Ameerika Filmiakadeemia kuulutas välja parima rahvusvahelise filmi kategooria (endise nimega parim võõrkeelne film) eelnimekirja, mis koosneb 10 filmist.

Nende hulgast kuulutatakse 13. jaanuaril välja viis filmi, mis jõuavad 9. veebruaril toimuvale Oscari-galale, kus nimetatakse üks võitja. Eelnimekirja jõudnud 10 filmi valiti Ameerika Filmiakadeemia liikmete poolt välja reeglitele vastanud 91 filmi hulgast.

Täna välja kuulutatud 10 filmi hulgas on ka Eesti rekordifilm "Tõde ja õigus", mis esilinastus Eestis 20. veebruaril ja püstitas kinodes rekordi üle 267 000 vaatajaga, lüües vaadatavuse esikohalt seal ligi 9 aastat olnud James Cameroni ulmefilmi "Avatar", mis oli alles hiljuti ka filmiajaloo enimteeniv film, aga selle koha napsas endale Marveli tänavune "Tasujad: Lõppmäng".

Parima rahvusvahelise filmi Oscarite eelnimekiri ja nende eelarved:

1. "Värvitud lind" ("The Painted Bird", Tšehhi) - eelarve 6.9 miljonit eurot

2. "Tõde ja õigus" ("Truth and Justice", Eesti) - eelarve 2.5 miljonit eurot

3. "Hüljatud" ("Les Misérables", Prantsusmaa) - eelarve 1.5 miljonit eurot

4. "Need, kes jäid" ("Those Who Remained", Ungari) - eelarve 360 000 eurot

5. "Meemaa" ("Honeyland", Põhja - Makedoonia) - mikroeelarveline dokumentaalfilm

6. "Kristuse ihu" ("Corpus Christi", Poola) - eelarve 1.2 miljonit eurot

7. "Piitsavars" ("Beanpole", Venemaa) - eelarve 1.8 miljonit eurot

8. "Atlantics" (Senegal") - eelarve 2 miljonit eurot

9. "Parasiit" ("Parasite", Lõuna - Korea) - 10.6 miljonit eurot

10. "Valu ja hiilgus" ("Pain and Glory", Hispaania) - 9.6 miljonit eurot

Nii parima dokumentaalfilmi kui ka parima rahvusvahelise filmi eelnimekirja jõudnud ja ka PÖFFil linastunud "Meemaa" ("Honeyland") eelarve oli nii minimaalne, et seda pole mõtet isegi välja tuua.

Ungari holokaustidraama "Need, kes jäid" ("Those Who Remained") valmis ainult 360 000 euro abil, kuigi film jätab kangesti mulje nagu oleks see oluliselt kallim.

Cannes'i filmfestivali põhivõistlusprogrammis linastunud, seejärel Amazoni poolt ära ostetud ja ka parima võõrkeelse filmi Kuldgloobusele kandideeriva "Hüljatud" ("Les Misérables") eelarve jäi 1.5 miljoni euro juurde. PÖFFil linastunud Poola hittfilmi "Kristuse ihu" ("Corpus Christi"), mida on edasi müüdud üle 50 erinevale territooriumile, eelarve oli 1.2 miljonit eurot ning vahepeal Netflixi jõudnud Senegali filmi "Atlantics" eelarve jäi 2 miljoni euro juurde.

Oscarite eelnimekirja kallimad filmid on 6.9 miljoni euroga valminud pea kolme tunnine mustvalge sõjadraama "Värvitud lind" ("The Painted Bird") ja 10.6 miljoni euroga valminud Lõuna - Korea parimate režissööride hulka kuuluva Bong Joon-ho uus film "Parasiit" ("Parasite"). Auhinnahooaegade lemmiku Pedro Almodóvari värske linateose "Valu ja hiilgus" ("Pain and Glory") eelarve oli 9.6 miljonit eurot.

Eesti šansid võita

23. veebruaril ilmunud arvustuses kirjutasin, et "Tõde ja õigus" on Oscari vääriline ja et filmis käsitletavad teemad on inimlikul tasandil universaalsed, mistõttu ei näe ühtegi põhjust, miks ei peaks filmi võimalikult kaugele levitama ja ehk isegi Oscariteni viima.

9. detsembril avalikustati tänavuste Kuldgloobuste nominendid (võitjad 6. jaanuaril) ja kuna "Tõde ja õigus" parimate võõrkeelsete filmide hulka ei mahtunud, siis hakkas kaduma lootus ka Oscarite suhtes. Kuldgloobuste viis kandidaadi kohta haarasid endale "Hüvastijätt" (“The Farewell"), "Valu ja hiilgus" (“Pain and Glory”), "Põleva tütarlapse portree" (“Portrait of a Lady on Fire") "Parasiit" (“Parasite") ja "Hüljatud" (“Les Misérables").

Nüüd, kus Oscarite eelnimekiri on väljas, võib öelda, et pilt on natuke selgem, sest parima võõrkeelse filmi Kuldgloobusele kandideerivate teoste hulgast jõudis Oscari-rallile ainult kolm: "Valu ja hiilgus" (“Pain and Glory”), "Parasiit" (“Parasite") ja "Hüljatud" (“Les Misérables"). See tähendab, et nüüd on Eestil selge võimalus 13. jaanuaril viie nominendi hulka jõuda.

Ameerika Filmiakadeemia jaoks oleks kõige turvalisem jagada nominatsioonid "Meemaa", "Parasiidi", "Valu ja hiilguse", "Hüljatute" ja "Atlantics" vahel ära, aga suure tõenäosusega meid siiski üllatatakse ning keskpärase sotsiaaldraama "Hüljatute" asemel saab nominatsiooni "Tõde ja õigus" või "Piitsavars" või siis tõesti tehakse huvitav valik ja viiendaks nominendiks osutub Tšehhi “Värvitud lind".

Praegu võib süveneva meelekindlusega öelda, et kui 13. jaanuaril selguvad tänavused parima rahvusvahelise filmi nominendid, siis on nende hulgas kindlasti "Parasiit" ja "Valu ja hiilgus". Teised kohad võivad endale haarata "Hüljatud", "Atlantics", "Meemaa" ja tõesti ka "Tõde ja õigus", kuid samas ei tasu unustada ka Venemaa pakkumist "Piitsavars".

Oscarid leiavad aset küll 9. veebruaril, aga juba praegu võib ennustada et Bong Joon-ho "Parasiit" võidab parima rahvusvahelise filmi Oscari (tõenäoliselt kandideerib ka parima filmi ja režissööri kuldmehikesele) ning Eesti parim šanss on jõuda viie nominendi hulka, aga kaugemale siiski mitte.