Võiks arvata, et „Ophelia“ stsenaarium pärineb kaudselt ei kelleltki muult kui „Hamleti“ autorilt Wiliam Shakespeare’ilt endalt. Tegelikult on filmi aluseks Lisa Kleini romaan „Ophelia“, mis on küll Shakepeare’i maailmakuulsa loo ainetel, ent jutustatud märksa teises võtmes.
"Ophelia"

Lisa Klein oli USAs Ohio ülikoolis inglise keele abiprofessor, kuid pani õppejõuameti maha ning pühendus kirjanikutööle. 2006. aastal kirjutaski ta „Hamleti“ traagilisest naistegelasest Opheliast rääkiva samanimelise noorteromaani. Hiljem sündisid noorteromaanid „Kaks tüdrukut Gettysburgist“ ning „Leedi Macbethi tütar“, kus ta lisas Shakespeare’i tragöödiasse uue fiktiivse peategelase, kellest varem ei ole keegi midagi kuulnud. Klein ise sellega nõus ei ole, viidates, et „Macbethi“ originaaltekstis räägib Leedi Macbeth oma abikaasale lapse põetamisest, ehkki samas tekst ei täpsusta, kas tegemist on tüdruku või poisiga.

Shakespeare’i „Hamletis“ jääb palju Opheliaga seotud küsimusi vastamata. Mida neiu arvab lossis juhtuvatest sündmustest? Milline on tema suhe Hamletiga? Kelle seletust noore naise surma kohta peaksime uskuma: kas see oli enesetapp või õnnetus? Lisa Klein püüab neile küsimustele vastata.
"Ophelia"

„Ma ei mõelnud Opheliale kui minu tegelasele enne, kui otsustasin kirjutada romaani sellest, milline oleks „Hamlet“ Ophelia jutustatud loona. Või kui Shakespeare oleks kujutanud Opheliat kangelannana?“ rääkis Klein ise ühe intervjuus. Näiteks huvitas kirjanikku, milline võis olla tema lapsepõlv enne, kui ta tuli Helsingøri ning kuidas talle tundus tulevik pärast lossis juhtunud tragöödiat, kus Taani kuningast Hamleti isa mõrvati.

Klein tegi loos toimetajate nõudmisel ka muudatusi. Näiteks ei olnud Hamlet ja Ophelia algses tekstis abielus, vaid ainult armastajad. Hiljem aga nõustus Klein seda muutma. „Hamlet tõotab uues versioonis Opheliale teda armastada ning nende pulmaööl näeb Hamlet oma isa vaimu. Kohe tekib konflikt, sest tõotus armastada on vastuolus lubadusega maksta oma isa surma eest kätte Seejärel jääb Ophelia rasedaks, kandes last, kellest peab saama Taani troonipärija,“ selgitas kirjanik.

"Ophelia"

Kriitik Chris Shanley-Dillmani sõnul on Kleinil õnnestunud „Opheliaga“ teha Shakespeare’i ühest kõige kuulsamast näidendist lugu, mis on tänapäeva maailmas märksa lugejasõbralikum. „Ophelia vaatepunktist loo jutustamine köidab naislugejaid, eriti arvestades seda, et naiste elu üle valitsesid 16. sajandil täielikult ja täiesti ebaõiglaselt mehed,“ kirjutas ta portaali Teenreads andmetel.

Romantilisele draamale “Ophelia” (2018) saab kaasa elada juba sel laupäeval, 7. märtsil kell 21 kanalil TV3 Film, mida näeb teleteenusepakkuja Home3 (endine Viasat) või suuremate kaablioperaatorite vahendusel. Veebruaris jõudis film ka voogedastusteenusesse Go3 (endine TVPlay Premium).