1. "Koduteel" ("Away")

Läti režissööri Gints Zilbalodise loodud videomängulik animatsioon "Koduteel" on juba mitmel rindel kiita saanud ning eriti just tuuakse välja lavastaja oskust jutustada ülimalt visuaalselt ja muusikat täis lugu, mis ei vaja liigset dialoogi ega keerulist lugu.

2. "Skandinaavia vaikus"

Kui see Martti Helde teine täispikk film on mingil põhjusel endiselt nägemata, siis soovitan seda tungivalt vaadata just kinos, sest niivõrd kauni pildikeelega filmi ei tohiks kindlasti pisikeselt ekraanilt vaadata.

Filmi keskmes on kahe katkise inimese lugu, kes üritavad leppida neid siduva minevikuga, et koos edasi minna. Lugu jääb isegi nii lühikese filmi juures napiks ning kummastavad süžeelised valikud tekitavad tõrkeid, aga narratiivne struktuur töötab, näitlejatööd säravad ning mustvalge pilt ja Mick Pedaja muusika liigutavad.

3. "Tõde ja õigus"

"Tõe ja õiguse" filmi märksõnaks on kujunenud eepiline ja seda on ta nii algmaterjali arvestades kui ka filmikunstilises mõttes, sest mitte üheski filmis pole mõjunud kraavipervel jooksmine kunagi nii eepiliselt, pingsalt ja suurejooneliselt. Ka kõige tavalisemad, harjumuspärasemad ja lausa triviaalsed tegevused on muudetud eepiliseks ja see on tõesti omaette saavutus, sest film suudab muuta põllutöö sama võimsaks ja oluliseks nagu see oli ka tegelaste jaoks.

4. "Finky"

Kuna tegu on Iiri filmiga ja veel psühholoogilise draamaga, kus kõlab gaeli keel, siis tasub kindlasti filmile pilk peale visata. Filmi režissöör Dathai Keane oli ka Iiri seriaali "An Klondike" looja.

5. "Öös on inimesi" ("Saul at Night")

Ulmefilm, kus kõik kodanikud peavad magama ja ärkama samadel kellaaegadel. Kuna PÖFFil pole just palju ulmefilme, siis tasuks need vähesed üle vaadata. Sama kehtib õudusfilmide kohta programmis Öised värinad.

"Öös on inimesi" ("Saul at Night")

6. "Kosmosekoerad" ("Space Dogs")

Dokumentaalfilm Venemaa pealinna tänavatel elavatest hulkuvatest koertest.

7. "Ühe lapse rahvas" ("One Child Nation")

Filmikriitikute arvamusi koondavas portaalis Rotten Tomatoes 99% suuruse heakskiidu saanud dokumentaalfilm "Ühe lapse rahvas" kuulubki vähemalt RT põhjal aasta hinnatuimate filmide hulka.

8. "Hall kardinal" ("The Kingmaker")

Kui tahate näha, kui hea dokumentaalfilmide režissööriga on Lauren Greenfieldi puhul tegemist, siis vaadake Amazon Prime Video vahendusel enne ära tema "Generation Wealth".

9. "Riiklikud matused" ("State Funeral")

Debüütmängufilmiga "Minu õnn" ("Schastye moe") 2010. aastal PÖFFi lemmikuks kujunenud Sergei Loznitsa neljas mängufilm pärast 2012. aasta "Udus" ja 2017. aasta "Vagurake" oli "Donbass". mis raputas eelmise aasta PÖFFil ikka korralikult läbi.

Loznitsa on visuaalne meister jutustamaks omamoodi lugusid väga põletavatest teemast. Seda ilmestavad ka tema dokumentaalfilmid "Maidan", "Austerlitz", "The Trial" ja nüüd siis ka "Riiklikud matused", mis kujutab Jossif Stalini matust.

10. "Salajane haigla" ("The Cave")

2017. aasta dokumentaalfilmiga "Last Men in Aleppo" parima dokumentaalfilmi Oscarile kandideerinud Feras Fayyadi uus dokumentaal "Salajane haigla" räägib Süüria Ida-Ghouta haigla töötajate elust pommirahe all ja süsteemse seksismi kütkeis.

11. "Meemaa" ("Honeyland")

Makedoonia kõrvalises külas elava mesiniku elu kujutav dokumentaalfilm "Honeyland" võitis Sundance'i filmifestivalil kolm auhinda ning valiti riiki esindama ka Oscaritel ja seda siis parima rahvusvahelise filmi kategoorias.

12. "Ott Tänak: The Movie"

Film on nüüdseks küll igal pool saadaval, aga kuna tegemist on siiski ka korraliku kinoelamusega, siis tasub seda ka suurelt ekraanilt nautida.

