1. Harrison Ford – Han Solo

Harrison Ford püüdis korduvalt filmitegijaid moosida, et tema Han Solo tegelaskuju "Star Warsi" filmides lõpuks surma saaks, mis lõpuks juhtuski saaga VII episoodis "Jõud tärkab".

Kui Ford poleks 77. aasta "Star Warsi" rolli saanud, siis oleks ta võibolla senini puusepp. 1960-ndate lõpus polnud noor Harrison Ford leidnud endale veel seda ühte suurt rolli. Näitlejakarjäär oli küll juba alanud, aga ta polnud rollidega rahul, sest need olid sageli liiga väiksed ning ei nõudnud temalt isegi dialoogi. Ford õppis selgeks puusepa töö, sest tal oli vaja toetada oma naist ja kahte väikest last. Näitlejatöö ei tasunud sel hetkel end ära. Ta töötas näiteks maailmakuulsa The Doorsi lavatöölisena ning aitas ehitada tuntud Brasiilia muusikule Sergio Mendesile salvestusstuudio.

Ford teenis "Star Wars: Jõud tärkab" eest umbes 35 miljonit dollarit ning paistab, et tal pole mõtet väga Solo rolli pärast viriseda, kuid vaadates, kui suureks "Star Wars" kujunes, siis pole ime, et see kõik ühel hetkel tema jaoks tüütuks muutus.

2. George Clooney ja Batman

George Clooney on praegu üks tuntumaid näitlejaid, ihaldatumaid meesstaare ja kvaliteetsemaid režissööre, kuid see ei olnud nii 1997. aastal, mil mees oli tuntud veel ainult "Kiirabihaigla" ("ER") ja väiksemate filmide poolest.

Joel Schumacheri "Batman ja Robin" oli Clooney võimalus tõusta Hollywoodi nõutumaks staariks, sest milline vähetuntud näitleja poleks toona tahtnud osaleda Tim Burtoni alustatud Batmani filmiseeria neljandas osas. Juhtus aga midagi ootamatut: Clooney Bruce Wayne'i rolli peetakse üheks halvimaks, "Batman ja Robin" kukkus kinodes läbi ning seda vihkasid nii kriitikud ja fännid. See film on ka põhjus, miks järgneva 8 aasta jooksul ei ilmunud enne Christopher Nolani 2005. aasta "Batman alustab" ühtegi teist osa.

Clooney jaoks tähendas filmi läbikukkumine aga seda, et Hollywoodi silmis polnud ta järsku enam näitleja, kes suudaks kanda suuri filme. 1997. aastal ilmus ka Clooney teine film "The Peacemaker", mida ei võetud ka just väga hästi vastu. Õnneks järgnes halvale aastale kaks rolli filmides, mis teenisid mitu Oscari nominatsiooni.

Clooney on hiljem isegi Batmani rikkumise eest vabandanud, aga me kõik teame, kes on tegelikult süüdi: Joel "Batmani nibud" Schumacher.

3. Jennifer Garner - Elektra

Filmist “Daredevil – kartmatu tasuja” ei tulnud midagi head välja. Võib-olla ainult Michael Clarke-Duncani Kingpini roll. Veel vähem meeldis inimestele filmist sündinud lisaosa "Elektra", mis tehti ainult raha nimel. Kõige vähem meeldis filmis mängida aga Elektrat kehastavale Jennifer Garnerile.

Rob Bowmani (alahinnatud "Tulelinn", "Salatoimikute" esimene täispikk film) lavastatud "Elektra" oli niivõrd näotu, mannetu ja ebameeldivalt halenaljakas, et tekkis küsimus, miks oma soorituse tõttu palju kriitikat saanud Jennifer Garner filmist üldse osa võttis. Näitleja sõnu tegi seda ainult lepingus olevate nõuete pärast. Eks see ütleb juba nii mõndagi.

4. Robert Pattinson - Edward

Stephenie Meyeri "Videviku" raamatute põhjal tehti lausa viis filmi, mida tõenäoliselt vihati ja armastati umbes samaväärsetes kogustes.

Edward Cullenit kehastanud Robert Pattinson ja Bellat kehastanud Kristen Stewart on ammu oma karjääridega edasi liikunud ning mõlemad on juba osalenud aina kvaliteetsemates filmides.

