"Riddick 4: Furya" stsenaariumi kirjutas David Twohy, kes on lavastanud ja kirjutanud ka kõik teised Riddicki seeria filmid "Pitch Black" (2000), "The Chronicles of Riddick" (2004) ja "Riddick" (2012).

Kuna Vin Diesel on tänu "Kiirete ja vihaste" filmide ülemaailmsele edule Hollywoodi megastaar, siis võiks arvata, et tal ei teki probleeme oma teiste filmide rahastamisega, aga päris nii see pole.

Omapärase, väga ambitsioonika ja esimesest osast hoopis teistsuguse "The Chronicles of Riddick" levitaja oli Universal, aga kuna film kukkus kinodes läbi, kuigi leidis uue elu DVD turul, kus teenis raha tagasi, siis ei tundnud stuudio pikka aega Riddicki filmide vastu huvi.

Seda mõistis ka Vin Diesel, kes pakkus Universalile välja, et teeb "Kiirete ja vihaste" kolmandas osas "The Fast and the Furious: Tokyo Drift" väikse rolli, aga tahab selle eest saada Riddicki karakteri ja filmiseeria õigused. See tal õnnestuski ning 2012. aastal sündis küllaltki edukas "Riddick", mis tõestas, et Richard B. Riddick töötabki paremini väiksemates filmides, kus on vähe tegelasi ning kaalul pole terve universumi saatus.

Richard B. Riddick on universumi tagaotsitum mõrvar, isekas ja enesekeskne üleinimlike võimetega mees. Ta on pigem antikangelane ja antagonist kui klassikaline peategelane. Tema koduplaneet hävitati ning teda üritati juba sündides nabanööriga surnuks kägistada. Ta kasvas üles erinevates vanglates. Ühes neist valitses täielik pimedus, mistõttu lasi ühel arstil mentoolisigarettide eest oma silmad läikima lüüa, et näha, kes pimeduses talle ligi hiilib. See, kuidas Riddick tegelikult tema firmamärgiks kujunenud pimedas nägemise silmad sai, on vaieldav, sest videomängus "The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay" antakse mõista, et need silmad on osa Furya rassi võimetest.

Filmiseeria põhjal valmis kaks suurepärast videomängu "The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay" (2004) ja "The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena" (2009). Lisaks tehti ka lühike promofilm "Pitch Black: Slam City" (2000) ja animatsioon "The Chronicles of Riddick: Dark Fury" (2004).

"Riddick 4: Furya" viitab aga sellele, et lugu viib meid Furya planeedile, kus korraldati 25 aastat enne "Pitch Blacki" sündmusi genotsiid, mille taga oli teises osas üles astunud Necromongerit juht, kellele ennustati, et tema elu lõpetab ühel päeval üleinimlike võimetega Furya rassi esindaja. 2012. aasta "Riddick" jättis Necromongerite osa selja taha ning viis Riddicki tagasi maailma, mis üritab teda iga hinna eest tappa.