13. "Andrei Tarkovski. Film kui palve" ("Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer")

Andrei Tarkovski poeg pani kokku dokumentaaliflmi oma isast ja filmiajaloo ühest kõige mõjukamast režissöörist.

14. "Kuninga tähestik" ("The King's Letter")

Ajalugu on näidanud, et Lõuna-Korea ajalooliseid filme tasub vaadata. "Kuninga tähestik" oli kodumaal korral hitt ning eks oma osa mängis ka see, et peaosas on alles väga kõrgelt hinnatud filmiga "Parasiit" Eesti kinosid väisanud alati suurepärane näitleja Kang-ho Song.

Siinkohal tuletaks meelde, kuidas PÖFFi publik mõned aastad tagasi Lõuna-Korea ajaloolise draamafilmi "Troon" lõpus silmi pühkisid. Ka selle peaosas oli Kang-ho Song.

15. "Barakah kohtub Barakah’ga" ("Barakah Meets Barakah")

Heasüdamlik Saudi Araabia romantiline komöödia aastast 2016.

16. "Omar"

Idris Elba ja Kate Winsleti 2017. aasta ellujäämisdraama "The Mountain Between Us" režissööri Hany Abu-Assadi üks varasem film "Omar" võitis Cannes'i filmifestivalil Un Certain Regard programmis žürii eriauhinna ning kandideeris ka 86. Oscarite jagamisel parima võõrkeelse filmi auhinnale.

17. "Pelikani veri" ("Pelican Blood")

Kuna film sukeldub õudusfilmi ja draama piire kompavasse maailma ning peaosas on seriaalist "Homeland" ja filmidest "A Most Wanted Man", "Gold" ja muidugi ka paljudest saksa filmidest tuntud Nina Hoss.

18. "Koloonia" ("A Colony")

Pealtmäha justkui tavaline üles kasvamise lugu paistab olevat tegelikult väga eriline, kui lugeda seni ilmunud arvustusi ja loetledes seni võidetud auhindu.

19. "Tormipoiss" ("Storm Boy")

Selle peredraama peaosades on alati fantastiline Geoffrey Rush ja vahel ka õnnestunud rolle valiv Jai Courtney. Film põhineb Colin Thiele'i samanimelisel lasteraamatul, mida ekraniseeriti varem ka 1976. aastal.

20. "Kristuse ihu" ("Corpus Christi")

"Suicide Room" ja "Warsaw '44", mis oli 2014. aasta PÖFFi avafilm, režissööri Jan Komasa uus film saadeti Poola poolt osalema ka tänavuste Oscarite parima võõrkeelse filmi konkurentsis.

21. "Esimene armastus" ("First Love")

Väga produktiivse ja legendaarse Takashi Miike uus film on alati omaette nähtus ja nii on ka tänavusel Cannes'i filmifestivalil linastunud eriti hullu filmiga "Esimene armastus".

22. "Hirvenahk" ("Deerskin")

Quentin Dupieux'i veidrat stiili oleme näinud filmides "Rubber", "Wrong", "Wrong Cops", "Reality" ja "Keep an Eye Out" ning võite kindlad olla, et see jätkub ka tema uues filmis "Hirvenahk".

23. "Ajanihked" ("Synchronic")

Aaron Moorhead ja Justin Benson on režissööriduo, kes on PÖFFil käinud kõikide oma filmidega. Kui "Resolution", "Spring" ja "The Endless" oli kõik väga madalate eelarvetega suurepärased filmid, mille peaosades olid kas nad ise või üsna vähetuntud näitlejad, siis "Ajanihked" on midagi teistsugust.

Peaosades on "50 halli varjundi" filmide staar Jamie Dornan ja Marveli filmidest tuntud Anthony Mackie ning filmi aitas toota omapäraste šedöövrite poolest tuntud XYZ Films. Muidugi tõusis ka eelarve. Kuidas mõjutas suurem eelarve ja tuntumad staarid Bensoni ja Moorheadi nägemust filmikunstist?`Seda näeme juba PÖFFil.

24. "Baskin"

PÖFFi põhivõistlusprogrammi kuuluva filmi "Ilma suuta tüdruk" režissööri Can Evrenol eelmine film "Baskin" on rõve, haige ja fantaasiat täis õudusfilm, mille lõpp küll enam nii hästi ei kanna, aga sellele eelnev on väga meeldejääv elamus.

25. "Head ajad" ("Happy Times")

Must komöödia seltskonnast, kes läheb omavahel Hollywoodi villas toimuva õhtusöögi ajal kisklema ning kogu asi muutub järgemööda aina verisemaks.