Pattinson on Stewartiga võrreldes olnud intervjuudes "Videviku" suhtes palju avameelsem. Ta on näiteks öelnud, et Culleni rolli kehastamise võti oli näida nagu kannataks kõhukinnisuse all või oleks pidevalt pilves ning mitte mingil juhul ei tohtinud naerda, sest see nägi lihtsalt veider välja.

Pattinsoni karjäär on pärast "Videvikku" olnud väga huvitav: David Michôdi apokalüptiline põnevik "The Rover", kurikuulsa David Cronenbergi filmid "Maps to the Stars" ja "Cosmopolis", Werner Herzog paljukirutud ajalooline draama "Queen of the Desert", Anton Corbijni elulooline "Life", näitlejameisterlikkust tõestanud "Good Time", ulmefilm "High Life" ja sürreaalne "The Lighthouse". Varsti näeme teda ka Nolani "Tenetis" ja järgmise Batmani peaosas.

5. Megan Fox – Mikaela

Megan Fox mängis Shia LaBeouf’i tegelase armastatut “Transformerite” esimeses kahes osas. Näitlejanna sõnul peaksid inimesed aga niisamagi aru saama, et “Transformerite” puhul pole oluline, kuidas keegi näitleb, vaid kogu asi oli üles ehitatud efektidele.

Fox oli "Transformerite" seeria üks suurimaid staare hetkeni, mil ta enam ei olnud, sest ta vahetati lihtsalt välja. Pärast "Transformers 2" oli Foxil režissöör Michael Bay kohta palju öelda. Ta nimetas režissöör Michael Bay's kiuslikuks ja võrdles teda Adolf Hitleriga ning leidis, et Bay's huvitab ainult naiste kehade filmimine. "Transformerite" üks produtsentidest Steven Spielberg nõudis, et Fox eemaldatakse ja nii juhtuski. Kolmandas osas "Dark of the Moon" võttis Foxi rolli üle modell Rosie Huntington-Whiteley. Fox leppis kõigi osapooltega hiljem ära, sest astus üles kahes Bay produtseeritud "Teismeliste ninjakilpkonnade" filmis.

6. Jake Lloyd – Anakin Skywalker

"Star Wars: Osa I – Nähtamatu oht" ("Star Wars: Episode I - The Phantom Menace") oli "Star Warsi" looja George Lucase esimene lavastajatöö pärast 1977. aastal valminud saaga esimest filmi ning tulemus oli pehmelt öeldes polariseeriv. Kuid pärast esialgse vaimustuse kadumist, kerkis esile tõdemus, et Lucas rikkus ära kõigi fännide lapsepõlve, sest "Nähtamatu oht" oli justkui laste mänguasjade müümiseks loodud kommertsfilm.

Fännide suure pettumuse keskel oli aga kolm võtmefiguuri: pilkealuseks kujunenud Jar Jar Binks, fännidele selja pööranud Lucas ise ja muidugi Anakin Skywalkerit kehastas esimeses filmis Jake Lloyd.

Küll tehti tema esitust maha ja nimetati põhjuseks, miks uus "Star Warsi" film nii halb oli. Lloyd on ise öelnud, et elu pärast filmi linastust osutus elavaks põrguks, sest maailma ühe suurima fännibaasi liikmed oskavad ühte asja väga hästi: neil püsib iga väiksem asi aastaid meeles ning nii on nad Lloydi isikut kogu aeg maha tehtud. Lloydi kiusati ja naeruvääristati ka koolis, sest ta oli filmi ilmumise ajal kõigest 10-aastane. Lloydi loobus pärast "Star Warsi" põhimõtteliselt näitlemisest. Teda sai viimati näha 2005. aasta filmis "Madison".

Kahjuks ei aidanud ka avalikkuse eest põgenemine: 2015. aastal tuvastati tal skisofreenia ning mees paigutati psühhiaatriahaiglasse.

7. Jessica Alba – Susan Storm

Räägitakse, et Alba oleks režissöör Tim Story tõttu peaaegu "Fantastilise neliku" (2005) rollist loobunud, sest mees palus tal nutta kaunil moel. See oli hetk, mil Alba sai aru, et tema tegelaskuju on täiesti tühi ja mõttetu.

2005. aasta "Fantastilise neliku" ja Frank Milleri graafilisel novellil põhinenud "Sin City" abil Hollywoodi kuulsuste sekka tõusnud Jessica Alba karjääri ainuke tõesti hea film ongi "Sin City".

