1. "The Adventures of Pluto Nash" (2002)

Eelarve: 100 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 7.1 miljonit dollarit

Eddie Murphy "Trading Places", "Coming to America" ja "The Nutty Professor" võisid olla väga edukad, aga mitte miski ei valmistanud maailma ette selleks, et Murphy ulmekomöödia "The Adventures of Pluto Nash" osutub niivõrd suureks läbikukkumiseks.

100 miljoniga valminud film teenis tagasi kõigest 7.1 miljonit dollarit ning inflatsiooni arvestades kaotati filmi tootmisega 134 miljonit dollarit, kui arvestada sisse ka promode ja levitamisega seotud kulud.

"Tremors" režissöör Ron Underwood jaoks oli tegu tema karjääri kallima filmiga, kuigi tema eelmine film "Mighty Joe Young" oli juba märk, et äkki ei tasu tal suure eelarvega filme teha, sest ka see Disney film teenis 90 miljoni dollari juures tagasi kõigest natuke üle 50 miljoni dollari.

2. "Stealth" (2005)

Eelarve: 135 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 76.9 miljonit dollarit

"The Fast and the Furious" ja "XXX" režissöör Rob Cohen on tuntud stiilsete märulite poolest, aga kui need kaks olid väga edukad, siis tema 2005. aasta filmi "Stealth" kohta ei saa sama öelda.

Filmi peaosades olid küll Josh Lucas, Jessica Biel ja Jamie Foxx ning tegemist oli omamoodi ulmemäruliga intelligentsest sõjalennukist, kuid ometi suutis 135 miljoni dollariga valminud film tagasi teenida ainult 76.9 miljonit dollarit, mis tähendab, et inflatsiooni arvestades kaotas Sony stuudio Columbia filmi pealt 123 mijonit dollarit.

3. "Sahara" (2005)

Eelarve: 160 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 119.3 miljonit dollarit

Enne, kui Matthew McConaughey hakkas osalema filmides, mis tõid talle mitmeid auhindu ja muutsid ta nõutud draamanäitlejaks, osales ta sellistes filmides nagu "Sahara".

Filmi eelarve oli 160 miljonit dollarit, tagasi teenis 119.3 miljonit dollarit ning film tõi inflatsiooni arvestades filmitegijatele pea 128 miljoni dollari suuruse kahjumi.

4. "Jack the Giant Slayer" (2013)

Eelarve: 195-220 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 197.7 miljonit dollarit

"X-Meeste" filmide ja "Usual Suspects" režissöör tegi 2013. aastal linastunud filmi, mida keegi enam ei mäleta. See kukkus kinodes kolinal läbi ning tõi Warner Brosile inflatsiooni arvestades pea 113 miljoni dollari suuruse kahjumi.

5. "R.I.P.D." (2013)

Eelarve: 130-154 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 78.3 miljonit dollarit

Kunagi oli tõesti aeg, mil Ryan Reynoldsi filmid kukkusid kinodes kolinal läbi. Hea näide on nii 2011. aasta "Green Lantern" kui ka 2013. aasta "R.I.P.D.", kus lõi kaasa ka Jeff Bridges, kuigi see pole tema mõningaid rollivalikuid ("Seventh Son") mingi kvaliteedimärk.

130-154 miljoni dollariga valminud ulmemärul "R.I.P.D." teenis kinodest tagasi 78.3 miljonit dollarit ning inflatsiooni arvestades jäi stuudio kahjumiks pea 100 miljonit dollarit.

6. "The Lone Ranger" (2013)

Eelarve: 225–250 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 260.5 miljonit dollarit

Superprodutsent Jerry Bruckheimer ja Disney arvasid, et suudavad korrata nende toodetud "Kariibi mere piraatide" filmiseeria edu, kui palkavad esimese kolme filmi režissööri Gore Verbinski ja muidugi ka Johnny Deppi.

Filmiga tootmisega kaasnesid aga tohutud kaadritagused probleemid ning sellest tulenev aina kasvav eelarve, mis jõudis tõusta 225–250 miljoni dollari juurde. Film teenis tagasi ainult 260.5 miljonit dollarit ning Disney kahjumiks jäi inflatsiooni arvestades pea 204 miljonit dollarit.

Kui "Kariibi mere piraadid" on film, mis näitas, et piraadifilmid võivad olla edukad, siis "The Lone Ranger" on film, mis tappis suure-eelarvelised vesternid.