26. "Pärast südaööd" ("After Midnight")

Justin Bensoni ja Aaron Moorheadi produtseeritud "Pärast südaööd" üks režissöör on Jeremy Gardner, kelle käe all valmis 2012. aastal null eelarvega zombiedraama "The Battery". Järgmisena lavastas ta koos Christian Stellaga veidra komöödia "Tex Montana Will Survive!" ja nüüd siis "Pärast südaööd", mis läheb žanriliselt draama, horrori ja ulme alla.

27. "Majakas" ("The Lighthouse")

Robert Eggersi teine film pärast 2015. aasta "Nõida" ("The Witch") on midagi täiesti teistsugust. Kui tema debüütfilm oli aeglaselt naha alla pugev õudusfilm, siis järgmine film paistab olevat nagu H.P. Lovecrafti kosmilistest õudustest läbi imbunud lugu kahest majakavahist, kes hakkavad vaikselt väliste ja sisemiste jõudude tagajärjel hulluks minema.

"Majakas" esilinastus Cannes'i filmifestivalil "Directors' Fortnight" programmis ning võitis FIPRESCI kriitikute auhinna.

Filmis ongi ainult kaks näitlejat: Robert Pattinson ja neli korda Oscarile kandideerinud Willem Dafoe.

28. "Onnike" ("The Lodge")

"Goodnight, Mommy" režissööride Severin Fiala ja Veronika Franzi uus film on Hollywoodi õudusfilm "Onnike", kus löövad kaasa Alicia Silverstone, Richard Armitage, Riley Keough, Jaeden Martell ja Lia McHugh.

Kuna "Goodnight, Mommy" oli lihtsalt vapustav põnevik, mis mängis oskuslikult vaatajate ootustega ning liikus horrorist sügavalt haige psühholoogilise draamani, siis on mõistagi "Onnikese" suhtes ootused laes.

29. "Jeesus näitab sulle teed kiirteele" ("Jesus Shows You the Way to the Highway")

"Jeesus näitab sulle teed kiirteele" on afrofuturistlik ulmefilm, mis käsitleb globaliseerumise tagajärgi ning kujutab ühe väikese inimese kadumaminemise lugu üleilmastunud maailma prügimäel. Filmi peategelast Gaganot mängib Etioopia näitleja Daniel Tadesse.

Teistes rollides löövad kaasa Gerda-Anette Allikas, Lauri Lagle, Taavi Eelmaa, Rene Köster ja teised.

30. "Varjuhunt" ("The Wolf Wood")

Valeriya Gay Germanika film "Varjuhunt" tundub nagu veider segu õudusest, muinasjuttudest ja folgist, et see saab olla ainult huvitav elamus.

31. "Patt" ("Sin")

Andrei Kontšalovski, kes saab PÖFFil ka elutööauhinna, uus film räägib 16. sajandi Itaalia kunstnikust Michelangelo Buonarrotist. Film olevat aga nii vaikne, et selle ajal ei saa kindlasti midagi süüa või krabistada, sest häiriks kohe teisi vaatajaid.

Kontšalovski tõi meieni ka Sylvester Stallone'i ja Kurt Russelli krimikomöödia "Tango & Cash". Kontšalovski Hollywoodi perioodil valmisid veel 1985. aasta "Runaway Train", mille peaosades olid Jon Voight, Eric Roberts, Rebecca De Mornay ja John P. Ryan, aga ka "Homer and Eddie" (peaosades Whoopi Goldberg, Jim Belushi) ja eepiline miniseriaal "The Odyssey".

32. "Koletis" ("Arracht")

Iiri näitleja Tom Sullivani lavastatud "Koletise" peaosas on Dónall Ó Héalai, kes andis oma hääle kõigi aegade edukaima videomängus "Red Dead Redemption 2" O'Driscollite jõugu liikmetele. Lisaks leiab lugu aset Iirima suure näljahäda ajal 1845. aastal. Seda aega pole filmides just palju kujutatud.

33. "Kõige külmem mäng" ("The Coldest Game")

Poola spioonipõnevik Bill Pullmaniga peaosas.

34. "Tagasi kodus" ("Coming Home Again")

Jennifer Lopezi "Maid in Manhattan", William Hurti ja Harvey Keiteli "Smoke", Harvey Keiteli "Blue in the Face", Susan Sarandoni ja Natalie Portmani "Anywhere but Here", Queen Latifahi "Last Holiday" ja Hiina ja USA koostöös valminud ajalooline draama "Snow Flower and the Secret Fan": need kõik on režissöör Wayne Wang filmid, mis ilmestavad väga ilmekalt, kui erinevad võivad olla ühe lavastaja teosed.

35. "Ilma suuta tüdruk" ("Girl With No Mouth")

Programmis "Öised värinad" oleva õudusfilmi "Baskin" režissööri Can Evrenoli uus film toimub postapokalüptilises Türgis pärast tuumakatastroofi.

