Roger Avary

Režissöör, stsenarist ja produtsent Roger Avary kirjutas koos Quentin Tarantinoga "Pulp Fictioni" stsenaariumi ning võitsid ka pairma originaalstsenaariumi Oscari. Avary kujunes üheks Hollywoodi olulisemaks stsenaristiks ja ka paljulubavaks režissööriks, kui lavastas 1994. aasta "Killing Zoe" ja Bet Easton Ellise romaani põhjal filmi "The Rules of Attraction". Avary kirjutas ka kõigi aegade parima videomängudel põhineva filmi "Silent Hill" (2006) stsenaariumi ja Robert Zemeckise "Beowulfi", mida kirjutas koos Neil Gaimaniga.

2008. aastal sai endale nii stsenaristi kui režissöörina nime teinud Avary karjäär läbi, sest ta arreteeriti purjus peaga auto sõitmise ja autoõnnetuse põhjustamise eest. See polnud veel kõige hullem. Tema põhjustatud autoõnnetuse tõttu sai inimene reaalselt surma. 2009. aastal mõisteti Avary aastaks vangla teenistusse, mis tähendas, et sai päeval oma tööga jätkata, aga pidi igal õhtul vanglasse naasma. Kuna Avary väljendas toona oma Twitteris, kui kohutav oli sealne kord, siis saadeti ta reaalsesse vanglasse, kus istus kinni ülejäänud aasta.

Avary viimane lavastatud film oli 2004. aasta "Glitterati", mida ei lastud legaalsetel põhjustel kunagi välja, sest filmi loomisel rikuti igasuguseid autoriseaduseid.

17 aastat pärast avalikkuse ette jõudnud viimast lavastatud filmi "The Rules of Attraction" on Avary lõpuks tagasi tema enda lavastatud ja kirjutatud krimifilmiga "Lucky Day", mille peaosades on Luke Bracey, Nina Dobrev ja Crispin Glover. Film linastus septembris Prantsusmaal ja USA kinodesse jõudis see oktoobris. "Lucky Day" paistab olevat vanakooli krimifilm, aga vähemalt IMDb ja Rotten Tomatoesi alusel pole keegi filmist väga vaimustuses.


"Visa hinge" ("Die Hard"), "Kiskja" ("Predator"), "Visa hing 3" ("Die Hard with a Vengeance"), "Jaht Punasele Oktoobrile" ("The Hunt for Red October"), "13. sõdalase" ("The 13th Warrior"), "Viimase kangelase" ("Last Action Hero") režissöör ja üks mõjukamaid Hollywoodi märulifilmide loojaid John McTiernan pole seadusega pahuksisse sattumise pärast pea 16 aastat lavastanud ühtegi filmi. Tema viimaseks oli 2003. aasta "Kadunud üksus" ("Basic").

McTiernan lavastas vahepeal siiski reklaamklipi 2017. aasta videomängule "Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands" ning sellest oli kohe näha, et klipi taga on legendaarsete filmide meisterlik režissöör, kelle oskustele pole aeg liiga teinud. See oli tema esimene lavastajatöö 14 aasta jooksul.

John McTiernani viimane film oli 2003. aasta "Kadunud üksus" ("Basic") John Travolta ja Samuel L. Jacksoniga peaosas. McTiernan sattus seadusega pahuksisse, kui selgus, et mees oli 2002. aasta filmi "Rollerball" valmimise ajal lasknud eradetektiivil kuulata pealt filmi produtsenti ja oma endist naist. Tõde tuli päevavalgele ja režissööril algas pikk kohtutee. See lõi omakorda suure paugu tema karjäärile ja tulevikuplaanidele. McTiernan vabanes vanglast 2014. aasta veebruaris, kuid on nüüd suurtes võlgades, pankrotis ning on sunnitud kinni maksma suured kohtukulud.

McTiernan pole alla andnud ning valmistab hetkel oma uut filmi, mida on meedias kirjeldanud väga napisõnaliselt - vähese dialoogiga lihtne lugu, mille peategelane on lastetu naine, kes kohtub vanemateta lapsega.

