10. Josephine Hull “Harvey” (1950)

Josephine Hull pole võib-olla filmifanaatikute seas nii tuntud nimi, kuid teatrifännidele peaks tema töö vägagi tuttav olema. Nimelt osales ta 20ndatel ja 30ndatel mitmetes Broadway lavastuses. 1951. aastal tõi tema metsikult naljakas esitus filmis “Harvey” talle parima naiskõrvalosatäitja Oscari. Hull oli siis 74-aastane, mis tegi temast läbi aegade vanima Oscari võitja. Ei möödunud poolt aastatki, kui naine suurel ekraanil oma viimase etteaste tegi. Sellele vaatamata jätkas ta tegutsemist teatris ja televisioonis.

9. Mo’Nique “Precious” (2009)

Ehk on veel liiga vara teda siia nimekirja lisada, kuid möödunud on 10 aastat sellest, kui Mo’Nique täiesti väljateenitult Oscari võitis. Jutt käib äärmiselt andekast naisest, kes võib sekundiga tõsisest näitlejast totaalseks koomikuks muutuda.

8. Katrina Paxinou “For Whom the Bell Tolls” (1943)

“For Whom the Bell Tolls” oli 1943. aasta kõige suurem film. Kreeklanna Katrina Paxinou varastas oma rolliga teistelt tollastelt staarnäitlejatelt nagu Gary Cooper ja Ingrid Bergman rambivalguse. Film oli Oscarile nomineeritud neljas kategoorias, kuid kuldse mehikesega kõndis minema vaid Paxinou. Eeldati, et sealt saab alguse võimas karjäär, kuid tegelikult astus Paxinou üles veel vaid seitsmes Ameerika filmis, mida ei saatnud eriline edu. 50ndatel kolis näitlejanna tagasi Kreekasse, kus asutas koos abikaasaga teatri.

7. Tim Robbins “Mystic River” (2003)

Aastal 1984. filmis “Brat Pack” oma filmidebüüdi teinud Tim Robbins sulandus igasse rolli, mis talle ette söödeti. Nii võitis ta 2004. aastal parima meeskõrvalosatäitja Oscari. Pärast Oscari võitu on Robbins osalenud vaid ühes filmis, mis teenis üle 30 miljoni dollari ning selleks on 2011. aasta linateos “Roheline latern”. Edasi oleme teda näinud väiksemates filmis, mis pole teda enam kõrgliigasse tõstnud.

6. Roberto Benigni “Life is Beautiful” (1998)

Itaallane Roberto Benigni näitles Itaalias juba seitsmekümnendatel. “Life is Beautiful” oli tema esimene Hollywoodi film. Kahjuks jäi edu tema jaoks üürikeseks. Pärast Oscari võitu võitis ta “Pinocchio” (2002) eest lausa aasta halvima näitleja tiitli.


5. Mercedes Ruehl “The Fisher King” (1991)

Erinevalt teistest selle nimekirja näitlejatest, tegi Mercedes Ruehl pärast Oscari võitu veel palju tööd. Kahjuks ei tulnud oodatud läbimurret ja viimased 20 aastat võib teda näha vaid külalisesinejatena erinevates teleseriaalides.


4. Jennifer Hudson “Dreamgirls” (2011)

Jennifer Hudsoni puhul on tegemist populaarse telesaate “American Idol” osalejaga. Kui seal teenis ta välja 7. koha, siis oma rolli eest filmis “Dreamgirls” sai ta ihaldatud Oscari. Jennifer Hudson on täna küll edukas muusik, kuid näitlemisega oleks staar justkui lõpparve teinud. Varsti näeme teda ka Tom Hooperi filmis "Cats". Äkki see toob ta tagasi Hollywoodi?


3. Ronald Colman “A Double Life” (1947)

Ronald Colman on nimekirjast ainuke, keda oli ka varem enne võitu Oscarile nomineeritud. Colman oli väga edukas näitleja ning on kurb mõelda, et kohe pärast Oscari võitu mees ekraanidelt kadus. Viimast korda astus mees üles Irwin Alleni filmis “The Story of Mankind” (1957), mis linastus pool aastat enne Colmani surma.


2. Haing S. Ngor “The Killing Fields” (1984)

Sellest mehest polnud keegi Ameerikas enne 1984. aastat mitte midagi kuulnud. Ngor oli esimene Ida-Aasia päritolu näitleja, kes Oscari võitis. Kuigi mees jätkas pärast võitu töötamist, ei õnnestunud tal enam meeldejäävaid etteasteid teha.

1. Harold Russell “The Best Years of Our Lives” (1946)

Alustame sellest, et Harold Russell polnud tegelikult näitleja, vaid sõjaveteran. Sellele vaatamata osales ta filmis “The Best Years of Our Lives” ja võitis oma etteaste eest Oscari. Spekuleeritakse, et ehk tuli võit talle vaid haletsusest? Nimelt oli Russell plahvatuses kaotanud mõlemad käed. Igatahes oli tema näitlejakarjäär Hollywoodis sama kiirelt läbi, kui see alata jõudis.


Allikas: Taste of Cinema