2015. aasta "Star Wars: Jõud tärkab" ("The Force Awakens"), 2017. aasta "Star Wars: Viimased jedid" (The Last Jedi") ja 2019. aasta "Star Wars: Skywalkeri tõus" ("Star Wars: The Rise of Skywalker") moodustavadki kolmanda triloogia, mis järgnes George Lucase originaalile ja eellugude triloogiale.

"Star Wars: Skywalkeri tõus" ei alusta kohe pärast eelmise lõppu nii nagu "Viimased jedid", vaid vahepeal on siiski mõnda aega mööda läinud. Filmi taga seisab "Jõud tärkab" režissöör J.J. Abrams ning tagasi on mitmed seeriast tuntud näod nagu näiteks Billy Dee Williamsi kehastatud Lando Calrissian, kelle nooremat varianti kehastas "Star Warsi" seeria teises haruloos "Solo: Tähesõdade lugu" ("A Star Wars Story") Donald Glover.

Luke Skywalkerit kehastava Mark Hamilli jaoks jäi "Viimased jedid" küll viimaseks, aga see ei tähenda, et me teda filmis üldse ei näe. Carrie Fisher on küll meie hulgast lahkunud, aga tal oli enne filmitud mitmed kasutamata jäänud stseenid, mistõttu kasutatakse neid ka uues episoodis, et anda Leiale korralik viimane etteaste.

Seniste treilerite alusel on tagasi on ka 1983. aasta "Jedi tagasitulekus" ("Return of the Jedi") oma lõpu leidnud esimese kahe triloogia suurim antagonist Darth Sidious ehk Palpatine. See kõik vihjab asjaolule, et vanad ja uued tegelased peavad taaskord rinda pistma just Darth Sidiousega, kes on tegelikult kogu aeg olnud see suurim niiditõmbaja.

Sünopsis: Rey (Daisy Ridley) teekond jätkub ning varem või hiljem tuleb tal seista vastamisi nii Kylo Reni (Adam Driver) kui ka ühe veelgi vägevama vastasega.

Kauaoodatud kosmoseseiklus "Star Wars: Skywalkeri tõus" on üheksas peatükk saagast, mis algas enam kui nelja aastakümne eest ning mis praeguse filmiga ka lõpule jõuab. Enne seda aga jõuavad sündida uued legendid ning maha tuleb pidada veel viimane lahing vabaduse nimel.

Lavastajaks JJ Abrams ("Star Trek"), kes äratas kauge galaktika uuele elule 2015. aastal, mil jõuds linale "Star Wars: Jõud tärkab". Osades Daisy Ridley ("Mõrv Idaekspressis"), Adam Driver ("Marriage Story"), John Boyega ("Attack the Block"), Oscar Isaac ("Ex Machina"), Oscari-võitja Lupita Nyong’o ("Must Panter"), Keri Russell ("Ameeriklased"), Domhnall Gleeson ("About Time"), Anthony Daniels ("Star Wars"), Joonas Suotamo ("Solo: Tähesõdade lugu"), Kelly Marie Tran ("XOXO"), Naomi Ackie, Richard E. Grant ("Logan"), Ian McDiarmid, Billy Dee Williams ("Empire Strikes Back"), Mark Hamill ja Carrie Fisher.