata. Siit algab lugu, mis liigub kolmel paralleelsel joonel.

Esimene ja kõige olulisem on Philo ja Vignette'i lugu. Nende armastus ja ühine minevik. Läbi nende saame näha natukene ka minevikku ja selle maailma ajalugu. Teine lugu on Breakspeari ümber - tema perekond, opositsioon ning poliitika. Kolmas lugu on kohaliku parunessi Imogen Spurnrose (Tamzin Merchant) ja tema venna Ezra (Andrew Gower) suures villas, kuhu Vignette abilisena tööle asus. Nendele kolib naabriks faun Agreus Astrayon (David Gyasi), mis tekitab sotsiaalseid ebamugavusi, kuid pakub ootamatuid uusi võimalusi.

"Carnival Row"

Kaheksa episoodi kestev hooaeg teeb imelist tööd kogu selle keerukuse juures. Võõras maailm, palju sügavaid karaktereid ning tundmatu atmosfäär saab ennast jooksma juba teise-kolmanda episoodi juures. Kõikide erinevate mininarratiivide juures ei kao fookus ära ning mitte ükski nendest lõpuks ka tegelikult ei unune, vaid sujuvalt maalib pilte sellest maailmast ja eluolust. Tempo on ühtlane, dialoog on sujuv ning kõik tundub loomulik, kuigi seda tegelikult ei ole. Mõnusalt veedetud aeg.

Ambitsioonist siin puudu ei tule ning Amazon toob asja ilusti koju ära. Muusika, näitlejad, stsenaarium, efektid, asukohad, narratiiv - kõik loksub paika ning midagi ei hõõru valesti. Ideaalne veel ei ole ning fantaasia ei ole kõige kergem žanr, kus õnnestuda, aga Amazon on hakanud ennast leidma. Ootan teist hooaega suure huviga, eelkõige selle maailma avastamise pärast - seal on veel nii palju potentsiaali.

"Carnival Row" on praegu Amazon Prime Videos.