8. Mark Wahlberg - Elliot Moore

Mark Wahlberg osales M. Night Shyamalani õudusfilmis "Aeg on käes". mis oli õudusfilmiklassika "Kuuenda meele" lavastaja õnneks ajutise allakäigutrepi esimene aste (hiljem lisandusid sinna "Viimane õhutaltsutaja" ja "Pärast maailmalõppu"). Praegu on Shyamalan oma maine taastanud, sest "Külaskäik", "Lõhestunud" ja "Klaas" näitasid, et režissöör naases tagasi juurte juurde ning teeb jälle häid õudusfilme.

See aga ei tähenda, et halvad filmid muutuksid olematuks. 2008. aasta "Aeg on käes" teenis küll eelarve mitmekordselt tagasi, aga kriitikud andis ühiselt mõista, et film ei kõlba kuhugi.

Nii arvas ka peaosaline Mark Wahlberg, kes ei hoidnud end tagasi, kui tema käest küsiti 2010. aasta "Võitleja" ("The Fighter") pressisündmuse ajal Shyamalani filmi kohta.

"Kuradi puud, taimed. Kurat. Te ei saa mind süüdistada, sest tahtsin mängida loodusteaduste õpetajat. Vähemalt ei kehastanud ma jälle politseinikut või pätti", ütles Wahlberg.

9. Sally Field – Tädi May

Ämblikmehest on vändatud mitmeid filme, kuid 2012. aasta "Imeline Ämblikmees" ja 2014. aasta "Imeline Ämblikmees 2" polnud sama head kui Sam Raimi esimene triloogia.

Loomulikult võib sama tegelaskujuga teha mitu uuemat filmi, kuid peamine ämber, millesse kiputakse astuma, on liigne kiirustamine. Tahetakse järele jõuda Disney Marveli filmidele ning sellega minnakse tihtipeale alt. Edu proovitakse saavutada aga liiga kiiresti. 2012. aasta ja 2014. aasta versioonides tädi May'd kehastanud Sally Field kommenteeris hiljem, et tema tegelaskuju oli väga lahja ja tühi.

10. Bob Hoskins – Mario Mario

90ndate algus oli kummaline aeg. Näiteks lasi Disney oma Buena Vista Pictures Distribution, Inc. stuudio alt välja filmi, mis põhines Nintendo "Super Mario" mänguseerial. Filmi peaosades on Bob Hoskins, John Leguizamo ja Dennis Hopper. "Super Mario Bros." on veider film, mida keegi teha ei tahtnud, aga jõudis ikkagi kinno.

Praeguseks meie hulgast lahkunud Bob Hoskins andis väga ausa vastuse, kui tema käest küsiti karjääri suurimate pettumuste ja halvimate rollide kohta. Mõlema vastus oli "Super Mario Bros".

Lisaks küsis sama intervjuu käigus The Guardiani ajakirjanik, et kui näitleja saaks midagi minevikus muuta, siis mis see oleks. Hoskins kostis, et ta ei osaleks "Super Mario Bros" filmis.

11. Channing Tatum – Duke

Channing Tatumi sõnul võttis ta 2009. aasta filmi "G.I. Joe: Kobra rünnak" rolli vastu ainult seetõttu, et tal on Paramountiga leping, mis tähendas, et mees osales ka järjes "G.I. Joe: Kättemaks". Hiljem rääkis ta, et vihkas seda filmi, sest käsikiri oli halb ning ta oli noorena vaadanud piisavalt seda multifilmi teadmaks, mis on päriselt hea.

Tatumil läheb õnneks hästi: ta on osalenud kvaliteetfilmides "Foxcatcher", "Logan Lucky" ja "The Hateful Eight", aga "G.I. Joe" seeria on õnneks senisel kujul surnud, kuigi Paramount planeerib juba 2020. aastaks seeria uusversiooni.

12. Sean Connery - Allan Quatermain

Et mõista, miks Sean Connery enam filmides üles ei astu, tuleb vaadata "Liiga" ("The League of Extraordinary Gentlemen") poole. Karjääri jooksul ühe Oscari ("Äraostmatud") võitnud Connery loobus näitlemisest pärast seda sama koomiksifilmi.

