Et mõista, mida loetakse kassaedu osas läbikukkumiseks, tuleb vaadata minevikku.

1980. aastal linastus eepiline vestern "Heaven's Gate", mis osutus toona tohutuks läbikukkumiseks. Filmi režissöör oli legendaarne Michael Cimino ("The Deer Hunter", "Year of the Dragon") ning peaosades tuntud Ameerika tähed Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert, Jeff Bridges ja John Hurt. Filmi produktsiooni halvasid kogu aeg mitmed probleemid, mis viisid esialgse eelarve 11.6 miljonilt dollarilt 44 miljoni dollarini. Kui arvestada inflatsiooniga, siis tänapäeval oleks see 44 miljonit hoopis 171 miljonit dollarit.

Film teenis tagasi tühised 3.5 miljonit dollarit ning inflatsiooniga arvestades kaotas filmi tootnud United Artists 128 miljonit dollarit. Läbikkumine viis selleni, et filmistuudio United Artists omanik Transamerica Corporation otsustas filmitööstusest üldse välja tulla. Transamerica müüs suure kahjumi pärast United Artistsi Metro-Goldwyn-Mayerile maha, mis tähendas, et 1919. aastal D. W. Griffithi, Charlie Chaplini, Mary Pickfordi ja Douglas Fairbanksi loodud United Artists lakkas üldse olemast, kuigi see taaselustati hiljem MGMi alla kuuluva harustuudiona. See on vaid üks näide olukorrast, kus filmi läbikukkumisel oli väga suur mõju.

Asi polnud muidugi ainult Cimino filmis, sest 70ndate lõpus ja 80ndate alguses ilmusid mitmete tuntud Hollywoodi autorite, kelle varasemad teosed olid kõik edukad, uued filmid (William Friedkini "Sorcerer",1977 ja "Cruising",1980 ; Francis Ford Coppola "One from the Heart", 1982), mis olid kõik läbikukkumised. See tähendas, et stuudiod hakkasid loobuma mõtteviisist, et hea režissöör võib filmi ja selle produktsiooni ise juhtida. Stuudiod hakkasid raha paigutamist rohkem kontrollima ja panustama suurte ideedega filmidele nagu "Jaws" ja "Star Wars".

Elizabeth Taylori ja Richard Burtoni filmist "Kleopatra" ("Cleopatra") rääkides arvatakse samuti, et see ei jõudnud kasumisse, kuigi päris nii see polnud. Filmi eelarve tõusis küll esialgsest 2 miljonist 31 miljoni dollarini ning oleks peaaegu 20th Century Foxi pankrotti ajanud. Seda suuresti põhjusel, et väga keerulised ajastutruud võttepaigad ehitati Londonis valmis, kuid kogu meeskond pidi need samad võttepaigad uuesti ehitama Roomas, kui produktsioon oli sunnitud võttekohti vahetama.

Filmi painas justkui needus: korduvad võttepäevade edasilükkamised, peaaegu Elizabeth Taylori surmaga lõppenud haigus ning palju muud. Londonis filmitud stseenid filmi ei jõudnudki, mis omakorda tähendab, et tegu oli filmi jaoks väga kalliks maksma läinud kustutatud stseenidega. Filmi esialgne versioon oli kuus tundi pikk, kuid stuudio pigistas režissööri kätt, et kinodesse jõuaks kolme tunnine versioon. Hiljem jõudis DVD peale umbes nelja tunnine versioon, kuid see tähendab, et umbes kaks tundi pole avalikkuse ette kunagi jõudnud.

Ometi oli "Kleopatra" 1963. aasta suurim hitt, mis teenis USA kinodest tagasi 57.8 miljonit dollarit (täna oleks see 480 miljonit) ning võitis ka neli Oscarit.

Mis on siis suurim läbikkumine? Kas tõesti "Heaven's Gate"? Sugugi mitte, sest selle krooni saab endale Disney 2012. aasta ulmeseiklus "John Carter", mis läks maksma umbes 363.7 miljonit (koos promoga) dollarit, aga tagasi teenis ainult 284 miljonit dollarit. Disney kaotas filmi tootmisega väidetavalt 200 miljonit dollarit, kuigi ametlikult on see 136.6 miljonit dollarit.

Siiski on olemas veel üks film, mis võib suurimate läbikkumiste edetabeli esikohalt lükata isegi "John Carteri" ja selleks on Renny Harlini piraadifilm "Cutthroat Island". 1994. aastal töötas Carolco Pictures ("Terminator 2: Judgment Day", "Total Recall", "Basic Instinct", "Rambo 1-3") korraga kahe projekti kallal: piraadiseiklus "Cutthroat Island" ja Arnold Schwarzeneggeri eepiline film "Crusade". Kahe projekti kallal töötamine kulutas liiga palju raha, mistõttu võeti vastu otsus keskenduda ainult ühele, milleks oligi "Cutthroat Island".

Carolco Pictures viskas tuulde 13 miljonit dollarit, mida nad olid juba Schwarzeneggeri "Crusade'i" arendamise peale kulutanud, et teha sellest piraadifilmist kassahitt. See on väga kummaline otsus, sest enne seda oli ainus edukas piraadifilm "Hook" ja seegi ei rääkinud otseselt piraatidest. Kuna tegemist oli stuudio ainsa filmiga, siis ei jäänud neil muud üle ning nad panid kõik oma rahad "Cutthroat Islandi" alla.

Peaosadesse valiti seiklus - ja märulifilmide fännide jaoks täiesti tundmatud Geena Davis ja Matthew Modine. Kõik tundus hästi minevat, sest 1995. aastal linastunud film nägi tõesti hea välja, aga see 98 miljoni dollariga valminud film teenis maailma kinodest ainult 15.7 miljonit dollarit (USA kassatulu oli sellest 10 miljonit).

1996. aasta New York Timesi artiklist selgus, et filmi eelarve võis olla isegi 115 miljonit dollarit. Kuus nädalat pärast filmi linastumist läks pankrotti Carolco Pictures, mis kaotas Guinessi rekorditeraamatu andmetel piraadifilmi tootmise pealt koos inflatsiooniga 118 miljonit dollarit, aga kuna seal ei arvestatud andmete puudumise tõttu rahvusvahelise promo peale kulutatud summaga, siis on raske öelda, kas "Cutthroat Island" tõi suurema kahjumi kui "John Carter".

Praegu saame öelda, et filmiajaloo suurim läbikukkuja on Disney 2012. aasta "John Carter".

Allikas: The Hollywood Reporter