1. "Ühe lapse rahvas" ("One Child Nation") - reede, 15.11, kell 19, kino Artis

Filmikriitikute arvamusi koondavas portaalis Rotten Tomatoes 99% suuruse heakskiidu saanud dokumentaalfilm "Ühe lapse rahvas" kuulubki vähemalt RT põhjal aasta hinnatuimate filmide hulka.

2. "Värvitud lind" ("The Painted Bird") - reede, 15.11, kell 19.30, Coca-Cola Plaza

See on vahest üks aasta vastuolulisemaid filme, sest pea kolm tundi kestev must-valge sõjadraama oli näiteks Toronto, Veneetsia ja Londoni filmifestivalide publiku jaoks nii väljakannatamatult rõve, et rahvas hakkas seansi ajal massiliselt välja marssima. Selliste filmide jaoks ongi PÖFF loodud, sest vaevalt võtavad paljud nõuks vaadata kodus ühe istumise ära kolmetunnise mustvalge sõjadraama. Pigem teha seda koos publikuga kinos ja saada osa elamusest, mis võib olla suurepärane või peletab saalist nagu juhtus eelnevalt mainitud kolmel filmifestivalil.

Filmi peaosades on Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper, Julian Sands ja Udo Kier.

Sünopsis: Tšehhi lavastaja Václav Marhouli "Värvitud lind" on mustvalgetelt, 35mm filmilindile üles võetud film, mille kaadritelt rullub lahti nimetu juudi poisi lugu. Orvuks jäänuna rändab ta mööda Ida-Euroopa kõnnumaad, perest perre, otsides mõistmist ja kodusoojust. Paraku ei ole Teise maailmasõja lävepakule jõudnud Ida-Euroopa sõbralik paik, vaid täis väärtõdesid ja halastamatust.

3. "Onnike" ("The Lodge") - reede, 15.11, kell 21:30, Coca-Cola Plaza

"Goodnight, Mommy" režissööride Severin Fiala ja Veronika Franzi uus film on Hollywoodi õudusfilm "Onnike", kus löövad kaasa Alicia Silverstone, Richard Armitage, Riley Keough, Jaeden Martell ja Lia McHugh.

Kuna "Goodnight, Mommy" oli lihtsalt vapustav põnevik, mis mängis oskuslikult vaatajate ootustega ning liikus horrorist sügavalt haige psühholoogilise draamani, siis on mõistagi "Onnikese" suhtes ootused laes.

4. "Tõde" ("The Truth") - laupäev, 16.11, kell 16:15, kino Sõprus

Hirokazu Kore-eda eelmine film "Poevargad" ("Shoplifters") võitis 2018. aastal Cannes'i filmifestivali peaauhinna Palme d'Or ning kandideeris nii Kuldgloobustel kui ka Oscaritel pariam võõrkeelse filmiauhinnale. Kore-eda uus film "The Truth" esilinastus 76. Veneetsia filmifestivali avafilmina.

Filmi peaosades on Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke ja Ludivine Sagnier.

Sünopsis: Hirokazu Kore-eda uue filmi tegevus toimub Pariisis. Lugu räägib populaarsest näitlejannast (Catherine Deneuve), kes otsustab vanaduses avaldada oma elust ausad memuaarid. Pärast memuaaride ilmumist lendab New Yorgist paugupealt kohale näitlejanna tütar (Juliette Binoche) oma mehe (Ethan Hawke) ja lapsega. Ema ja tütre suhtes algab uus etapp – päevalgele tuleb palju uut ja nii mõnedki asjad vajavad selgeks rääkimist.

5. "Lause lõpp" ("End of Sentence") - laupäev, 16:11, kell 19:15, Coca.Cola Plaza

Iirimal üles võetud Islandi režissööri Elfar Adalsteinsi debüütfilmi peaosades kehastavad isa ja poega John Hawkes ja Logan Lerman. Hawkes on näitleja, keda oleme PÖFFil näinud sellistes filmides nagu näiteks "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", "The Sessions" ja "Martha Marcy May Marlene".

Ta on kuulus ka sellepoolest, et on filmirollide osas väga valiv, mis tähendab, et kui tema on "Lause lõpp" ühes peaosas, siis peab selles olema ka midagi väga erilist.

