1. "Jokker" - praegu kinodes

Ka õudusfilmina vaadeldava "Jokkeri" tekitatud vastukaja jälgides on kõige hämmastavam vahest see, et nii kinopublik kui ka kriitikud on üllatunud, et film on verine, rõve, vägivaldne, nihilistlik, vastik ja puudutab teemasid, mida pole teinud ükski varasem DC film. Miks me üllatunud oleme? Jokker on koomiksites tapnud inimesi nii kättemaksuks kui ka enda lõbuks. Ta murdis Frank Milleri 1986. aasta koomiksis "The Dark Knight Returns" omaenda kaela, kui Batman ta sandistas. Ta on inimesi nülginud, tapnud beebit hoidva ema, mõrvanud politseinikke, lasknud õhku lapsi täis kooli ning teinud tõenäoliselt iga jubeduse, mida suudame välja mõelda.

2. "Zombieland 2: topeltlask" - praegu kinodes

"Zombieland 2: topeltlask", mille esimene osa on näiteks Netflixis, on suurepärane järg 10 aasta tagusele hittkomöödiale, milles värvikad tegelased võitlevad elavaid surnuid täis maailmas ellujäämise nimel. See on naljakas, verine, meelelahutuslik, aga natuke ka puhast horrorit pakkuv. Kõik õudusfilmid ei peagi olema tõsised ning "Zombieland 2: topeltlask" on ehe näide, kuidas teha head õuduskomöödiat.

3. "Kiirtee põrgusse" - praegu kinodes

Kinoveebi Jututoa 33. saates tegime selgeks, et Eesti esimene kinolevis linastunud täispikk õudusfilm "Kiirtee põrgusse" on väga okei üleloomulik slasher, mis tõestab, et selliseid filme on Eestis rohkem vaja.

Kui tahad filmi telgitaguste kohta rohkem teada, siis kuula ka Kinoveebi Jututoa 34. saadet, kus režissöör Urmas Eero Liiv räägib oma filmist, Eesti filmist ja muidugi ka õudusfilmidest laiemalt.

4. "Sinu päevad on loetud" - praegu kinodes

Õudusfilme on loodud igasuguste absurdsete, rumalate ja ootamatute ideede põhjal ning sel nädalal kinodes alustav "Sinu päevad on loetud" ("Countdown") on just üks neist, sest filmis hakkavad surema inimesed, kes kasutavad mobiilirakendust, mis näitab, millal nad surevad.

Sünopsis: Kui medõde laadib alla rakenduse, mis väidetavalt inimese täpset surmahetke ennustab, siis selgub, et tal on jäänud elada vaid kolm päeva. Kell läheb käima, miski jälitab teda ning tal tuleb leida viis oma elu päästmiseks, enne kui aeg otsa saab.

5. "See: teine peatükk" - praegu kinodes

"See: teine peatükk" on võimas, suurejooneline, dramaatiline ja fantaasiarikas blockbuster õudusfilm, millesarnast pole ammu tehtud.

Raiko Puust kirjutas Kinoveebi arvustuses filmi kohta nii: "Andy Muschietti lavastatud film on parim noil momentidel kui lapsed on ekraanil, kuid režissöör demonstreerib selgelt ka oma arusaamist Kingi loodud karakterite dünaamikast ning iseloomudest, seega ühtegi halba momenti siit ei leia. Teine film on vägivaldne, siin süüakse lapsi ning on algusest lõpuni täis erinevaid koletisi, aga film leiab lõpuks veidralt südamliku tooni ning sellisena jääb see jääb ka meelde. Mäletan seda edaspidi kui kvaliteetfilmi mitte kui lihtsalt hirmutavat õudusfilmi."

6. "In the Tall Grass" - Netflix

Stephen Kingi ja tema poja Joe Hilli novellil põhinev Vincenzo Natali ("Splice", "Cube") lavastatud õudusfilm on kõigile neile, kes peavad end Kingi fännideks ja peavad lugu ajusid krussi keeravad ning aina haigemaks muutuvaks ühes kohas aset leidvast horrorist.

7. "The Haunting of Hill House" - Netflix

Eelmisel aastal jõudis Netflixi õudusseriaal "The Haunting Of Hill House", mis tõestas taaskord, et voogedastusgigandi omatoodangu alla kuuluva õudusžanri esindajate hulgas on kõige paremad siiski seriaalid mitte filmid. Ja antud juhul on tegu niivõrd jubeda seriaaliga, et selle episoode ei tasu kohe kindlasti näiteks õhtul järjest vaadata, sest pakutav horror ei pruugi öösel magada lasta. Põhjuseks pole siiski ainult ehmatused, vaid lihtsalt suurepäraselt lavastatud õudus ja ka meeldejäävad tegelased.

"The Haunting Of Hill House" pakub aga kõike, mida üks õudusfilmide fänn näha tahaks - sügavad teemad traumast, lapsepõlvest ja mälestustest ning muidugi ka aeglaselt arenev õudus, mis terroriseerib nii tegelasi kui ka vaatajaid. Siin on ka korralike ehmatusi, aga see pole sedasorti seriaal, mis ehmatab valju heli või ootamatult välja ilmuvate hirmsate nägudega.

Ei, see on seriaal, mis paneb sind tegelastest ja nende kimbatustest niivõrd palju hoolima, et kui nende midagi juhtub, milleks on tavaliselt lapsepõlvekoduks olnud majas pesitseva kurjuse ilmingud, siis sa lihtsalt ei taha, et nendega midagi juhtuks. Hea õudus ei põhine ehmatustel, vaid oskusel panna vaatajad tegelastest hoolima ja selles osas õnnestus "The Haunting of Hill House" lausa eeskujulikult.