Karjääri jooksul kolm korda parima meespeaosa Oscarile kandideerinud ("I Am Sam", "Sweet and Lowdown", "Dead Man Walking") ja kaks korda meespeaosa Oscari võitnud ("Mystic River", "Milk") Sean Penn on lavastanud kokku viis filmi ("The Indian Runner", "The Crossing Guard", "The Pledge", "Into the Wild", "The Last Face") ning vaatamata mitmetele elu jooksul korda saadetud vastuolulistele asjadele pole Penn kuskile kadunud ei režissööri ega näitlejana.

Penn saadeti näiteks 1987. aastal 60 päevaks vanglasse, millest istus ära 33 päeva. Mille eest? Asi sai alguse Dennis Hopper 1988. aasta politseidraama "Colors" filmivõtetel. 1987. aasta 2. aprillil lõi ta võtetel ühte statisti, kes tegi temast luba küsimata pilti. See viis ta 60 päevaks vanglasse, sest Penn oli juba kahe varasema vägivaldse rünnaku eest katseajal. Näitleja istus siiski kinni ainult 33 päeva, sest tema endine naine Madonna ei esitanud eriti brutaalse koduvägivalla juhtumi raames süüdistusi.

Polanskit süüdistatakse 1977. aastal 13-aastase tüdruku uimastamises ja temaga seksimises, mida nii mees kui ka tüdruk ise tunnistanud on. Filmitegija põgenes USA-st igaveseks siiski enne seda, kui teda suudeti kinni võeti, et tema üle kohut pidada.

Polanski istus USA vanglas kõigest 42 päeva ning oli nõus kokkuleppega, mille kohaselt saaks ta katseaja ning ei peaks enam vanglasse minema, aga kuna ta sai teada, et asjasse puutuv kohtunik tahtis ta 50 aastaks luku taha panna, põgenes ta USA-st, kuhu pole enam kunagi naasnud. 1978. aastal sõitis Polanski enne kohtuistungit Londonisse ning on sellest ajast peale igal pool Euroopas (enamjaolt Prantsusmaal) elanud ja filme edasi teinud.

2009. aastal vahistati Polanski, kui mees viibis Šveitsis, kus teda hoiti kinni kaks kuud, misjärel suunati koduaresti. Šveitsi kohus režissööri siiski USA-le üle ei andnud ning lasi ta vabadusse.

Polanski on hinnatud režissöör, kes on võitnud ühe Oscari draamaga "Pianist" (2002, "The Pianist") ja seda režissööritöö eest. Ta on kandideerinud Oscarile veel neli korda.

Polanski viimane film "An Officer and a Spy" linastus tänavusel Veneetsia filmifestivalil, kus võitis žürii eriauhinna.

"Kartmatu" ("Braveheart") ja "Kristuse kannatused" ("The Passion of the Christ") režissöör ning "Surmarelva" filmidega maailmakuulsaks saanud näitleja arreteeriti 12 aastat tagasi joobes autojuhtimise eest. See polekski olnud tema karjäärile nii hull, kui ta poleks politseinike kuuldes juute sõimanud ja väitnud, et nad on kõikides sõdades süüdi.

Gibsoni mainele ei aidanud kaasa ka 2010. aastal avalikkuse ette tõmmatud juhtum, kus ta sõimas ja ähvardas oma toonast elukaaslast Oksana Grigorievat. Ohtralt roppusid täis telefonikõned jõudsid ka avalikkuse ette ning Gibsoni vastu alustati ka väärteomenetlus.

Gibson siiski reaalselt pikka aega vanglas ei istunud, aga Hollywood pani ta pea 10 aastaks luku taha. Nimelt ei tahtnud keegi temaga pikalt koos töötada, mis tõttu tekkis tal korralik paus. 2010. aastast hakkas Gibson vaikselt pildile naasma, kuigi ükski film polnud enam sama suur hitt kui tema varasemad.

Kõigele vaatamata linastus 2016. aastal Gibsoni viies lavastajatöö "Hacksaw Ridge'i lahing", mis teenis neli Oscari nominatsiooni ja kaks võitu. Sellega saigi tema "Hollywoodi vangla" läbi. Gibson on järjepidevalt osalenud ka filmides, millest ükski pole siiski olnud väga edukas, kuigi filmid pole olnud sugugi halvad.

Praegu kavandab Gibson "Kristuse kannatuste" järge ja klassikalise vesterni "The Wild Bunch" uusversiooni.