6. "Majakas" ("The Lighthouse") - laupäev, 16.11, kell 21, Coca-Cola Plaza

Robert Eggersi "Majakas" ("The Lighthouse"), mille peaosades näeme Robert Pattinsoni ja Willem Dafoed, linastub PÖFFil ainult ühe korra, kuid jõuab õnneks ka loetud kordadel detsembri alguses kino Sõpruse ja Tartu Elektriteatri ekraanidele.

PÖFFil linastub film Plaza iSense saalis ja see on ainuõige koht, kus nautida filmi, mis võeti üles mustvalgena 35 mm filmilindi peale.

Robert Eggersi teine film pärast 2015. aasta "Nõida" ("The Witch") on midagi täiesti teistsugust. Kui tema debüütfilm oli aeglaselt naha alla pugev õudusfilm, siis järgmine film paistab olevat nagu H.P. Lovecrafti kosmilistest õudustest läbi imbunud lugu kahest majakavahist, kes hakkavad vaikselt väliste ja sisemiste jõudude tagajärjel hulluks minema.

"Majakas" esilinastus Cannes'i filmifestivalil "Directors' Fortnight" programmis ning võitis seal FIPRESCI kriitikute auhinna.

7. "Tormipoiss" ("Storm Boy") - pühapäeval, 17.11, kell 14, Apollo Kino Solaris

Selle peredraama peaosades on alati fantastiline Geoffrey Rush ja vahel ka õnnestunud rolle valiv Jai Courtney. Film põhineb Colin Thiele'i samanimelisel lasteraamatul, mida ekraniseeriti varem ka 1976. aastal.

8. "Põleva tütarlapse portree" ("Portrait of a Lady on Fire") - pühapäeval, 17.11, kell 18:15, Coca-Cola Plaza

Seda Céline Sciamma filmi on alates Cannes'i filmifestivalil linastumist järjepidevalt kiidetud ja põhjusega. Film olevat täiesti vapustav ajalooline draama.

9. "Varjatud elu" ("A Hidden Life") - pühapäeval, 17.11, kell 19:30, Apollo Kino Solaris

Terrence Malick ei ole lihtne režissöör. Tema karjääri esimesed filmid "Badlands" (1973) ja "Days of Heaven" (1978) viisid ta koheselt Hollywoodi režissööride kullavaramu hulka, kuid ta pole kunagi olnud Hollywoodi tüüpi lavastaja.

Tema teise ja kolmanda filmi ("The Thin Red Line") vahel oli näiteks 20 aastat. Teda on mõjutanud saksa filosoofi Martin Heideggeri tööd ning see on omakorda tekitanud tema ümber lausa legendaarse pildi mehest, kes ei allu reeglitele.

Malick on näitlejate seas kurikuulus, sest lõikab oma filmidest välja isegi kõige kuulsamaid näitlejaid ning võtete käigus ei saa näitlejad tihtipeale isegi stsenaariumit, sest režissöör soovib näha neid improviseerimas.

Pärast 2011. aasta filmi "Elupuu" ("The Tree of Life") muutus Malick väga viljakaks. Viimase viie aasta jooksul on tal valminud neli filmi ning viies film, ajalooline draama "Varjatud film" on ka esimene pärast "Elupuud", mis valmis reaalse stsenaariumi abil ja mida saab lugeda Malicku nö. "päris" filmiks.

Seda olid ka "To the Wonder", "Knight of Cups" ja "Song to Song", aga need on pigem improvisatsiooni abil sündinud eksperimentaalsed, visuaalsed ja narratiivsed eksperimendid eriti kuulsate näitlejatega.

10. "Tagaotsitav" ("Dreamland") - pühapäeval, 17.11, kell 20:30, Apollo Kino Solaris

Selles põnevikus kehastub Hollywoodi superstaar Margot Robbie pangaröövliks 1930ndate Ameerikas, mida parasjagu rapsisid tohutud tolmutormid. Filmi kirjeldatakse ka kui Ameerika suure depressiooni ajal aset leidvat suureks kasvamise lugu, mida jutustatakse seaduse eest jooksus olevate tegelaste lugude abil.

Kaasa teevad veel Travis Fimmel ("Viikingid"), Garrett Hedlund ("Mudbound", "Triple Frontier"), Kerry Condon ("Gold", "Bad Samaritan"), Finn Cole ("Kiired ja vihased 9"), Darby Camp ("Big Little Lies") jpt.

Margot Robbie filmis "Tagaotsitav"