Kui ReelBlendi kaassaatejuht Jake Hamilton küsis "Kaksikmehe", kus Smith kehastab oma karakteri vanemat ja nooremat versiooni, esilinastuse punasel vaibal Smithi käest, et kui näitleja saaks minna mõne oma vana filmi võttele ja anda enda nooremale versioonile mõne hea nõuande, siis mis see oleks?

Smith vastas, et läheks oma 1999. aasta filmi "Wild Wild West" võtteplatsile ja ütleks: "Sitapea, miks sa ei võtnud "Matrixit" vastu?"

170 miljoni dollariga valminud ja 222.1 miljonit tagasi teeninud "Wild Wild West" linastus 1999. aasta juunis ning 63 miljoniga valminud ja 4635 miljonit tagasi teeninud "Matrix" ilmus sama aasta märtsis.

Viimasest kujunes kõigi aegade mõjukaim film, sest oli ajast ees nii efektide kui ka ideede poolest. Lisasks tõestas "Matrix", et ka suurejooneliste tulistamistseenidega ja märuliga film võib panna sügavalt mõtlema ning tekitada kauakestvaid arutelusid. "Wild Wild West" hävitati kriitikute poolt, ja kuigi film teenis enam vähem oma raha tagasi, vajus see kiiresti unustusse, sest selles polnud midagi meeldejäävat peale mõne huvitavat lahendatud efekti.

Smith oli enne "Wild Wild Westi" juba Hollywoodi superstaar, sest selja taga olid rollid Michael Bay märulis "Bad Boys", Roland Emmerichi ulmefilmis "Independence Day", Barry Sonnenfeldi üliedukas koomiksiekraniseeringus "Men in Black" ja varalahkunud Tony Scotti tõhusas põnevikus "Enemy of the State".

"Matrixi" peaossa valiti Smithi asemel siiski Keanu Reeves, kelle karjäär sai tänu filmile ja selle kahele järjele eriti tugeva tõuke, aga ainult sellepärast, et Smith loobus. Miks ta rolli vastu ei võtnud? Smith ei mõistnud "Matrixi" stsenaariumit ning arvas, et režissöör Sonnenfeld, kellega tegi koos ka hittfilmi "Man in Black", järgmine projekt "Wild Wild West" osutub kindlasti tohutuks hitiks. Raha teeniti küll tagasi, aga hitiks seda nimetada ei saanud. See kujunes ka Smithi karjääri esimeseks suuremaks plekiks, kuigi see ei jäänud teda kauaks ajaks painama, sest näitleja on senini üks populaarsemaid filmistaare.

Smith rääkis Neo rollist loobmisest ka oma YouTube kanalis ilmunud videos.

Smith polnud "Matrixi" jaoks sugugi esimene ega viimane variant enne Keanu Reevesi. Neo rolli kaaluti ka Sandra Bullockit, Johnny Deppi, Brad Pitti ja Val Kilmerit, kuid kõik loobusid erinevatel põhjustel rollist.

"Matrix 4" on juba töös ning viimaste uudiste kohaselt on lisaks Keanu Reevesile ja Carrie-Anne Mossil ühes peaosas ka "Aquamanis" üles astunud Yahya Abdul-Mateen II.