See pole muidugi ainuke põhjus, sest korralikule gooti õudusele omase stiili tõttu jagub siin tõeliselt košmaarseid stseene, mis jäävad kauaks meelde ammu pärast seriaali läbi vaatamist. Miks on need nii meeldejäävad? Põhjus seisneb režissöör Mike Flanagani lavastuses, mis koosneb peamiselt väga liikuvast kaamerast ja pikkadest ühe kaadriga üles võetud stseenidest.

Seriaali õudust peidetakse tihtipeale otse kaadrisse, kaamera liikumisse ja taustale, mistõttu ei pruugi vahepeal neid üldse märgata, aga kui märkad, siis seda jubedamaks iga hetk muutub. See kõik meenutab James Wani "Kurja kutsumise" ("The Conjuring") õudusfilmide universumit, natuke ka Stephen Kingi paremaid ekraniseeringuid ja üldse kõige mõjuvamaid õudusfilme, mis kunagi tehtud.

Siin ei pakuta liitrite kaupa verd, aga see ei vähenda sugugi õuduse mõju vaatajale. Flanagan seob hingekriipiva õuduse niivõrd oskuslikult inimliku traagikaga ja lapsepõlve traumaga, et näiteks pärast viiendat ja kuuendat epsioodi on raske neis toimunut maha raputada ja lihtsalt magama minna. Pildid jäävad mällu mitte õuduse pärast, vaid hoopis seepärast, mida jubedamad kohad sümpaatseks muutunud tegelaste jaoks tähendavad.

Režissöör Mike Flangani loodud "The Haunting of Hill House" saab järgmisel aastal ka uue hooaja "The Haunting of Bly Manor" ning Flangani uus film "Doktor Uni" linastub Eesti kinodes juba järgmisel nädalal.

8. "Suspiria" - Amazon Prime Video

Põhimõtteliselt ei kavatsenudki režissöör Luca Guadagnino ("Call Me by Your Name") 1977. aasta Dario Argento samanimelise filmi uusversiooni teha. Neid seob nimi ja ka lugu, aga film on täiesti tema oma. "Suspiria" on hämmastav kinematograafiline saavutus, mis on küll natuke liiga pikk, aga kuna selles on võluvad näitlejatööd, painajalikult esitatud lugu ja hämmastav režii, siis on raske neile pahaks panna, et õhukest süžeed ei jagu terve filmi peale. Seda on aga täiendatud vaimustava koreograafia abil loodud tantsustseenidega ning eriti võigaste kaadritega, mis jäävad kauaks ajaks vaatajaid kummitama.

9. "The Terror" - Amazon Prime Video

Eelmisel aastal linastunud ajaloolise õudusseriaali "The Terror" 1. hooaeg põhines legendaarse ulmekirjaniku Dan Simmonsi ("Hyperion Cantos", "Ilium/Olympos") 2007. aastal ilmunud samanimelisel romaanil, mis rääkis kapten John Franklini 1845. aastal alanud arktilisest ekspeditsioonist ja selle müstilisest hävingust, mis lõppes kõikide asjaosaliste kadumisega. Augustis algas ka seriaali 2. hooaeg, mis peaks ka mingil hetkel Prime VIdeosse jõudma.

Ridley Scotti produtseeritud seriaali 1. hooaeg on tõeliselt košmaarne, hingekriipiv ja vapustavalt tõhus ajalooline õudusdraama, mis suutis 10 osa jooksul väga hoolega naha alla pugeda. Peaosas oli alles hiljuti HBO "Tšernobõlis" meeldejääva rolli teinud Jared Harris ning teistes osades lõid kaasa Tobias Menzies, Ciarán Hinds, Paul Ready, Adam Nagaitis, Ian Hart ja Nive Nielsen.

12. augustil linastus teine hooaeg "The Terror: Infamy", mis ei põhine enam Simmonsi romaanil, vaid jätkab seriaali antoloogiana, mis tähendab, et iga järgnev hooaeg puudutab erinevaid karaktereid, ajastuid ja teemasid, aga neid ühendab alati õudus.

Teise hooaja kirjutasid David Kajganichi (2018. aasta "Suspiria" stsenarist, produtsent) ja Soo Hugh'i ("The Whispers" ja "Under the Dome" produtsent) asemel Max Borenstein ("Godzilla: King of the Monsters" ja "Kong: Skull Island" stsenarist) ja Alexander Woo ("True Blood" produtsent).

Teine hooaeg koosneb taaskord 10 episoodist ning leiab aset Teise maailmasõja ajal, kui Jaapan kuulutas Ameerika Ühendriikidele sõja, misjärel viidi pea 120 000 USA jaapanlast president Franklin D. Roosevelti korraldusel sunniviisiliselt koonduslaagritesse.

Teises hooajas teevad kaasa Derek Mio, George Takei, Kiki Sukezane, Shingo Usami, Naoko Mori, Miki Ishikawa ja C. Thomas Howell.

10. "Tšernobõl" - Telia HBO

HBO seriaal "Tšernobõl" pole küll otseselt õudusseriaal, vaid ajalooline draama maailma raputanud katastroofist, aga vaadates seriaalis kujutatud tuumakatastroofi tekitatud haavu ja jubedusi, siis on seda raske mitte horroriks nimetada.

“Tšernobõl” ongi radioaktiivse mõju, valedest ja varjamisest sündinud teadmatuse, tervet maailma ohustanud katastroofi ja Nõukogude mädase süsteemi kujutamise osas tõeline õudusseriaal, mis kergitab ihukarvu rohkem kui ükski teine fiktiivne õudusfilm. See paneb mõtlema, hirmutab ja tekitab lootuse, et äkki on inimkond sellest midagi õppinud.