James Cameroni "Avatar" oli enne tänavust Marveli mammutfilmi "Tasujad: Lõppmäng" 10 aastat kõigi aegade enimteeninud film. Film teenis tagasi 2.79 miljardit dollarit, aga "Lõppmäng" ületas selle lõpuks 2.796 miljardi dollariga, kuigi arvestades, et pärast Foxi ostu kuulub Disney alla ka "Avatar", siis on antud juhul tegelik võitja just Miki Hiire ettevõte.

Damon rääkis ajakirjale GQ, et James Cameron pakkus talle "Avatari" peaosa, kuid loobus teise filmi pärast. Roll läks lõpuks Sam Worthingtonile, kes osaleb ka "Avatari" järgedes.

Cameron ütles Damonile, et tal pole tegelikult rolli tuntud nime vaja ja kui Damon rolli vastu ei võta, siis leiab ta tundmatu näitleja, sest see film ei vaja tegelikult teda. Cameron pakkus Damonile, et kui too tema filmiga liitub, siis annab talle 10% filmi kasumist.

Damon kinnitas üle, et kui ta oleks rolli vastu võtnud, siis oleks ta saanud filmi tuludest 250 miljonit dollarit.

Kui Damon rääkis sellest John Krasinskile, kellega koos kirjutasid nad 2012. aasta draama "Promised Land" (ja kus mõlemad olid ka peaosas), läks ta pööraseks ja naljatles, et kui Damon oleks filmis osalenud, poleks tema elus midagi muutunud peale selle, et nad oleksid "Promised Land" stsenaariumit kirjutanud kosmoses.

Damon loobus "Avatari" rollist, sest samal ajal toimusid kolmanda "Bourne'i" filmi ("The Bourne Ultimatum") võtted, mistõttu ei saanud endale lubada osaleda korraga kahes filmis. Damon ei kahetse loobumist, sest ei tekitanud sellega tüli "The Bourne Ultimatum" režissöörile Paul Greengrass, kuigi on veendunud, et see oli tema ainus võimalus James Cameroniga koos töötada.

Cameron on hetkel hõivatud nelja "Avatari" järje võtetega. Esimene jõuab kinodesse 2021. aasta 17. detsembril.