Tõsi, “Sõpradest” sai alguse 20. sajandi lõpu populaarseim soeng. Jah, "Sõbrad" andis ka Jennifer Anistonile tema kuulsuse. Ja muidugi, "Sõbrad" on Ameerika klassika.

See, et midagi on piisavalt ikooniline või legendaarne, et seda klassikaks pidada, ei tähenda, et see tegelikult hea oleks. Insider tõi välja mõned kõige probleemsemad “Sõprades” esinevad momendid, mille peale paljud võibolla ei tulegi.

“Valged sõbrad”

Seriaali produtsendid teadsid eetrisse minekut aeg, et Ross ja Monica on õde ja vend ja ka seda, et neid kehastavad valged näitlejad, aga ühel hetkel soovisid produtsendid eelproduktsiooni käigus näha teistes osades hoopis teist tüüpi näitlejaid ja karaktereid.
Joey, Racheli ja Phoebe rollide jaoks pandi kokku nimekirjad, kus olid mitmed mustanahalised ja ka Aasia päritolu näitlejad, aga lõpuks said rollid endale siiski kõik valged näitlejad, sest kardeti, et niivõrd kirev seltskond ei lähe meelelahutuslikku ajaviidet otsivale publikule peale.

"Sõbrad" on nii valge sari, et sellest on tehtud isegi räpilugu koos videoga, mis on kokku pandud mustanahaliste kõrvalosatäitjatest. Kuigi sari vältas üle 10 aasta, siis see klipp on vaid alla nelja minuti pikk.

10 aasta jooksul ei suudetud kuigi palju süžeed mittevalgetele kirjutada. Gabrielle Union sai külalisrollina teha kaasa episoodis "The One With The Cheap Wedding Dress". Näitleja meenutas oma memuaaris "We're Going to Need More Wine", et kuigi näitlejad olid meeldivad inimesed, siis episoodi režissööri suhtumine oli midagi hoopis muud. “Ta rääkis stseenist teiste näitlejatega kenasti ja kui minu poole pöördus, siis tema toon muutus täielikult,” tunnistab Union. Kui kulisside taga olevad inimesed ei suuda mitmekesisust väärtustaval viisil koostööd teha, siis on seda näha ka vaatajatele.


Foxi komöödiaseriaali "Living Single" fännid märkasid kahe saate süžees ja teemades palju häirivaid kokkulangevusi. Kopeerimissüüdistused on muutunud tavaliseks. Queen Latifafi sõnul oli “Sõbrad” lihtsalt valgele inimesele sobivamaks kohandatud versioon tema seriaalist "Living Single".

Vahetult pärast “Living Single” ilmumist küsiti NBC esimehelt Warren Littlefieldilt, mida tema sooviks televisioonis kõikide sarjade seast kõige rohkem näha. Ta vastas “Living Single” ning pärast seda sai alguse telesari “Sõbrad”.

Jay-Z pööras oma muusikavideoga "Moonlight" tähelepanu Hollywoodi süstemaatilisele kombele kõike n-ö valgendada. Vastukaaluks oli videos vaid mustanahalised inimesed.


Mitmekesisuse teemadest käis “Sõprades” läbi vaid LGBTQ ja sedagi kaheldava väärtusega. Chandleri isa kohta oli alguses teada, et ta on transvestiit ja homoseksuaal.

Hiljem mainiti sarjas aga, et ta on hoopis transsooline. Chandleri isa puudutavad stseenid tekitavad omajagu segadust selles, et kes ta siis tegelikult on. Mõned stseenid on LGBTQ isa suhtes ka julmalt naeruvääristavad. Chandler ise on läbi sarja samuti pidevalt homonaljade sihtmärgiks.

GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) andis sarjale autasud ja tunnustused LGBTQ-inimeste kujutamise eest, eriti Rossi endise naise ja tema elukaaslase (samuti naine) pulma eest. Siiski jäi sarjas ka sellest episoodist vaieldav mulje.

Lisaks sellele, et sarjas on kõik peategelased valgenahalised heteroseksuaalid, on nad kõik ka rikkad.

Seriaalis kasutatud kortermaja on turistide seas palju tähelepanu pälvinud. Iga kohalik aga teab juba peale vaadates, et sealne rent on kõike muud kui taskukohane. Sari oli küll eesmärgiks võtnud, et tavainimene saaks sellega suhestuda, kuid peategelased elasid ise kohas, mida võis endale lubada vaid rasket raha teenides.

The New York Post tuvastas 2016. aastal avaldatud artiklis, et toonaste hindade järgi kuluks Monical ja Rachelil Manhattani West Village'is asuva korteri peale vähemalt 4500 dollarit kuus.

Kui soovite vanu aegu meenutada, siis on heaks vaatamiseks ka hulgaliselt teisi valikuid, mis tänapäeval kohatuna ei mõju.
- Juba eelnevalt nimetatud “Living Single”, mis on väga sarnase sisuga, kuid oluliselt parem, mitmekesisem ja realistlikum.

- “Minu niinimetatud elu” (“My So-Called Life”), mis räägib keskkoolis käivast tüdrukust Angelina Chase. Sarjas käsitletakse probleeme nagu narkootikumid, seks, homofoobia, tsensuur ja truudusetud. Kuigi teemad on rasked, on suutnud sari säilitada ka lootust, huumoorit ja südamlikkust.

- “Bel-Airi prints” (“The Fresh Prince Of Bel-Air”) on humoorikas lugu noormehest (Will Smith), kes on sündinud ja kasvanud West Philadelphias, kuid kes saadetakse rikka tädi juurde Bel-Airi, et noormees õpiks korralikult käituma ja hoiduks pahandustest. Sari on humoorikas ja mitmekesine.