Film režissöör oli Stephen Norrington, kes on eelkõige tuntud kui "Blade'i" lavastaja. Eks ka see on omaette märk, et "Liiga" polnud mitte ainult Connery viimane film, vaid ka Norringtoni viimane lavastajatöö. Film võis palju tagasi teenida, aga kuna see hävitati nii põhjalikult kriitilisel rindel ära, siis lõpetas see ka režissööri karjääri.

Norringtoni jaoks olid "Liiga" võtted nii piinarikkad, et lubas pärast seda mitte kunagi enam ühtegi filmi lavastada. Tal olid konfliktid nii produtsentide kui ka Sean Connery endaga. "Liiga" võtetelt lekkisid samuti anonüümsed kommentaarid, mis väitsid, et Norringtonil polnud aimugi, mida võtetel peale hakata. Ta raiskas mitmeid tunde stseenide paika panemise peale ning lõppkokkuvõttes ei jõudnud need ka kunagi filmi. Ta vaidles kogu aeg maailma suurima filmistaariga Sean Connery ning üks neist vaidlustest oleks peaaegu lõppenud rusikate käiku laskmisega.

Connery mainis hiljem, et Norrington kuulub hullumajja mitte võtteplatsile. Režissöör on ise hiljem öelnud, et talle ei meeldi suure stuudio järelvalve all filme teha ning pole harjunud nii suurte võttemeeskondadega.

Film olevat Connery jaoks olnud tõeline õudusunenägu, mis pani näitlejat omakorda mõtlema kogu filmitööstuse peale ning sellele, kuidas ta ei taha enam idiootidega koos töötada. Connery olevat ähvardanud keset võtteid lahkuda, kuid tõelise härrasmehena ta seda siiski ei teinud.

Connery polnud põhimõtteliselt mitte ühegi Norringtoni ideega nõus, sest viimane muutis kogu aeg stseene. Lõpuks tahtis Norrington, et Connery lööks talle rusikaga näkku, mille peale läks väärikas Connery lihtsalt võtteplatsilt minema. Norrington e käinud ka filmi avapeol ning kui Connery käest küsiti, kus on režissöör, siis vastas mees kavalalt, et kontrollige kohalikust hullumajast.

Näitlejalt Jason Flemyng küsiti filmiajakirja Empire intervjuus, et kas Connery ja Norringtoni konflikt oli tõesti nii hull kui räägiti. Selle peale vastas Flemyng, et asi oli palju hullem ning kirjeldas võttepäeva Veneetsias, kus kogu "Liiga" seltskond kõnnib kaadri jaoks mööda teed. Kui võte sai tehtud, hüüdis Connery režissöörile, et kas seda on vaja tõesti uuesti teha. Seepeale vastas režissöör, et 17 miljoni suuruse palganumbri juures pole vist palju küsitud, et näitleja uuesti mööda tänavat kõnniks. Connery saatis režissööri seepeale sinna, kus päike ei paista.

Näitleja Richard Roxburgh tunnistas, et osales filmis ainult Sean Connery ja Norringtoniga koos töötamise pärast, aga tulemus oli ka tema arvates kõlbmatu käkerdis. Roxburgh olevat mõistnud juba esimesel võttepäeval, et film tuleb kohutav.

Connery oli filmi ainus suur staar ja kuna talle maksti 17 miljonit dollarit, siis polnud eelarves enam ruumis teiste tuntumate nimede palkamiseks. Ülejäänud osades tegid kaasa näiteks Naseeruddin Shah, Peta Wilson, Tony Curran, Stuart Townsend, Shane West, Jason Flemyng ja Richard Roxburgh.

"Liiga" teenis kinodes üsna korraliku kassatulu, kuid väga negatiivne kriitika ning tõsiasi, et film kujunes põhjuseks, miks Connery näitlemisest loobus, pani pausile kõik plaanid järgede jaoks. Nüüd tagasi vaadates pole film muutunud mitte kuidagi paremaks: see on halb koomiksifilm, mis ei vääri Alan Moore'i ja Kevin O'Neill samanimelise koomiksiseeria nimegi.

Connery jaoks oli aga pärast "Liiga" kohutavat kogemust selge, et Hollywoodiga on aeg lõpparve teha. Ta keeldus 2007. aastal isegi võimalusest osaleda neljandas "Indiana Jonesi" filmis, sest pensionipõlv on lihtsalt liiga lõbus.