Robert Downey Jr. jättis Marveli Kinouniversumi ja Tony Starki karakteri selja taha ning juba jaanuaris näeme teda hoopis Hugh Loftingu poolt 1920. aastal loodud Doktor Dolittle rollis suures fantaasiafilmis "Doktor Dolittle".

Rolli eest 20 miljonit teeninud Downey Jr. produtseerib filmi oma 2010. aastal loodud produktsiooniettevõttega Team Downey, mille esimene film oli 2014. aasta draama "Kohtunik" ("The Judge"). Downey Jr. jaoks ongi "Doktor Dolittle" esimene Marveli Kinouniversumisse mitte kuuluv film peale "Kohtuniku".

Filmi režissöör ja kaastsenarist on Stephen Gaghan ("Syriana"), kes kirjutas ka Steven Soderberghi filmi "Narkoäri" (Traffic", 2000), mille eest võitis ka parima mugandatud stsenaariumi Oscari. Gaghan lavastas ka Matthew McConaughey 2016. aasta krimidraama "Gold".

"Doktor Dolittle" pidi esialgu linastuma juba käesoleva aasta mais, kuid lükati edasi aprilli peale, et mitte konkureerida kõigi aegade enimteeninud filmiks osutunud Marveli 22. filmiga "Tasujad: Lõppmäng", kuid lükati siis uuesti jaanuari peale, et mitte konkureerida detsembris linastuva uue "Star Warsi" filmiga "Skywalkeri tõus".

Edasi lükkamisel oli ka teine põhjus. Nimelt selgus aprillis, et pärast väga kehvalt vastu võetud proovilinastusi asuti mitmeid stseene 21 päeva jooksul ümber filmima. Režissöörile tuli appi Jonathan Liebesman ("Battle: Los Angeles", "Wrath of the Titans", "Teenage Mutant Ninja Turtles"), kes aitas arvutiga loodud loomi sisaldavaid stseene kokku sobitada ülejäänud filmiga, sest see olevat filmi esialgse versiooni suurim probleem. Kaasa aitas ka Chris McKay ("The Lego Batman Movie"), kes kirjutas filmi lisavõtete jaoks uusi stseene.

Kui produktsiooniga seotud probleemid olid juba varasemalt teada, siis nüüd andis üks filmiga seotud isik kogu asjale väga karmi hinnangu. Redditi kasutaja goofyface nimetas režissöör Stephen Gaghani napakaks tüübiks, kes ei saanud keerulisi visuaalseid efekte nõudnud filmi juures oma tööga hakkama ning Universal pidi palkama uue režissööri (Liebesman) ja stsenaristi (McKay), kes suudaksid filmist kokku panna mingi versiooni, mida sobiks ka kinodesse tuua.

Nimelt on filmis terve trobikond loomi, kellega suhtleb läbi kogu filmi ka Doktor Dolittle. Loomadele on hääle andnud näiteks Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland, Craig Robinson, Ralph Fiennes, Selena Gomez ja Marion Cotillard.

Väga mahlaka sõnavaraga tekst jõudis Odd Thomas Bryant vahendusel ka Twitterisse.

Redditis oma kogemust jaganud goofyface, kes töötas tõenäoliselt filmi animatsiooni osakonnas, kirjutab, et jaanuaris linastuv ja enne seda mitu korda edasi lükatud "Doktor Dolittle" oli alles eelmisel aasta "produktsiooni põrgus", sest stseene filmiti üles, enne kui keegi oli üldse planeerinud seda, kus paiknevad kaadrites mitmed visuaalsete efektide abil loodud loomad, kellel on filmis kanda väga oluline roll.

"Ja siis lasti hull režissöör lahti, kuigi siis oli juba hilja, sest selleks ajaks olid kõik pidanud taluma tema hullumeelseid vihapurskeid, mistõttu keelati tal ligipääs kunsti - ja eelvisuaalide osakonnale", kirjutab goofyface.

Režissööri suhtes väga kriitiline filmi peal töötanud isik kirjeldab ka näiteks olukorda, kus režissöör käskis kogu eelvisuaalide osakonna lahti lasta, kuigi nemad on just need, kes panevad paika filmi animeeritud karakerite paiknemise kaadris ning nende töö tulemusena saavad ülejäänud osakonnad arvestada, kuidas peaks näiteks valgus animeeritud karkateritele langema, et nad ikka kaadris reaalsed välja näeksid. Režissöör leidis, et nad saavad selle kõik ise välja mõelda, kui antud stseene filmivad.

"Jah, Stephan, sa saad ise välja mõelda, kus peaks kaadris paiknema üle 5 erineva animeeritud karakteri ja kus peaks seisma Robert Downey Jr., kui sul on vaja esmaspäeval filmida 30 kaadrit, sa kuradi idioot", kirjutab goofyface.

Režissöör Liebesman ja stsenarist McKay palgati küll olukorda päästma, kui Universal polnud proovilinastuste tulemustega üldse rahul ning kui film on mingist otsast vaadatav, siis peaksid nad oma rahulolematust väljendanud töötaja sõnul suure päästeoperatsiooni eest lausa medalid saama.

Postituse kohaselt oli režissöör Gaghan peast täiesti segane. Ta olevat peaaegu löönud rusika läbi 8K televiisori, sest filmitud ja töödeldud materjali läbi vaadates tuli välja, et kaadris olev animeeritud hani ei rääkinud, kuigi ta ühes kaadris siiski rääkis. Asi oli selles, et režissöör oli ise öelnud nädal enne materjali läbi vaatamist, et võtke hani üldse kaadrist välja ja kui ta sinna siiski pandi, polnud ta ikka rahul.

Kõige hämmastavam on kogu asja juures aga režissööri koer, mida goofyface nimetab lausa rassistlikuks. Tema kirjelduse kohaselt oli tegemist tõeliselt kuningliku koeraga, mis otsis võtteplatsil üles kõik inimesed, kellel oli vähegi teine nahavärv ja hakkas nende peale eriti raevukalt haukuma.

Siiski ei tasu redditis ja Twitteris liikvele läinud kommentaare päris tõe pähe võtta, sest need on kinnitamata, aga samas ei tasu loota, et režissöör või stuudio neid ise kommenteerib.

"Doktor Dolittle" produktsiooniga seotud probleemid viitavad aga sellele, et film võib jaanuaris kinodes linastudes korralikult läbi kukkuda või siis teisel juhul saada kriitikute ja publiku käest korralikult peksa.

"Doktor Dolittle" linastub Forum Cinemas kinodes 17. jaanuaril.