1. Netflix

Kus on saadaval: kogu maailmas

Hind: 7.99/9.99/11.99 eurot kuus

5 populaarsemat sarja: "Stranger Things", "BoJack Horseman", "Black Mirror", "Mindhunter"

Kokkuvõte: Netflix on küll hetkeseisuga üks parimatest teenuspakkujatest turul, kuid hiljutine hinnatõus on paljusi kasutajaid pahandanud. Ka pidevad õigusalased vaidlused võivad tulevatel aastatel Netflixi mainele halvasti mõjuda. Sagedasti otsivad konkurendid viise, kuidas Netflixist mõnda hea mainega sarja endale saada. Seetõttu eemaldatakse sealt ka vaatajate lemmikud "The Office" ja "Friends".

Õnneks kindlustab Netflix oma edu enda suure-eelarveliste originaalfilmide ja - sarjadega, mis internetis palju kõneainet tekitavad. Näiteks on neljas hooaeg tulemas hittseriaalil "Stranger Things" ning 27. novembril jõuab Netflixi ka Martin Scorsese kauaoodatud ja ülikiidetud "The Irishman".

Siiski on Netflix jätkuvalt koduks mõningatele parima mainega sarjadele ja filmidele. Kuid Netflixi võim turul on kindlasti väiksem, kui see oli viie aasta eest.

2. Disney+

Kus on saadaval: Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia (järgmisel aastal), Austraalia, Uus-Meremaa ja Holland. Eestis tõenäoliselt järgmise aasta jooksul.

Hind: 7 dollarit kuus või 70 dollarit aastas

5 populaarsemat sarja: Seriaalid "The Mandalorian" ja "Forky Asks A Question", mille esimesed kaks episoodi on väljas ning tulemas on veel "Monsters at Work" ja mitmed Marveli Kinouniversumil põhinevad seriaalid.

Kokkuvõte: Kõikidele Disney fännidele sobib Disney+ suurepäraselt. Seal leidub üle 600 filmi ja sarja, mida vaadata. Lisaks lapsepõlve lemmikutele lubatakse suure-eelarvelisi originaalprojekte. See tähendab, et seitse dollarit kuus võib olla väga hea tehing.

Lähiaastatel on Disney+ üheks põhiliseks toetajaks MCU (Marvel Cinematic Universe). Järgmisest aastast hakkavad ilmuma mitmed Marveli seriaalid nagu "The Falcon and the Winter Soldier" (sügis 2020), "WandaVision" (kevad, 2021), "Loki" (kevad, 2021), "What If…?" (suvi, 2021) ja "Hawkeye" (sügis, 2021).

Lisaks veel Disney alla kuuluva "Star Wars" filmid ja palju filmid ja seriaalid, mis kuulusid Foxile, mille värske omanik on samuti Disney. Seega leidub seal väga palju sisu, mida vaadata. Kuid kuna põhirõhk on ikkagi Disney sisul, võib siiski valik väikseks jääda.

Ka hind on väga hea. Arvestades veel seda, et sinna alla kuuluvad veel Disney+ allalaadimised, mis võimaldavad oma lemmikuid vaadata ka ilma internetita. Ja seda ka siis, kui sisu on tegelikult juba teenusest eemaldatud.

3. Amazon Prime Video

Kus on saadaval: kogu maailmas

Hind: 5.99 eurot kuus

5 populaarsemat sarja: "The Man in the High Castle", "The Marvelous Mrs. Maisel", "The Boys", "Good Omens" ja "The Expanse"

Kokkuvõte: Kui ei leia Netflixist seda, mida vaadata soovid, leiab selle suure tõenäosusega Amazon Prime Videost. Ka Amazon Prime Video pakub mitmeid eripäraseid sarju ja filme, mis on kas Amazoni toodetud või sisse ostetud.

Märkimisväärne on kindlasti ka see, et Amazon Prime ei ole ainult voogesituse pakkuja, vaid sealt võib leida ka suurepäraseid soodustusi muudele asjadele. Lisaks pakutakse Prime kasutajatele tasuta paki ekspress kohaletoimetamist.

Kuid puudu jääb omatoodangust, mis võiks rohkem inimesi sinna meelitada. Kuigi "The Boys" on üks selle aasta edukamaid sarju ja "The Marvelous Mrs. Maisel" on oma kahe hooajaga võitnud mitmeid auhindu, pole siiski sarjade kvaliteet parim. Varsti ilmuv "Sõrmuste isanda" seriaal võib aga seda väidet muuta.

Kõikidest takistustest, mis Amazon Prime Video teele sattunud on, võib kõige muret tekitavamaks lugeda kättesaadavuse. Osades regioonides ei ole võimalik seda teenust üldse kasutada. Teistes jällegi leidub mitmeid piiranguid. Eestis saab vaadata küll Amazoni omatoodangut, aga filmide valik on siiski üsna väike.