7. "John Carter" (2012)

Eelarve: 306.6 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 284.1 miljonit dollarit

Disney 2012. aasta ulmeseiklus ja Hollywoodi ajaloo suurim põruja "John Carter", mis läks maksma umbes 363.7 miljonit (koos promoga) dollarit, teenis tagasi ainult 284.1 miljonit dollarit.

Disney kaotas filmi tootmisega väidetavalt 200 miljonit dollarit, kuigi ametlikult on see 136.6 miljonit dollarit. Infaltsiooni arvestades on stuudiole kujunenud kahjum pea 218 miljonit dollarit.

8. "The 13th Warrior" (1999)

Eelarve: 85–160 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 61.7 miljonit dollarit

Michael Crichtoni ("Jurassic Park") romaanil "Eaters of the Dead" põhinev film "The 13th Warrior" oleks pidanud olema tohutult edukas, sest režissöör oli John McTiernan ("Die Hard", "Die Hard with a Vengeance", "Predator", "The Hunt for Red October"), aga kuna Crichton, kes oli filmi produtsent, ei suutnud režissööriga kokku leppida, mis filmi nad teha tahavad, siis võttis kirjanik McTiernanilt filmi üle, lasi filmida täiesti uued stseenid ja muidugi vanad stseenid ümber ja lasi teha ka uue muusika. See filmi ei päästnud, sest see ei läinud kellelegi korda.

Produktsiooniga seotud probleemid tõstsid eelarve pea 160 miljoni dollarini. Film ei meeldinud kriitikutele ega esialgu ka publikule, sest teenis tagasi ainult 61.7 miljonit dollarit. Stuudio kaotas filmiga inflatsiooni arvestades pea 194 miljonit dollarit.

"The 13th Warrior" muutus aja jooksul kultusfillmiks, mis on andnud eeskuju paljudele teistele viikingifilmidele. Näiteks sündis idee palgata viikingite rollidesse iiri ja šoti näitlejaid just sellest 1999. aasta filmist.

Ja see "iidne" viikingite palvus, mida kuulsime 2018. aasta videomängus "God of War" ja ka "Thor: Ragnarökis"? See "The 13th Warrior" jaoks välja mõeldud. See pole iidne, sest on 20 aastat vana, aga ometi kuuleme seda nüüd igal pool.

"Lo, There do I see my Father, and

Lo, there do I see my Mother, and

my Sisters and my Brothers.

Lo, there do I see the line of my people back to the beginning,

Lo they do call to me, and

Bid me take my place among them in the halls of Valhalla,

Where the brave may live forever."

Väidetavalt on McTiernanil endiselt alles tema algupärane versioon filmist, mis olevat palju parem sellest, mille keetis kokku Crichton.

Intervjuud näitlejate, režissööri ja produtsendiga annavad hea ülevaata, mis filmi juures valesti läks.

9. "Mars Needs Moms" (2011)

Eelarve: 150 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 30 miljonit dollarit

Kõik Disney animatsiooni pole olnud sugugi nii edukad kui nende "Lumekuninganna ja igavene talv" või mitmed Pixari filmid.

Motion capture abil loodud "Mars Needs Moms" produtseeris Robert Zemeckis, kelle "The Polar Express", "Beowulf" ja "A Christmas Carol" näitasid ette, et suuri fantaasiafilme ei pea tegema traditsioonilise animatsioonina, vaid saab teha ka nii, et salvestad näitlejate liikumist ja näoilmeid, animeerid selle üle ja lased kinodesse.

"Mars Needs Moms" nägi aga nii veider välja, et seda ei julgenud keegi vaatama minna. Eelarve oli 150 miljonit dollarit, tagasi teeniti 30 miljonit dollarit ning stuudio kahjumiks jäi inflatsiooni arvestades pea 160 miljonit dollarit.

10. "47 Ronin" (2013)

Eelarve: 175 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 151.8 miljonit dollarit

"47 Roninit" režissöör Carl Rinsch oli varem teinud paar lühifilmi, kui talle anti võimalus teha 175 miljoniga efektirohke Keanu Reevesi film. Tulemuseks oli 2013. aasta suurim põrumine. Film tõi Universalile inflatsiooni arvestades 104 miljoni dollari suuruse kahjumi.

Universal arvas, et on hea mõte anda kogenematule režissöörile tohutu eelarve, suur staar ning loota parimat. Omal ajal kommenteeris seda jaburat olukorda ka John Carnahan ("Narc", "The Grey", "The A-Team", "Smokin' Aces"), kes ütles, et Rinschile poleks tohtinud anda 200 miljonit, vaid hoopis kolm ja näha, kuidas kõigepealt sellega hakkama saab.