36. "Mõrtsukkuninganna" ("Killer Queen")

Filmi kirjeldatakse kui grindhouse-stiilis seikluslugu, mis räägib vaimuhaiglast vabanenud noorest naisest. keda valdab ohjeldamatu tapahimu.

37. "Nüüd on kõik" ("Now is Everything")

Anthony Hopkinsi uus film. Ega rohkem polegi põhjuseid vaja, et miks just seda PÖFFil vaadata.

38. "Põleva tütarlapse portree" ("Portrait of a Lady on Fire")

Seda Céline Sciamma filmi on alates Cannes'i filmifestivalil linastumist järjepidevalt kiidetud ja põhjusega. Film olevat täiesti vapustav ajalooline draama.

39. "Varjatud elu" ("A Hidden Life")

Terrence Malick ei ole lihtne režissöör. Tema karjääri esimesed filmid "Badlands" (1973) ja "Days of Heaven" (1978) viisid ta koheselt Hollywoodi režissööride kullavaramu hulka, kuid ta pole kunagi olnud Hollywoodi tüüpi lavastaja.

Tema teise ja kolmanda filmi ("The Thin Red Line") vahel oli näiteks 20 aastat. Teda on mõjutanud saksa filosoofi Martin Heideggeri tööd ning see on omakorda tekitanud tema ümber lausa legendaarse pildi mehest, kes ei allu reeglitele.

Malick on näitlejate seas kurikuulus, sest lõikab oma filmidest välja isegi kõige kuulsamaid näitlejaid ning võtete käigus ei saa näitlejad tihtipeale isegi stsenaariumit, sest režissöör soovib näha neid improviseerimas.

Pärast 2011. aasta filmi "Elupuu" ("The Tree of Life") on Malick muutunud väga viljakaks. Viimase viie aasta jooksul on tal valminud neli filmi ning viies film, ajalooline draama "Varjatud film" on ka esimene pärast "Elupuud", mis valmis reaalse stsenaariumi abil ja mida saab lugeda Malicku nö. "päris" filmiks.

Seda olid ka "To the Wonder", "Knight of Cups" ja "Song to Song", aga need on pigem improvisatsiooni abil sündinud eksperimentaalsed visuaalsed ja narratiivsed eksperimendid eriti kuulsate näitlejatega.

40. "Imetlus" ("Adoration")

Netflixis on praegu selline film nagu "Message from the King", mille peaosas on "Musta pantri" staar Chadwick Boseman. Filmi režissöör on Fabrice Du Welz, kelle uus film "Imetlus" on ka PÖFFil esindatud.

41. "Jänespüks Jojo" ("Jojo Rabbit")

Taika Waititi ("What We Do in the Shadows", "Hunt for the Wilderpeople", "Thor: Ragnarok") komöödias teevad kaasa Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson ja Thomasin McKenzie.

Film räägib noorest poisist, kes elab II Maailmasõja aegsel Saksamaal. Suure üllatusena avastab ta, et tema kujuteldavaks sõbraks ei ole keegi muu kui totter versioon Adolf Hilterist (Taika Waititi).

42. "Värvitud lind" ("The Painted Bird")

See on vahest üks aasta vastuolulisemaid filme, sest pea kolm tundi kestev must-valge sõjadraama oli näiteks Toronto, Veneetsia ja Londoni filmifestivalide publiku jaoks nii väljakannatamatult rõve, et rahvas hakkas seansi ajal massiliselt välja marssima.

Filmi peaosades on Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper, Julian Sands ja Udo Kier.

43. "Südamed ja kondid" ("Hearts and Bones")

Filmi peaosas on Hugo Weaving, keda enamus teavad küll "Sõrmuste isanda" ja "Matrixi" filmidest, kuid kes on tegelikult hinnatud väga paljude teiste suurepäraste rollide poolest nagu näiteks "Hacksaw Ridge", "The Turning", "Cloud Atlas", "Last Ride", "V for Vendetta" jpt.

44. "Tagaotsitav" ("Dreamland")

Selles põnevikus kehastub Hollywoodi superstaar Margot Robbie pangaröövliks 1930ndate Ameerikas, mida parasjagu rapsisid tohutud tolmutormid

45. "Tõde" ("The Truth")

Hirokazu Kore-eda eelmine film "Poevargad" ("Shoplifters") võitis 2018. aastal Cannes'i filmifestivali peaauhinna Palme d'Or ning kandideeris nii Kuldgloobustel kui ka Oscaritel pariam võõrkeelse filmiauhinnale.

Kore-eda uus film "The Truth" esilinastus 76. Veneetsia filmifestivali avafilmina.

Filmi peaosades on Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke ja Ludivine Sagnier.