Jaapani kuu filmiõhtute eriprogrammi avas sel nädalal film "Öö, mil ujusin", mis jälgis 6-aastase poisi unenäolisi uitamisi Jaapani lumisel maastikul.

Järgmisena on kavas tragikomöödia "Jaapani tüdrukud ei sure iial", mida näeb Elektriteatris 16. oktoobril kell 20:45 ning kinos Artis 22. oktoobril kell 19:00. Menukirjanik Yamauchi Mariko romaani põhjal valminud film vaatleb kaasaegse naise rolli ühiskonnas. Film valmis 2016. aastal režissöör Matsui Daigo käe all.

"See on eredate värvide ja kõrge energiaga linateos, mis ühendab endas pop-kunsti jooni, ühiskondlikku kriitikat, olles samaaegselt liigutav palve kõigi kaduma läinud tüdrukute hingede nimel,“ kirjeldab Variety filmiajakirjanik Jessica King.

Mässumeelsus ühiskonnas toimuva vastu paistab olevat uute jaapani filmide läbiv joon. "Vastuhakk iganenud soorollide, ühiskondlike tabude suhtes ning seksuaalsuse avastamine on Jaapani kultuuris üha aktuaalsem," leiab Elektriteatri üks eestvedajatest Mihkel Salk.

Lisaks tulevad eriprogrammi raames kinolinale filmid „Uppuv armastus“ ja „Asako I ja II“. Näiliselt kerged noorte suhtedraamad on tegelikult mitmekihilised ja provokatiivste allsõnumitega ning võiksid huvi pakkuda kõigile. Teemade ring ulatub tänavakunstist ja tantsumaailmani, internetikultuuri meemideni.

Uusi jaapani filme näeb Tallinnas kinos Artis teisipäeviti ning Tartu Elektriteatris kolmapäeviti 9.-30. oktoobril. Kinoseansid on vaatajale tasuta, eelnev registreerimine ei ole vajalik.

Filmiõhtuid Elektriteatris ja Artises korraldab MTÜ Jaapani kultuuriklubi Asashio, koostöös Jaapani Fondi ja Jaapani Suursaatkonnaga Eestis. Lisaks kinoõhtutele hõlmab septembrist oktoobrini vältav Jaapani kultuuri tutvustav üritustesari endas ettekandeid, kontserte ja töötubasid.

Jaapani kuu ajakava Tallinnas ja Tartus:

"Öö, mil ujusin" ("Takara - La nuit où j'ai nagé", "The night I swam")

Lumised mäetipud Jaapanis. Igal varahommikul suundub kalur vaikselt külaturule tööle. Tema kuueaastane poeg ärkab isa püüetest hoolimata ega suuda enam uinuda. Minnes kooli, pea uimane, kaldub ta sissekäidud teelt kõrvale.

T / 08.10 kell 19:00 - Kino Artis
K / 09.10 kell 19:00 - Tartu Elektriteater

Sissepääs tasuta.

"Jaapani tüdrukud ei sure iialgi" ("Azumi Haruko wa yukue fumei", "Japanese Girls never die")

Yamauchi Mariko samanimelise romaani filmiadaptsioon, mis toob luubi alla suhtumise kaasaegsesse naisesse. Äärelinnas elav kontoritöötajast naine läheb kaduma ja see lükkab käima mitu sündmust. Režissööriks on Matsui Daigo (“Our Huff and Puff Journey”).

Kuhtuvas provintsilinnas elab vallaline kontoritöötaja Azumi Haruko, kes ühel päeval haihtub. Terves linnas ilmuvad seintele plakatid kadunud Harukoga, levima hakkab tema näopildiga grafiti. Samal ajal ringlevad internetis kuulujutud Haruko seostest koolitüdrukute gängiga, kes ründab valimatult mehi.

T / 22.10 kell 19:00 - Kino Artis
K / 16.10 kell 20:45 - Tartu Elektriteater

Sissepääs tasuta.

"Uppuv armastus" ("Oboreru naifu", "Drowning love")

Film põhineb George Asakura romaanil “Oboreru Knife”. Noor andekas režissöör Ū-ki Yamato toob kinolinale peenetundelise loo õrnast ja noorest armastusest. Peaosades Jaapani tõusvad tähed Komatsu Nana (Martin Scorsese’i “Vaikus”) ja Suda Masaki (“Valgus paistab ainult seal”).

Natsume on Tokyost pärit teismeline modell, kes saadab oma päevi mööda igavledes, ilma ühegi unistuseta. Kohates Koichirot, Shinto preestri pere järeltulijat, on ta noormehest täiesti võlutud. Koos noormehega ja omaette vaagides, püüab Natsume uue suhte kaudu leida oma kohta elus.

T / 29.10 kell 19 - Kino Artis
K / 23.10 kell 19:00 - Tartu Elektriteater

Sissepääs tasuta.

"Asako I & II" ("Netemo sametemo")

"Asako I ja II" on Jaapani ühe innovaatiliseima režissöör-lavastaja Hamaguchi Ryusuke kommertsfilmidebüüt. Tema eksperimentaalne, 317-minutit kestev teos "Happy Hour" pälvis Locarno rahvusvahelisel filmifestivalil Šveitsis parima näitleja preemia. Ka tema uus film oli Cannes'i filmifestivali Kuldse Palmioksa nominent.

Kontoritöötaja Ryohei armub Asakosse, kes töötab kohvikus. Kuigi esialgu ajab Ryohei Asakot segadusse, tunneb ka tema mehe vastu tõmmet. Aegamööda õpivad nad teineteist tundma, kuid Asakol on saladus, mida ta Ryohei eest kiivalt varjab. Tema vastleitud armsam näeb välja üks-ühele sarnane Asao endise poss-sõbra Bakuga.

T / 15.10 kell 19:00 - Kino Artis
K / 30.10 kell 19:00 - Tartu Elektriteater

Sissepääs tasuta.