Nolani "Teneti" esimene õrritaja linastus augustis "Kiired ja vihased" esimese haruloo "Kiired ja vihased: Hobbs ja Shaw" esilinastusel ning see jõudis ka natuke aega hiljem Eesti kinodesse. Ametlikul kujul pole see seni internetti jõudnud.

Seejärel polnud filmist rohkem midagi kuulda, aga seda kuni detsembri alguseni, mil selgus, et "Star Wars: Skywalkeri tõus" esilinastustel näidatakse "Teneti" esimest kuute minutit. Uue filmi proloogi näitamine aasta suurima ja oodatuima filmi linastuste ees pole Christopher Nolani jaoks sugugi uus strateegia. Sama tehti ka "Pimeduse rüütli" ("The Dark Knight"), "Pimeduse rüütli taastuleku" ("The Dark Knight Rises") ja "Dunkirki" reklaamimisel.

"Skywalkeri tõus" linastuste ees näidatakse eksklusiivselt Kosmos IMAX kinos "Teneti" proloogi ja lühikesi kaadreid filmist, aga ka treilerit, mis on nüüd internetis saadaval ja jookseb ka enamustes Eesti kinodes.

Vahepeal anti välja ka esimesed pildid, kus näeme John David Washingtoni ja Robert Pattinsoni. Lisaks selgitas Nolan ajakirjale Entertainment Weekly, et "Tenet" on rahvusvahelise mõõtme osas kindlasti tema üks suurimaid filme, sest nad filmisid seitsmes erinevas riigis. "Pimeduse rüütli" triloogia režissöör selgitas, et nad on produtsent Emma Thomasega teinud ennegi väga võimsaid produktsioone, aga see on kindlasti suurim.

Võimsate märulistseenide poolest tuntud Nolan avaldas, et film liigub erinevate žanrite vahet ning John David Washington on põhimõtteliselt filmi peakangelane. Washington on endine professionaalne Ameerika jalpallur, mistõttu oli tal lihtne osaleda kaelamurdvates märulistseenides ja teha läbi ka nii mõnedki kaskadööritrikid.

Mida kujutab endast "Teneti" kuue minuti pikkune algusstseen?

Natuke üle kuue minuti kestvas proloogis on Tallinna Linnahallis filmitud stseenid, kus näeme terroriste kontserdisaali sisenemas ja rünnakrühma nende vastu võitlemas, kuid neil on oma eesmärk ja see hõlmab endas ulmeliste seadmete kasutamist.

Märulipolitseinke hulgas on ka Juhan Ulfsak. Pöördusime Ulfsaki enda poole, et rolli kohta rohkem infot saada, kuid näitleja ei soovinud hetkel veel oma osaluse kohta rohkemat infot avaldada.

IMAX kinos linastuvas klipis on näha, et Juhan Ulfsak kehastab politseibussis olevat mäulipolitseinike juhti, kes annab ühel hetkel venekeelse käskluse hoonesse siseneda ning käsule vastab ameeriklastest koosnev rünnakrühm, kelle hulgas on ka peaosaline John David Washington.

Ivo Uukkivi on samuti politseiniku rollis, keda näeme Linnahallis filmitud kaadrites, aga kuna näitlejad ei tohi praegu midagi oma osaluse kohta filmis jagada, siis Uukkivi enda käest me kommentaari ei saanud.

Mida näeme "Teneti" uues teileris?

Treileris näeme, et John David Washington on "Teneti" keskne peategelane, kelle eesmärk on peatada Kolmandat maailmasõda. Teda aitab sel teekonnal Robert Pattinsoni kehastatud karakter.

Treileris näeme nii spioonifilmidele omaseid keskkondi kui ka Nolanile omast ulmet, mida esitletakse Laagna teel filmitud märulistseenides, kus tegelased kasutavad ajaga manipuleerivaid seadmeid olukorras, kus nende ees toimub autoõnnetus, aga keegi keerab aja tagasi ja me näeme tegelaste silme all reaalajas, kuidas auto liigub ajas tagasi.

Ehk need veidrad stseenid, kus Laagna teel filmiti tagurpidi sõitvaid autosid, kuuluvad ka ajaga manipuleerimise idee juurde.

Kuidas seda filmis rakendatakse ja mis kujul see täpselt töötab? Seda on treileri põhjal raske öelda ja tõenäoliselt saame sellest kõigest aru alles siis, kui film suvel linastub.

"Tenet" linastub 2020. aasta 17. juulil.