Hiljuti jõudis Amazon Prime Videosse seriaal "Modern Love".

4. Hulu

Kus on saadaval: Ameerika Ühendriigid

Hind: 5.99/11.99 dollarit kuus

5 populaarsemat sarja: "The Handmaid`s Tale", "Veronica Mars", "The Runaways", "11.22.63" ja "Castle Rock"

Kokkuvõte: Mingil hetkel oli Hulu põhiline teenuspakkuja, kelle teenus valiti siis, kui ei tahetud maksta kaabeltelevisooni eest. Sellel alal on Hulu üks põhilisi tegijaid. Lisaks pakutakse seal nüüd ka orginaalsisu.

Siiski on Hulu põhiliseks müügihitiks võimalus vaadata telekanalite sisu peale seda, kui need eetris olnud on. Kaabeltelevisiooni asemel on Hulu asendamatu.

Voogesituse teenuspakkujana on Hulul mõned puudused. Animatsioonide valik on seal üle keskmise (näiteks "Family Guy", "Rick and Morty", "Bob`s Burgers"). Siiski pole seal väga palju sarju, mida kindlasti vaatama peaks. Lisaks sellele sisaldab tavaplaan ka reklaame.

5. Apple TV+

Kus on saadaval: 100+ riiki (sh Eesti)

Hind: 4.99 eurot kuus

5 populaarsemat sarja: "Dickinson", "The Morning Show", "For All Mankind", "Truth Be Told", "Oprah`s Book Club", "See"

Kokkuvõte: Apple TV+ on turul sarnaselt Disney teenusega väga uus tegija. Hetkel on seal ka kõige väiksem valik. See teenusepakkuja keskendub eelkõige kõrge kvaliteediga sarjadele. Hetkel on saadaval üheksa seriaali

Võrreldes konkurentidega on Apple'i teenusel pigem keeruline endale tähelepanu saada. Paratamatult jääb selline teenuspakkuja hetkel tahaplaanile. Apple'i kasutajatele on loodud võimalus saada tasuta aastane tellimus.

6. HBO Max

Väljaandmiskuupäev: mai 2020

Kus on saadaval: Ameerika Ühendriigid. Euroopas 2021. aastal

Hind: 14.99 dollarit kuus

5 populaarsemat sarja: "Troonide mäng", "Sopranod", "Sõbrad", "The Wire" ja "South Park"

Kokkuvõte: HBO Maxi tutvustati oktoobris, kus lisaks hinnale avaldati sarju, mida seal vaatama saab hakata. Nende sarjade nimekirjas leidusid teiste seas ka "Rick and Morty" ja "South Park". Tulevikus võib leida sealt ka sarja "Troonide mängu" ("Game of Thrones") eelloo.

Kuid kõik ei pea tingimata olema särav ja uus, et olla väärtuslik. HBO Maxis on saadaval ka vanemad seriaalid, seega kui midagi on nägemata jäänud, leiab selle tõenäoliselt sealt. Ka paljude lemmik "Sõbrad" on alates 2020 aasta maist ainult HBO Maxis saadaval.

7. Now TV

Kus on saadaval: Suurbritannia

Hind: 8,99/11.99 naela kuus (laste programmid 3.99 naela kuus)

5 populaarsemat sarja: “Chernobyl”, “Downton Abbey”, “Veep”, “The Walking Dead” ja “Big Little Lies”

Kokkuvõte: Suurbritannia elanikele on Now TV pigem odavapoolne ja lihtne viis, kuidas viia oma lemmikud digiboksi kanalitelt ja mujalt ühte kohta kokku.

Kuigi Now TV`l pole eraldi originaal sisu, leiab sealt kõige hiljutisemaid tele-eetris olnud sarjad. Siiski on miinuste osakaal suurem. Näiteks eemaldatakse järgmise aasta alguses sealt “The Walking Dead” ja “South Park”. Now TV kogu ei ole kindlasti sama suur kui on Netflixil või Amazon Prime Videol. Prooviperioodi saavad kasutada kõik uued kliendid.

8. Peacock (NBC)

Väljaandmiskuupäev: aprill 2020

Kus on saadaval: Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia

Hind: Avaldamata

5 populaarsemat sarja: “The Office”, “Parks & Recreation”, “Battlestar Galactica” järjelugu, “Brooklyn Nine-Nine" ja “House”

Kokkuvõte: Peacockist teatakse veel vähe. Enne kui hind avalikuks tehakse, on keeruline lõpliku arvamust anda. Komöödia fännidele võib Peacock suurt huvi pakkuda. Valikust leiab menuka sarja “The Office”, 2021. aastal lisanduvad ka “Parks & Recreation” ja “Brooklyn Nine-Nine" uued hooajad.

NBC lööb laineid ka mujal. Käivad kõlakad “The Office” uue hooaja loomisest. Kui see tõeks osutub, võib NBC silma paista huvitava orginaal sisuga.