1. "They Shall Not Grow Old" - RT: 100%

Peter Jacksoni ("Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" triloogia) lavastatud ja produtseeritud dokumentaalfilm "They Shall Not Grow Old" on hämmastav ja täiesti erakordne ettevõtmine. Filmi jaoks koguti Briti Impeeriumi Sõjamuuseumi arhiivist kokku Esimesest maailmasõjast pärit pea 100 aastat vana filmimaterjal ning see taastati nii nagu oleks see filmitud eile.

2. "Knock Down the House" - RT: 100%

Netflixi dokumentaalfilmi "Knock Down the House" jälgib nelja demokraadi püüdlusi jõuda 2018. aasta USA valimistel kongressi. Nendeks on Alexandria Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush, Paula Jean Swearengin. Ocasio-Cortez oli ainuke, kes edasi sai.

3. "Las kaamera käib – zombid!" ("One Cut of the Dead") - RT: 100%

Tänavusel HÕFFil linastunud Jaapani zombifilm "Las kaamera käib – zombid!" on filmitegijate jaoks olnud nii edukas, et praegu on töös ka USA uusversioon. Algupärane film pole aga ainult zombidest, vaid filmi tegemise protsessist, selle keerukusest ja ühest unikaalsest ideest, mida suudeti minimaalsete vahenditega vaatajateni tuua nii, et suu jääb mitu korda ammuli.

4. "For Sama" - RT: 100%

Dokumentaalfilm "For Sama" kujutab Waad al-Kateabi elu Süüria linnas Aleppo, mis tehti kodusõja ajal peaaegu maatasa ning oli neli aastat piiramisrõngas.

5. "The Chambermaid" - RT: 100%

Lila Avilési draama "The Chambermaid" valiti Mehhiko kandidaadiks parima rahvusvahelise filmi (endine parim võõrkeelne film) Oscari püüdmiseks.

6. "Chained for Life" - RT: 100%

Eelmise aasta PÖFFil linastunud "Chained for Life" räägib haiglast, kuhu lähevad abi otsima need, keda enamik ühiskonnast peab mingil moel teistsugusteks ja võõristavateks, et mitte öelda friikideks.

Jonathan Glazeri väga omapärases ulmedraamas "Under the Skin" kaasa löönud näitleja Adam Pearson on näinud kurja vaeva, et neurofibromatoosile vaatamata filmides osaleda.

7. "The Farewell" - RT: 99%

Lulu Wangi teisest filmist "The Farewell" on juba pikka aega räägitud kui ühest aasta parimast filmist. Peaosas on Awkwafina, keda nägime sellistes filmides nagu "Ocean's 8" ja "Crazy Rich Asians".

Sundance'i filmifestivalil esilinastumise järel ka laia kinolevi osaks saanud film on üks edukamaid tänavuseid USA indie-filme, sest on suutnud 3 miljoni dollari suuruse eelarve juures tagasi teenida 19.6 miljonit dollarit.

8. "Parasiit" ("Parasite") - RT: 99%

Cannes'i filmifestivalil esilinastunud ja seal peaauhinna võitnud meisterliku Lõuna-Korea režissööri Bong Joon-Ho ("Memories of Murder", "The Host", "Mother", "Snowpiercer", "Okja") uus film "Parasiit" on täiesti vapustav ja omapärane peredraama, mis muutub ühel hetkel painajalikuks põnevikuks ja lausa õudusfilmiks, mis paneb proovile ka kõige tugevama närvikavaga vaataja.

Filmi peaosas on armastatud Lõuna-Korea superstaar Song Kang-Ho, kes osales ka Bongi filmides "Snowpiercer", "The Host” ja “Memories of Murder". Kaasa teevad veel Lee Sun-Kyun, Cho Yeo-Jeong, Choi Woo-Shik ja Park So-Dam.

9. "Apollo 11" - RT: 99%

"Apollo 11”on kokku pandud alles hiljuti avastatud materjalist, mis digitaliseeriti ja mis on mõeldud just suurel ekraanil vaatamiseks. Suurem osa videost on salvestatud ainulaadsele 70mm filmilindile, mis on toona peamiselt kasutatud 35mm filmilindist märksa kvaliteetsem ja seega võimaldab dokumentaali näidata ka tänapäeval lausa 4K formaadis.

Apollo 11 missioon viis kuule ja ajalukku astronaudid Neil Armstrongi ja Buzz Aldrini. Film näitab, mis toimus ajalooliste hetkede eel, milline oli astronautide enda perspektiiv, tegevus kontrollruumis ja miljonite pealtvaatajate seas. See on pilguheit ajaloolistele päevadesse ja tundidesse aastal 1969, mil inimkond astus suure sammu tulevikku.

10. "Ash Is Purest White" - RT: 99%

Eelmise aasta PÖFFIl linastunud "Ash Is Purest White" on 2013. aasta PÖFFil linastunud "Patu puudutuse" režissööri Jia Zhangke uus on stiilne ja karm krimidraama.

11. "Amazing Grace" - RT: 99%

"Amazing Grace" on eelmisel aastal meie hulgast lahkunud Aretha Franklini kontsertfilm, mis kujutab aega, mil ta salvestas 1972. aastal oma kontsertalbumit.

12. "The Irishman" - RT: 99%

Martin Scorsese "The Irishman" põhineb Charles Brandti raamatul "I Heard You Paint Houses" ning jutustab palgamõrvar Frank Sheerani (Robert De Niro) silme läbi loo organiseeritud kuritegevusest ning asjasse on segatud ka legendaarne ametiühingu juht Jimmy Hoffa (Al Pacino), kes kadus jäljetult 1975. aastal.

Film linastub Netflixis 27. novembril.

13. "Honeyland" - RT: 99%

Makedoonia kõrvalises külas elava mesiniku elu kujutav dokumentaalfilm "Honeyland" võitis Sundance'i filmifestivalil kolm auhinda ning valiti riiki esindama ka Oscaritel ja seda siis parima rahvusvahelise filmi kategoorias.

14. "One Child Nation" - RT: 99%

Sundance'i filmifestivalil esilinastunud filmi levitusõigused krabas endale Amazon Studios, mis lasi filmi juba augustis USA kinodesse.

Hiinas sündinud režissöörid Nanfu Wang ja Jialing Zhang kujutavad filmiga, mida tähendas inimeste, rahvuse ja enesemääramise jaoks Hiina ühe lapse poliitika.