Kas Margaret Keane’i abikaasa Walter tõesti müüs naise maale oma nime all klubis?

Jah, Walter tegi seda 1950ndatel oma lemmikklubis San Franciscos. Nii nagu filmis, avastas naine ka päriselus, et mees võttis kogu tema töö eest au endale.

Kas Walter tõesti rääkis inimestele, et suuresilmalised maalid on inspireeritud sõjas laastatud Euroopa lastest?

Jah, ta rääkis lugusid 1946. aastal Berliinis kohatud suuresilmalistest lastest, kes otsisid prügikastidest toitu, mis olevat murdnud mehe südame. Kuigi Walter võis tõesti näha sõjajärgses Euroopas rõhutud ja õnnetuid lapsi, polnud tal annet neid maalida.

Mis tööde tegelikku autorit Margaret Keane’i päriselt inspireeris?

„Need kurvad lapsed olid tegelikult mu enda sügavad tunded, mida ma ei suutnud ühelgi teisel viisil väljendada,“ ütles Margaret 2014. aastal The Guardianile. „Ma panin omaenda tunded lastesse, keda maalisin. Filmis ütleb naispeaosalist kehastanud Amy Adams, et „silmad on hinge peegel“ – see on lause, et mida Margaret Keane ka päriselt endale kordas.

Miks Margaret leppis valega nagu oleks tema tööde autor abikaasa Walter?

Kui Margaret selle vale avastas, olid nad olnud kaks aastat abielus ning õnnelikud. Walter rääkis Margaretile, et nad vajavad raha ning et inimesed ostavad kergemini töid, kui saavad autoriga rääkida. Samuti veenis ta Margareti, et kui ta nüüd tunnistab naist päris-autorina, võivad varem maale ostnud inimesed nad kohtusse kaevata.

Kas suuresilmalised maalid olid tõesti nii populaarsed nagu filmis näidatakse?

Jah, populaarsus tõusis kõrgustesse, kui Keane hakkas müüma suuresilmaliste maalidega plakateid, postkaarte, taldrikuid, külmkapimagneteid jne, mis tegid kunsti paljudele tasukohaseks. Neid esemeid müüdi supermarketites ja bensiinitanklates, nii et LIFE Magazine nimetas 1965. aastal neid vaba maailma kõige populaarsemateks kunstitöödeks.

Kas Walter tõesti ähvardas Margareti tappa?

Jah, elulooraamatu andmetel ütles Walter talle, et tapab ta, kui ta avalikustab, et on maalide päris autor. Naine elas hirmus kuni mehe surmani.

Kui kaua olid Margaret ja Walter Keane abielus?

Umbes 10 aastat kuni märtsini 1965. 1970. aastal abiellus Margaret Honolulu spordiajakirjaniku Dan McGuire’ga, keda filmis ei ole.

Kas Margaret tõesti jätkas Walterile maalimist ka pärast lahutust?

Jah, nagu ka filmis, jätkas päriselus naine variautorlust ka pärast Hawaiile kolimist. Ta saatis mehele rohkem kui viie aasta jooksul 20-30 tööd enne, kui otsustas valele lõpu teha ning rääkida edaspidi ainult tõtt.

Kas tõde tuli tõesti päevavalgele raadiosaates?

Jah, Margaret andis 1970. aastal intervjuu San Francisco raadio jutusaates, kus ta tegelikult pidi rääkima oma kunstinäitusest. Sama aasta novembris esitas Margaret Walterile väljakutse maalida Union Square’l, kuid mees ei ilmunud välja. Selle asemel nimetas ta naist „pummeldavaks seksinäljas psühhopaadiks“.

Kas Margaretist sai tõesti Jehoova tunnistaja?

Jah, nii nagu filmis, liitus ka päris-Margaret Jehoova tunnistajatega 1960. aastate lõpus, kui oli jätnud maha oma abikaasa Walteri ja kolinud Hawaiile.

Kas päris-Margaretil on ka pisiroll filmis „Suured silmad“?

Jah, ta on väike vanadaam, kes istub pargipingil.